Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Facebook lanserer kryptovaluta

Ny global valuta kommer i 2020

Skrevet av / 18.06.19 - 15:49
Facebook lanserer kryptovaluta

Facebook har i dag annonsert en ny global kryptovaluta ved navnet Libra – samt en digital lommebok kalt Calibra til å oppbevare de digitale pengene.

Hvor Calibra er et datterfirma av Facebook, er selve valutaen basert på et samarbeid mellom en rekke partnere. I alt 28 virksomheter har hver investert 10 millioner dollar i valutaen, herunder Mastercard, VISA, eBay, Spotify, PayPal, Vodafone og Uber.

Organisasjonen Libra Association får hovedkvarter i Genève i Sveits, og alle medlemmene trekker beslutninger om valutaen i fellesskap. Målet er at Libra-samarbeidet etterhvert skal ha 100 medlemmer, og selv om Libra er utviklet og skapt på Facebooks initiativ, så får den sosiale mediegiganten ikke vetorett er spesiell innflytelse over den digitale valutaen.

Hensikten med Libra (som beskrives av Facebook i et såkalt White Paper) er at det skal være like enkelt for mennesker å betale og sende penger til hverandre, som det i dag er å sende bilder og meldinger via telefonen. Halvparten av verdens befolkning har ikke en bankkonto, men langt flere har en mobil og en konto på Facebook – og mer enn det trenger man ikke for å bruke Facebooks digitale lommebok.

Når Libra lanseres i 2020 vil brukerne i første omgang kunne sende penger til hverandre som meldinger via Facebooks egne apper, Messenger og WhatsApp. Senere er det meningen at man skal kunne betale regninger og betale for en kopp kaffe eller en togbillett kun ved å trykke på en knapp.

Stablecoin

Andre kryptovalutaer – med Bitcoin som det mest kjente eksemplet – opplever ofte svært store svingninger i kursen, for å unngå dette blir Libra «fiat-backed», som betyr at Libra Association bakker opp valutaen med sikring og garantier i amerikanske dollar.

Privatliv

Ifølge TechCrunch garanterer Facebook at betalinger og overføringer med Libra vil forbli private. Med andre ord vil ikke Facebook bombardere deg med målrettet reklame basert på dine forbruksvaner og transaksjoner.

Under kan du se Libra Associations offisielle introduksjon til den nye digitale valutaen:

https://www.youtube.com/watch?v=4zw-jpVFKMY

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

Polestar-mobiltelefonen er på vei

Apple tillater likevel webapper

Budsjettmobil fra Nothing

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 presentert i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Her er Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra

Ikke tørk mobiltelefonen din i ris

Får din gamle Samsung-mobil Galaxy AI?

0
Scroll to Top