Search
Generic filters
L&B Live Q&A: Tema i dag kl 11:00, LYD - Hodetelefoner

Første titt på iPhone 6

Er det nok med større skjerm, eller har Apple havnet i bakleksa?

Når Apple lanserer nye iPhone-modeller, pleier et høyere modellnummer alltid å bety et teknologisk sprang, mens”S” betyr en mindre oppdatering. I år får vi en helt ny iPhone der alt er forbedret fra tidligere modeller. Raskere prosessor, mer minne, bedre kamera, raskere tilkobling, bedre fingeravtrykksleser og for første gang – en virkelig stor skjerm.

size comparison front
iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Mini 

iphones thickness

Form og funksjon
På utsiden har iPhone 6 altså blitt større, og i tilfelle iPhone 6 Plus, betydelig større. Standardmodellen er med sin 4,7-tommers skjerm omtrent like stor som den nye Samsung Galaxy Alpha, mens Plus-modellen med 5,5-tommers skjerm er en ekte ”phablet” i klassen med Galaxy Note. Imidlertid har begge modellene blir tynnere enn iPhone 5S.

iphone 6 plus screen
Større skjerm gir plass for en ekstra rad med ikoner.

Å kunne nå alt med tommelfingeren har vært et av Apples tidligere argumenter for hvorfor de ikke har laget mobiler med større skjerm. Dette har de løst ved at du nå kan hente ned den øverste delen av skjermen ved å trykke to ganger på Hjem-knappen. Dermed kan man få tilgang til ikoner eller knapper på toppen uten å måtte flytte hånden. Dette er så klart nyttig , men den større Plus-modellen er likevel utfordrende å håndtere med en hånd, på lik linje med andre mobiler i phablet-klassen. Det er altså ikke slik at Apple på magisk vis har løst dette, men heller at de har bukket under for etterspørselen etter større skjermer.

Ytelse
Våre første tester viser at den nye A8-prosessoren er meget rask. Både beregninger og grafikk ytelse i spill og andre tunge applikasjoner flyr som aldri før. Også surfehastigheten skyter fart, takket være støtte for Wifi AC standarden. Vi kommer tilbake med detaljerte tall og målinger.

iphone 6 camera

Kameraene har også fått en betydelig overhaling. Apple holder fortsatt fast på sine 8 megapiksler, og mer behøver man strengt tatt heller ikke. Den ny bildesensoren fokuserer veldig raskt og nøyaktig, både for stillbilder og video. Bildekvaliteten, må vi komme nærmere tilbake til, men spontant, føles det som et steg opp. Fremfor alt er vi glade for den optisk bildestabilisering i 6 Plus, som gir bedre bilder i dårlig lys.

Bendgate
De siste dagene har nettet eksplodert med rapporter om at iPhone 6 Plus kan bøyes hvis du har den i bukselommen. Videoblogger viser også at man kan bøye telefonen med bare hendene.

iphone 6 plus bendgate
Ikke så lett å bøye likevel?

Så kan man bøye iPhone 6 Plus? Absolutt. Det er tross alt en stor og meget tynn mobil av aluminium. Men da må den også utsettes for påkjenninger utover det normale. Faktisk kan du sannsynligvis bøye mange andre telefoner med samme grad av mishandling. Vi har prøvd å bøye den med over «normal» belastning og ingenting skjedde. Så dette er nok ikke noe du trenger å bekymre deg for så lengre du er normalt forsiktig.

Vårt førsteinntrykk
På den ene siden føles det ikke som om Apple leder mobilkappløpet lenger. De er absolutt sist ut med å tilby store skjermer, og de har ikke løst problemene som gjør dem vanskeligere å håndtere. Formen er behagelig å holde i, men den ligner mer på konkurrentene enn før, og baksiden er ikke like ryddig. Jo da, iPhone 6 er blitt raskere og kameraet tar bedre biler, men ikke på noen spektakulær måte bedre enn konkurrentene.

size comparison back
Større er tross alt bedre

På den annen side er det kanskje nettopp den større skjermen som kan tiltrekke nye og gamle kunder til Apple igjen. For den som har ønsket seg en stor mobil, har Android stort sett vært det eneste alternativet.. Og nå som vi først har blitt vant til å bruke dem, føles det utenkelig å gå tilbake til iPhone 5S. Den føles liten og klumpete i forhold, mens iPhone 6 er smekker og lekker.

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.
Bluetooth-system til film og musikk på datamaskinen

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-S10 stjeler fra de beste og senker prisen.
Norske priser på Tesla Model 3 justeres, den rimeligste starter nå på 399.900 kroner.
Romantikk på kontoret + drama på hjemmefronten = kaos.
Canon PowerShot Zoom med 100, 400 og 800mm zoom i lomma.
Fra i dag kan brukere oppleve Apple TV+ på tv’er fra Sony.
I år foregår alt hjemme. Ta den store kinoopplevelsen med hjem til stua, med innebygd Google TV.
Nikon Z7 II og Z6 II får bedre autofokus og vertikalgrep.
Den minste iPhone i nyere tid samt Apples hittil raskeste prosessor var blant nyhetene da Apple i dag lanserte nye iPhone 12- og 12 Pro-modeller
i 2007 var vi på MacWorld i San Francisco og fikk låne den første iPhone-modellen.
Spiller i stereo eller hele huset, og du kan snakke til den.
Perfekt for drone- eller studiobruk.
HP Spectre x360 gjenoppfinner den firkantede skjermen i stedet for bredformat.