Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

EU-Parlamentet ønsker å gi EUs forbrukere en «rett til reparasjon»

Parlamentet ønsker å bidra til bærekraftige løsninger ved å fremme gjenbruk og reparasjon og ved å bekjempe praksiser som forkorter produkterslevetid.

Skrevet av / 30.11.20 - 17:55
EU-Parlamentet ønsker å gi EUs forbrukere en «rett til reparasjon»

Ifølge en Eurobarometer-undersøkelse vil 77%  av EU-borgerne heller ha sine elektroniske apparater reparert enn å bytte dem: 79% mener at produsentene bør være juridisk forpliktet til å gjøre det enklere å få elektronikkprodukter reparert eller få byttet ut individuelle deler (download PDF).

Det var utgangspunktet for en avstemning i EU-parlamentet i slutten av forrige uke, som ble vedtatt med 395 stemmer for, 94 imot og 207 verken/eller.

Flertallet av medlemmene av Europa-Parlamentet Kommisjonen oppfordrer til å gi forbrukerne en «rett til reparasjon» gjennom tiltak som skal gjøre reparasjoner mer attraktive, systematiske og omkostningseffektive, det være seg ved utvidelse av kjøpsgarantien, garanti på bytting av deler eller bedre tilgang til opplysninger om reparasjon og vedlikehold.

Dessuten ønsker parlamentarikerne at det innføres en felles lader til elektronikk for å dermed redusere mengder av elektronisk avfall. Dessuten skal varer og tjenester få merking om sin holdbarhet – f.eks. en forbruksmåler og klare opplysninger om et produkts antatte levetid.

Beslutningen inneholder også selvstendig avsnitt om programvare-oppdateringer, som vil glede mange mobilbrukere, hvis parlamentarikernes ønsker ender med å bli gjennomført av EUs medlemsland. Det stiller krav til at produsentene må garantere å sikkerhetsoppdatere produkter i hele produktets levetid, likt som at ny programvare ikke må bety at et produkt mister yteevne eller blir tregere.

Hvis Kommisjonen velger å stille forslag basert på EU-Parlamentets ønsker skal EUs medlemsland og Parlamentet etterfølgende forhandle om en mulig lovgivning på området, som kan bli vedtatt hvis et flertall av EU-landene og parlamentsmedlemmene støtter forslaget.

Det vil med andre ord sannsynligvis vare langt inn i 2021, før en eventuell lovgivning på området kommer på plass.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

Magnetisk lagringsdisk til mobile filmskapere

Polestar-mobiltelefonen er på vei

Apple tillater likevel webapper

Budsjettmobil fra Nothing

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 presentert i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Her er Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra

Ikke tørk mobiltelefonen din i ris

Får din gamle Samsung-mobil Galaxy AI?

0
Scroll to Top