Første titt på iPhone 6

Er det nok med større skjerm, eller har Apple havnet i bakleksa?
Annonse
Annonse
forfatter

Når Apple lanserer nye iPhone-modeller, pleier et høyere modellnummer alltid å bety et teknologisk sprang, mens”S” betyr en mindre oppdatering. I år får vi en helt ny iPhone der alt er forbedret fra tidligere modeller. Raskere prosessor, mer minne, bedre kamera, raskere tilkobling, bedre fingeravtrykksleser og for første gang – en virkelig stor skjerm.

size comparison front
iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Mini 

iphones thickness

Form og funksjon
På utsiden har iPhone 6 altså blitt større, og i tilfelle iPhone 6 Plus, betydelig større. Standardmodellen er med sin 4,7-tommers skjerm omtrent like stor som den nye Samsung Galaxy Alpha, mens Plus-modellen med 5,5-tommers skjerm er en ekte ”phablet” i klassen med Galaxy Note. Imidlertid har begge modellene blir tynnere enn iPhone 5S.

iphone 6 plus screen
Større skjerm gir plass for en ekstra rad med ikoner.

Annonse

Å kunne nå alt med tommelfingeren har vært et av Apples tidligere argumenter for hvorfor de ikke har laget mobiler med større skjerm. Dette har de løst ved at du nå kan hente ned den øverste delen av skjermen ved å trykke to ganger på Hjem-knappen. Dermed kan man få tilgang til ikoner eller knapper på toppen uten å måtte flytte hånden. Dette er så klart nyttig , men den større Plus-modellen er likevel utfordrende å håndtere med en hånd, på lik linje med andre mobiler i phablet-klassen. Det er altså ikke slik at Apple på magisk vis har løst dette, men heller at de har bukket under for etterspørselen etter større skjermer.

Ytelse
Våre første tester viser at den nye A8-prosessoren er meget rask. Både beregninger og grafikk ytelse i spill og andre tunge applikasjoner flyr som aldri før. Også surfehastigheten skyter fart, takket være støtte for Wifi AC standarden. Vi kommer tilbake med detaljerte tall og målinger.

iphone 6 camera

Kameraene har også fått en betydelig overhaling. Apple holder fortsatt fast på sine 8 megapiksler, og mer behøver man strengt tatt heller ikke. Den ny bildesensoren fokuserer veldig raskt og nøyaktig, både for stillbilder og video. Bildekvaliteten, må vi komme nærmere tilbake til, men spontant, føles det som et steg opp. Fremfor alt er vi glade for den optisk bildestabilisering i 6 Plus, som gir bedre bilder i dårlig lys.

Bendgate
De siste dagene har nettet eksplodert med rapporter om at iPhone 6 Plus kan bøyes hvis du har den i bukselommen. Videoblogger viser også at man kan bøye telefonen med bare hendene.

Annonse

iphone 6 plus bendgate
Ikke så lett å bøye likevel?

Så kan man bøye iPhone 6 Plus? Absolutt. Det er tross alt en stor og meget tynn mobil av aluminium. Men da må den også utsettes for påkjenninger utover det normale. Faktisk kan du sannsynligvis bøye mange andre telefoner med samme grad av mishandling. Vi har prøvd å bøye den med over “normal” belastning og ingenting skjedde. Så dette er nok ikke noe du trenger å bekymre deg for så lengre du er normalt forsiktig.

Vårt førsteinntrykk
På den ene siden føles det ikke som om Apple leder mobilkappløpet lenger. De er absolutt sist ut med å tilby store skjermer, og de har ikke løst problemene som gjør dem vanskeligere å håndtere. Formen er behagelig å holde i, men den ligner mer på konkurrentene enn før, og baksiden er ikke like ryddig. Jo da, iPhone 6 er blitt raskere og kameraet tar bedre biler, men ikke på noen spektakulær måte bedre enn konkurrentene.

size comparison back
Større er tross alt bedre

På den annen side er det kanskje nettopp den større skjermen som kan tiltrekke nye og gamle kunder til Apple igjen. For den som har ønsket seg en stor mobil, har Android stort sett vært det eneste alternativet.. Og nå som vi først har blitt vant til å bruke dem, føles det utenkelig å gå tilbake til iPhone 5S. Den føles liten og klumpete i forhold, mens iPhone 6 er smekker og lekker.

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.
Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Strømmegiganten har gjort en større innholdsavtale med Sony Pictures.
Mer enn en halv million Huawei-brukere har lastet ned infiserte apper fra selskapets offisielle app-butikk, AppGallery.
Lanserer blant annet nye TV-er med MiniLED-teknologi.
TCL TS8132 er en rimelig lydplanke med Dolby Atmos, som gjenskapes av diskrete topphøyttalere.
Ny drivlinje og fleksible utstyrspakker.