Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Førsteinntrykk av Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsungs nye flaggskipsmodell er spekket med funksjoner. Vi er i gang med test, og førsteinntrykket er positivt om man ser vekk fra det estetiske.

Skrevet av / 24.02.20 - 23:08
Førsteinntrykk av Samsung Galaxy S20 Ultra

Oi, den var stygg! Det var faktisk vår første reaksjon, da vi på en tur til München en uke før den offisielle lanseringen fikk lov til å se Samsungs nye flaggskipsmobil, Galaxy S20 Ultra.

Hvor tidligere Galaxy S-årganger kom med en fin og tynn aluminiumsramme, kurvet edge-skjerm og et generelt godt gjennomført design, virker designet på den nye Galaxy S20-serie ganske uferdig.

Som om man glemte å gi mobilen videre til designerne etter at ingeniørene var ferdige med å spekke mobilen med funksjoner og enorme kameramoduler. Spesielt toppmodellen, Samsung Galaxy S20 Ultra, har en kameramodul som ligner en murstein og gjør mobilen til en av de stygge toppmodellene vi noen gang har testet.

Den veier også hele 220 gram, og med en skjerm på 6,9″ samt en midje på 8,8 mm er den også større enn f.eks Samsung Galaxy Note 10+, som hører til Note-serien, som tradisjonelt har vært Samsungs største.

Inntil nylig var Galaxy Note 10+ til høyre den største smarttelefonen fra Samsung. Nå har Galaxy S20 Ultra til venstre tatt over ledertrøyen. (Foto: Peter Gotschalk)

Men man får også noe igjen i bytte, dersom man kan leve mobilens kjedelige utseende og klumpete kameramodul.

For Samsung Galaxy S20 Ultra er ganske stygg, men den er også et monster av en smarttelefon og uten sammenligning den kraftigste mobilen noen gang har produsert.

Skjerm

Det hele starter med skjermen, hvor Samsung har slått OnePlus på målstreken.

Galaxy S20 Ultra er nemlig utstyrt med en HDR10+ sertifisert 6,9″ Dynamic AMOLED-skjerm, og brukeren kan selv velge om skjermen skal kjøre i 60 Hz eller 120 Hz-modus.

Den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz gir en ekstremt flytende og rask brukeropplevelse, og innen lanseringen av Galaxy S20-serien hadde kinesiske OnePlus allerede annonsert at deres kommende OnePlus 8-serie vil komme med 120 Hz-skjerm. Men nå har Samsung altså kommet kineserne i forkjøpet!

Trærne vokser likevel ikke til himmels. Som bruker må man selv aktivt slå 120 Hz-oppdateringsfrekvens på, og dersom mobilen holder på å gå tom for strøm (ved 5%) eller blir for varm (over 42 grader), så slår Galaxy S20 Ultra selv tilbake til 60 Hz. Enda mer irriterende er det at skjermens maksimale Quad HD+ oppløsning (3200 x 1440 piksler) ikke støtter 120 Hz. Så man må nøye seg med FHD+ (2400 x 1080 piksler), det er altså umulig å få det beste av to verdener – høy oppløsning og smidige brukeropplevelsen som følger med den høye oppdateringsfrekvensen.

Samsung Galaxy S20-serien er stort sett de første smarttelefonene på markedet med 120 Hz skjermoppdatering, så vi har ikke noe å sammenligne med, men verken OnePlus 7 Pro eller OnePlus 7T Pro McLaren, som begge tilbyr 90 Hz oppdateringsfrekvens, har lignende begrensninger på oppløsningen.

Men bortsett fra det er skjermen på Samsung Galaxy S20 Ultra svært god. Skjermbildet er knivskarpt og veldig lyssterkt, fargene ekstremt kraftige, og det er en stor fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (f.eks. på Netflix) på den HDR10+-sertifiserte skjermen. Det er stor dybde i bildet og kontrastnivået er det beste vi har sett.

Som nevnt er ikke Galaxy S20 spesielt pen. Samsung har tatt livet av de kurvede edge-skjermene, men likevel er mobilen stort sett rammeløs og har frontkamera innebygd i skjermen. Både foran og bak sitter det Gorilla Glass 6, mens den smale metallrammen er laget av herdet aluminium.


I galleriet under kan man se tre versjoner av det samme bildet. Originalen er i 108 Mp oppløsning, og bildene viser kan man komme tett på motivet bare ved å croppe det originale bildet. 

108MP-scaled 108MP_resized1-scaled 108MP_rezeid2
<
>
Her er der zoomet en ekstra gang inn på motivet. Bare ved å beskjære bildet igjen. Detaljene er fortsatt ganske skarpe. (Foto: Peter Gotschalk)

Ytelse

Vi har kjørt alle våre vanlige benchmarkstester på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S20 Ultra den kraftigste smarttelefonen man i skrivende stund kan kjøpe. Det er for tidlig å avsløre alle resultatene – det må vente til den endelige testen, som publiseres her på lydogbilde.no senere denne uken – men vi kan fortelle at S20 Ultra er den første smarttelefonen vi har testet som har fått en AnTuTu score på over 500.000!

