SUPERTILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% RABATT DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

Fairphone satser på bærekraft med nye produkter

Fairphone lanserer ny Fairphone 3+ samt nye kameramoduler til eksisterende Fairphone-eiere.

Smarttelefon din er en stor belastning for klimaet. En lang rekke metaller kreves for produksjonen av de fleste mobiltelefoner (slik som gull, wolfram, tinn og tantal), som for det første utvinnes ved gruvedrift i Afrika under harde forhold for arbeiderne, og for det andre sjeldent blir gjenbrukt. Faktisk er det kun ca 20% av smarttelefoner som i dag gjenvinnes på noen måte, mens det aller meste av vårt elektroniske avfall havner på store søppeldynger i den tredje verden.

Med disse ordene innledet vi fjorårets nyhet om Fairphone 3 – en bærekraftig og klimavennlig smarttelefon som ble lansert i Berlin for godt over et år siden.  Men selv om det har gått et år, er utsagnet fortsatt sant og relevant den dag i dag.

Det vil Fairphone gjøre noe med. Virksomheten stammer fra Nederland og har eksistert siden 2013. Fairphones hovedtanke er at selskapets mobiler skal fremstilles av materialer som enten er gjenvunnet (kobber og plastikk) eller er fremstilt på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tinn fra konfliktfrie soner.

Dessuten skal mobilene være enkle å reparere, slik at man selv kan bytte ut defekte komponenter slik som skjerm, høyttaler og batteri. Dermed kan mobilens levetid forlenges opptil typisk fem til syv år, hvor telefonens C02-fotavtrykk reduseres med 28-42%.

Det skal være lett og billig å reparere en Fairphone. Slik at den holder lengre og belaster klimaet mindre. (Foto: Fairphone)

Ny kameramodul

Muligheten for å selv bytte ut komponenter betyr også at man ikke trenger kaste smarttelefonen og kjøpe en ny for å få nye og bedre funksjoner.

I år er Fairphone klar med en oppgradert utgave av Fairphone 3 – den nye Fairphone 3+. Som byr på en oppgradert kameramodul med 48 MP på hovedkameraet og 16 MP på frontkameraet samt bedre og raskere autofokus, object tracking og bildestabilisering.

Men har man allerede en Fairphone 3 fra i fjor, kan man beholde sin eksisterende mobil og bare kjøpe den nye kameramodulen som en reservedel. Utbyttingen av kameramodulen kan man gjøre hjemme i stuen på spisebordet med den medfølgende skrutrekkeren.

Nåværende Fairphone 3-brukere kan oppgradere sine enheter via Fairphones nettside for 70 euro frem til utgangen av september og 94,90 euro etter den 1. oktober.

Den nye Fairphone 3+ består ifølge produsenten av hele 40 prosent gjenvunnet plastikk, som tilsvarer til en 33 cl plastikkflaske. (Foto: Fairphone)

Fairphone 3+

Om man ikke allerede har en Fairphone kan man kjøpe den helt nye Fairphone 3+, som selvfølgelig kommer med den nye kameramodulen, men ellers er stort sett identisk med fjorårets modell.

Den kommer med 5,65″ Full-HD skjerm i 18:9-format, Snapdragon 632-prosessor, 64 GB lagring (utvides til 400 GB med et MicroSD-kort), et byttbart batteri på 3000 mAh og robust Gorilla-glass 5. Fairphone 3+ kommer i ferdiginstallert med Android 10, som også vil være tilgjengelig for de nåværende Fairphone 3-brukerne i løpet av første halvdel av september.

Pris og tilgjengelighet

Allerede i fjor kunne Fairphone 3 kjøpes i Sverige via Tele2. Det er fortsatt tilfellet, og vi forventer at Fairphone 3+ blir tilgjengelig fra den 14. september. Prisen for Fairphone 3 er på nåværende tidspunkt 5.290 svenske kroner.

I Danmark selges Fairphone 3+ ekslusivt via teleselskapet 3. Prisen er 3.120 danske kroner.

Fairphone har fortsatt ikke kommet til Norge, men selskapets danske pr-byrå forteller at det er en avtale på vei med en foreløpig ukjent distributør.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Serien består av seks episoder og er basert på den kritikerroste podcasten Equinox 1985 av Tea Lindeburg og har blant andre Danica Curcic (Broen, Kriger) og Lars Brygmann (Dicte) på rollelisten.
Nedtellingen til Black Friday har startet, her er TV-ene vi anbefaler å ha i kikkerten!
Nå vil også B&O være med i 48-tommer klubben!
Black Friday er på trappene. Slik holder du deg trygg, mens du sikrer deg de beste kjøpene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Den nye spesialmodellen henter deler fra øverste hylle.
De nye TrueControl ANC lar deg velge hvor mye støydemping og eq du vil ha.
Proffkameraet Sony FX6 kombinerer det beste av deres speilløse systemkameraer med det ypperste innen 4K kinematografi.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
Oppgradert LP12 med ny arm og platelager.
Forsterkere behøver ikke være sorte, bare se her.
Brettbare mobiler har allerede blitt gammelnorsk. Er Oppos sammenrullbare mobilskjerm fremtiden?
En skikkelig Atmos-planke med mange høyttalere til veldig lite penger. Og dessuten noen enda rimeligere lydplanker.
Kraftig telezoom for naturfotografer og sport
SoundBeamer er en lydenhet for skrivebordet, som stråler lyden direkte til hvert øre.
Kommer bl.a. med Snapdragon 875 eller Exynos 2100 prosessor.
Er 5G allerede fortid? I hvert fall har utviklingen av 6G allerede begynt. Huawei er ute i kulden.