EU-Parlamentet ønsker å gi EUs forbrukere en “rett til reparasjon”

Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.
Annonse
Annonse
forfatter

Ifølge en Eurobarometer-undersøkelse vil 77%  av EU-borgerne heller ha sine elektroniske apparater reparert enn å bytte dem: 79% mener at produsentene bør være juridisk forpliktet til å gjøre det enklere å få elektronikkprodukter reparert eller få byttet ut individuelle deler (download PDF).

Det var utgangspunktet for en avstemning i EU-parlamentet i slutten av forrige uke, som ble vedtatt med 395 stemmer for, 94 imot og 207 verken/eller.

Flertallet av medlemmene av Europa-Parlamentet Kommisjonen oppfordrer til å gi forbrukerne en “rett til reparasjon” gjennom tiltak som skal gjøre reparasjoner mer attraktive, systematiske og omkostningseffektive, det være seg ved utvidelse av kjøpsgarantien, garanti på bytting av deler eller bedre tilgang til opplysninger om reparasjon og vedlikehold.

Dessuten ønsker parlamentarikerne at det innføres en felles lader til elektronikk for å dermed redusere mengder av elektronisk avfall. Dessuten skal varer og tjenester få merking om sin holdbarhet – f.eks. en forbruksmåler og klare opplysninger om et produkts antatte levetid.

Beslutningen inneholder også selvstendig avsnitt om programvare-oppdateringer, som vil glede mange mobilbrukere, hvis parlamentarikernes ønsker ender med å bli gjennomført av EUs medlemsland. Det stiller krav til at produsentene må garantere å sikkerhetsoppdatere produkter i hele produktets levetid, likt som at ny programvare ikke må bety at et produkt mister yteevne eller blir tregere.

Annonse

Hvis Kommisjonen velger å stille forslag basert på EU-Parlamentets ønsker skal EUs medlemsland og Parlamentet etterfølgende forhandle om en mulig lovgivning på området, som kan bli vedtatt hvis et flertall av EU-landene og parlamentsmedlemmene støtter forslaget.

Det vil med andre ord sannsynligvis vare langt inn i 2021, før en eventuell lovgivning på området kommer på plass.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Vantage M2 og Ignite 2 er begge nye klokker fra Polar som angivelig skal hjelpe deg å trene smartere - ikke hardere.
Med en stilren design og smarte funksjoner skal OnePlus Watch styrke den tilkoblede opplevelsen.
Nye smart-låser som du kan snakke til - og som kan snakke med dine andre smart-enheter.
Den trådløse dørklokka kjenner igjen hvem som ringer på døra.
I dag avduker Lenovo den nye versjonen av gaming-mobilen Legion Phone Duel 2. Den byr blant annet på en Snapdragon 888-procsssor, 5G og åtte virtuelle taster.
Lanseres sammen med ny film i Contact Sheet-design
De koster nesten det samme, men Cambridge Evo 150 er dobbelt så kraftig som Evo 75. Her møtes retro og moderne hånd i hånd.
Utstyrt med 3D-bevegelsessensor og fugleperspektiv kan Floodlight Cam Wired Pro gi deg et godt overblikk.
Med trådløse bakhøyttalere og aktiv subwoofer lover Sony-anlegget heftige lydopplevelser.
HP Envy 17 og Envy x360 med 11. generasjons prosessorer og Nvidia-grafikk til hjemmekontoret.
Det blir mulig å spille lyd fra LGs TV-er og lydplanker samtidig.
Helelektrisk med 1000 hk og 14 Bose-høyttalere.
For første gang kan du strømme video i nært tapsfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men langt fra alle får tilgang til tjenesten.
Ny, actionmettet, Marvel-trailer er nå sluppet.
Du finner ikke bedre lyd andre steder.
Det er syv årtier siden de første Klipschorn så dagens lys. Men modellen bygges og selges fortsatt.