Search
Generic filters

Fairphone satser på bærekraft med nye produkter

Fairphone lanserer ny Fairphone 3+ samt nye kameramoduler til eksisterende Fairphone-eiere.

Smarttelefon din er en stor belastning for klimaet. En lang rekke metaller kreves for produksjonen av de fleste mobiltelefoner (slik som gull, wolfram, tinn og tantal), som for det første utvinnes ved gruvedrift i Afrika under harde forhold for arbeiderne, og for det andre sjeldent blir gjenbrukt. Faktisk er det kun ca 20% av smarttelefoner som i dag gjenvinnes på noen måte, mens det aller meste av vårt elektroniske avfall havner på store søppeldynger i den tredje verden.

Med disse ordene innledet vi fjorårets nyhet om Fairphone 3 – en bærekraftig og klimavennlig smarttelefon som ble lansert i Berlin for godt over et år siden.  Men selv om det har gått et år, er utsagnet fortsatt sant og relevant den dag i dag.

Det vil Fairphone gjøre noe med. Virksomheten stammer fra Nederland og har eksistert siden 2013. Fairphones hovedtanke er at selskapets mobiler skal fremstilles av materialer som enten er gjenvunnet (kobber og plastikk) eller er fremstilt på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tinn fra konfliktfrie soner.

Dessuten skal mobilene være enkle å reparere, slik at man selv kan bytte ut defekte komponenter slik som skjerm, høyttaler og batteri. Dermed kan mobilens levetid forlenges opptil typisk fem til syv år, hvor telefonens C02-fotavtrykk reduseres med 28-42%.

Det skal være lett og billig å reparere en Fairphone. Slik at den holder lengre og belaster klimaet mindre. (Foto: Fairphone)

Ny kameramodul

Muligheten for å selv bytte ut komponenter betyr også at man ikke trenger kaste smarttelefonen og kjøpe en ny for å få nye og bedre funksjoner.

I år er Fairphone klar med en oppgradert utgave av Fairphone 3 – den nye Fairphone 3+. Som byr på en oppgradert kameramodul med 48 MP på hovedkameraet og 16 MP på frontkameraet samt bedre og raskere autofokus, object tracking og bildestabilisering.

Men har man allerede en Fairphone 3 fra i fjor, kan man beholde sin eksisterende mobil og bare kjøpe den nye kameramodulen som en reservedel. Utbyttingen av kameramodulen kan man gjøre hjemme i stuen på spisebordet med den medfølgende skrutrekkeren.

Nåværende Fairphone 3-brukere kan oppgradere sine enheter via Fairphones nettside for 70 euro frem til utgangen av september og 94,90 euro etter den 1. oktober.

Den nye Fairphone 3+ består ifølge produsenten av hele 40 prosent gjenvunnet plastikk, som tilsvarer til en 33 cl plastikkflaske. (Foto: Fairphone)

Fairphone 3+

Om man ikke allerede har en Fairphone kan man kjøpe den helt nye Fairphone 3+, som selvfølgelig kommer med den nye kameramodulen, men ellers er stort sett identisk med fjorårets modell.

Den kommer med 5,65″ Full-HD skjerm i 18:9-format, Snapdragon 632-prosessor, 64 GB lagring (utvides til 400 GB med et MicroSD-kort), et byttbart batteri på 3000 mAh og robust Gorilla-glass 5. Fairphone 3+ kommer i ferdiginstallert med Android 10, som også vil være tilgjengelig for de nåværende Fairphone 3-brukerne i løpet av første halvdel av september.

Pris og tilgjengelighet

Allerede i fjor kunne Fairphone 3 kjøpes i Sverige via Tele2. Det er fortsatt tilfellet, og vi forventer at Fairphone 3+ blir tilgjengelig fra den 14. september. Prisen for Fairphone 3 er på nåværende tidspunkt 5.290 svenske kroner.

I Danmark selges Fairphone 3+ ekslusivt via teleselskapet 3. Prisen er 3.120 danske kroner.

Fairphone har fortsatt ikke kommet til Norge, men selskapets danske pr-byrå forteller at det er en avtale på vei med en foreløpig ukjent distributør.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.