Til sammenligning må iPhone 11 Pro Max “nøye seg” med en AnTuTu score på 447.037.

Våres “brede” benchmarkverktøy, Geekbench 4 og Geekbench 5 gir også imponerende resultater, og det er helt tydelig at når det når det gjelder ytelsen så er det kun iPhone 11 Pro Max som kan gi Galaxy S20 Ultra litt konkurranse. De to smarttelefonene er absolutt i en klasse for seg selv.

Likevel er det noe som tyder på at Galaxy S20 Ultra mangler på batterilevetiden. I hvert fall om man har aktivert skjermens høyeste oppdateringsfrekvens. Men det er riktignok bare en subjektiv opplevelse i første omgang, da vi enda ikke har gjennomført en ordentlig benchmarktest på det.

I galleriet under demonstreres den nye Space Zoom-funktion, som du kan lese om i avsnittet “Kamera”:

kranerx1-scaled kranerx4-scaled kranerx10-scaled kranerx30-scaled kranerx100-scaled
<
>
Nå er det den kunstige intelligensen som leker seg. Med 30X zoom er resultatet fortsatt respektabelt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Det er kameraet som gjør Samsung Galaxy 20 Ultra helt spesiell. Mobilen har fire linser, inklusive DepthVision ToF-linse, men råeste er utvilsomt S20 Ultras alminnelige vidvinkellinse på vanvittige 108 Mp (f/1.8 med optisk bildestabilisering)!

Poenget er selvfølgelig ikke at kameraet skal ta bilder på 108 Mp. I stedet kombinerer kameraet ni piksler til én piksel (også kjent som “picture binning”) hver gang det tas et bilde, hvilket åpner for et hav av muligheter. Bl.a. kan man fotografere et større motiv  – f.eks. bunken av sykler og sparkesykler, man kan se på eksempelbilder – også kan i etterbehandlingen (i mobilens Galleri-app) zoome inn på et bestemt utsnitt og så croppe bildet.

Det nye bildet blir også høyoppløst og ultraskarpt, samtidig som det er veldig enkelt å bruke crop-funksjonen i Galleri-appen. Her har Samsung virket funnet på noe genialt, selv om man må huske at de originale 108 Mp-bildene fyller 30 mb på mobilens lager. Dessuten kan kameraet kun ta 108 Mp-bilder i 3:4-format, da det er vidvinkelen som gjør alt arbeidet.

Et annet viktig sirkustriks er den nye zoom-funksjonen som Samsung har døpt “Space Zoom”. På Galaxy S20 Ultra innebærer det at man på papiret kan forstørre motivet sitt opptil 100 ganger!

Hele herligheten fungerer ved hjelp av en blanding av optisk zoom (kameraet har en 48 Mp telelinse med 4X optisk zoom), 10X digital zoom og kunstig intelligens for resten. Alt over 10X zoom foregår nemlig ved at den store optikken med 108 Mp tar over og forstørrer og beskjærer det store bildet.

I praksis ser resultatet ganske forferdelig ut om man zoomer 1oo ganger inn på motivet. Det ferdige bildet er fylt med bildestøy, og vi mener at det som minimum kreves et stativ og en ganske lang eksponering for å bruke 100X Space Zoom til noe fornuftig.

Men hvor vi på forhånd var skeptiske til om Galaxy S20 Ultra ville kunne få et fornuftig resultat ut av noe som helst motiv, som hadde blitt forstørret mer enn 4 ganger ved hjelp av optisk zoom. Så viste det seg at opptil hvertfall 30X fungerte veldig godt, og om man holder seg til 10X blir resultatene knivskarpe.

Stay tuned!

Vi er selvfølgelig langt fra ferdige med testen av Samsung Galaxy S20 Ultra. Vi mangler bl.a. å teste mobilen på 5G-nettet, selv om vi allerede har laget et par fartsmålinger, som man kan se i videoen under:

Vi mangler også å se på de mange kamerafunksjonene, herunder 8K-video og den nye “Single Take”-funksjonen, samtidig som Galaxy S20 Ultras evner som gaming-mobil i hvert fall skal med i den samlede vurdering.

Som nevnt vil man kunne lese vår ferdige test og endelige vurdering av Samsung Galaxy S20 Ultra her på www.lydogbilde.no på torsdag.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Google står selv bak en stor lekkasje

Youtube finner sangen du nynner på

Neste Sony-mobil kan mangle viktig kamerafunksjon

OnePlus er klar for en kjølig sommer med hotte produkter

Lekkasje av Google Pixel 9

Slutt på monopol for Apple Pay

Flytt bildene dine fra Google til iCloud

Apple Vision Pro-salget i USA er så godt som "dødt"

Endelig hastighet i Google Maps

Samsung baner ny og bedre vei med kunstig intelligens

Nye smartklokker fra Samsung med fokus på helse og friluftsliv

Galaxy Ring kommer ikke til Norge helt ennå

Scroll to Top