Search
Generic filters

Et operativsystem som tar av

Apples nye iOS 5 har vesentlige forbedringer og sammen med iCloud blir det nesten uslåelig.

Apple iOS 5 har vært lenge under utvikling og 12 oktober er operativsystemet klart for din iOS enhet. iPhone, iPod touch eller iPad. Uansett hva du bruker enheten din til vil den nye versjonen av operativsystemet bety en vesentlig forbedring. Hvis du i tillegg knytter det opp mot Apples nye iCloud tjeneste øker forbedringspotensialet betydelig. Her tar vi en liten guidet tur gjennom de viktigste forbedringene og fokuserer på iOS 5 først, iCloud kommer vi tilbake til.

Kalender og påminnelser

Kalenderen har blitt vesentlig pusset opp. Dette vil være mest synlig hvis du har en iPad, men det er også flere forbedringer for deg som har iPhone også. Det mest interessante er imidlertid applikasjonen Påminnelser. Denne er en kombinasjon av en huskeliste som kan benyttes som noe så enkelt som en handleliste eller som påminnelser om arbeidsoppgaver eller rett og slett bare å huske og ringe kona. Det ser i utgangspunktet ut som en vanlig avkryssingsliste, men den har en del unike funksjoner. Du kan utstyre påminnelsene med alarmer. Disse kan være helt enkle lydalarmer, men de kan også være knyttet opp mot geografisk plassering. En type alarm kan være «Huske å ringe kona». Du kan deretter sette alarmen slik at den går av når du forlater en geografisk plassering som f.eks. jobben. Da vil alarmen gå av når du forlater jobben. Dette er ganske fiffig og ikke minst nyttig.

Også denne funksjonen kommuniserer med iCloud, slik at hvis du har satt opp påminnelsen på iPad vil den automatisk overføres til iPhone og andre maskiner.

Kabelfritt


Mange har irritert seg grønne over av du er nødt til å besitte en datamaskin for å få en iPad eller en annen iOS-enhet til å fungere. Du kan faktisk ikke ta den i bruk før den er tilkoblet med sync-kabelen. Dette er det nå slutt på. Du kan klargjøre enheten din uten hjelp av en datamaskin, alt er trådløst. Ikke et sekund for tidlig spør du oss. En annen kabelfri nyhet er at du når kan synkronisere enheten din trådløst. Du trenger ikke lenger være tilknyttet datamaskinen fysisk for synkronisering. Med en gang enheten kobles til strøm synkroniseres den automatisk.  Dette gjelder også oppgraderinger av selve operativsystemet. Dette gjøres nå også over eteren og du slipper tilknytningen mot datamaskinen for å oppgradere, en lettelse for de aller fleste. Benytter du iCloud får du enda mer funksjonalitet.

AirPlay

Dette er også en vesentlig forbedring. For dem som er så heldig å ha en iPad 2 og en Apple TV, kan du nå vise et speilbilde av det du har på skjermen direkte på TV-en din. Med andre ord kan du nå spille på iPaden via TV-en, for å nevne et eksempel på bruk.

Aviskiosk


Dette er en applikasjon som er helt ny. Den er av utseende nesten identisk med bok-applikasjonen. Den er spesiallaget for aviser og blader og vil samle disse i et eget bibliotek på samme måte som bøker. Hvis du abonnerer på blader eller aviser vil den automatisk laste ned nye utgivelser uten av du legger merke til det. Det foregår i bakgrunnen og vil ikke forstyrre det du driver med.

Meldingssenter

Meldingssenter Dette er en helt ny funksjon. Ved å dra fingeren fra toppen av skjermen på en iOS -enhet får du frem et meldingssenter helt uten å måtte åpne noen applikasjoner. Dette er informasjon om nesten alt fra nye e-poster, påminnelse om nye blader som er ankommet, tekstmeldinger du ikke har lest og så videre. Du får til og med en liten orientering om hvordan aksjene dine gjør det og hvordan været er. Meget nyttig.

I denne forbindelse kan vi også nevne at du nå kan lese tekstmeldinger uten å måtte åpne selve applikasjonen. Når meldingen kommer får du beskjed på skjermen og det er bare å dra fingeren over beskjeden så åpner tekstmeldingen seg automatisk. Dette fungerer også med meldinger fra applikasjoner som Facebook.

Meldinger

iMessage er en av nyvinningene du vil finne i iOS 5. Dette er et meldingssenter som vil la deg sende alt fra ren tekst til bilder, video, kontakter og lokasjoner til andre. Det litt spesielle er at det kun virker sammen med andre iOS-brukere på samme måte som Facetime. Det vil fungere som en IM-applikasjon og du vil kunne se at mottakeren er aktiv og se det han skriver i sanntid. Fordelen er at det er gratis bortsett fra datatrafikken, det negative at det kun virker mellom iOS-enheter.

Delt tastatur

Denne funksjonen er spesifikk for iPad. Du kan nå dele tastaturet slik at det blir liggende med en halvdel på hver side av skjermen. Dermed kan du skrive ved å bruke to tomler mens du holder enheten. Ikke noen stor sak, men noen vil sikkert sette pris på den.

Kamera

Her er det gjort en del vesentlige forbedringer. Mest iøynefallende er tilgangen til kameraet før du låser opp enheten. Med en gang du slår på enheten kan du ta bilder, og du bruker Volum Opp knappen som utløserknapp. For deg som tar mye bilder er dette en grei funksjon som gir deg tilgang til kameraet raskt uten leting blant ikoner.

iCloud

Dette er egentlig ikke en del av iOS, men likevel er det en vesentlig del av funksjonen for systemet. iCloud er Apples nye skytjeneste. På en måte er det en videreføring av MobileMe samtidig som det er noe helt nytt. Vi skal si med en gang at tjenesten er gratis med 5GB lagringsplass. Du kan kjøpe ekstra lagring hvis du trenger det. Så over til funksjonaliteten. På samme måte som MobileMe vil den synkronisere kalendere, kontakter, e-post og bokmerker mellom alle iOS -enheter du måtte ha. Den vil også gjør dette til alle Mac-ene dine og også til Windows-maskiner (da via Outlook). Her slutter også likheten med MobileMe.

Safari


Nettleseren er også oppgradert. Du merker det best på iPad og en del av funksjonene vil fungere best der. Du får blant annet muligheter for såkalt «Tabbed Browsing». I tillegg får du en ny funksjon, leseliste. Dette er en funksjon som lar deg merke et nettsted eller en artikkel for senere lesing. Du vil da kunne lese den offline. Denne funksjonen har vi tidligere sett i tredjepartsapplikasjoner og det er svært positivt at dette også kommer til Safari.

Photostream


Dette er en tjeneste som synkroniserer bildene dine. Bilder tatt på en iOS-enhet vil bli tilgjengelig på alle enheter umiddelbart. Det gjelder de 1000 siste bildene du har tatt, og de er tilgjengelig også for alle andre maskiner. Apple benytter Push for å flytte dette ned til alle enhetene. Alle bilder oppbevares også i 30 dager i iCloud. På grunn av størrelsen på bilder må du være på et trådløst nett
for at dette skal fungere.

Twitter

Apple har valgt å integrere Twitter i hele systemet sitt. Det er nå satt opp slik at du setter Twitter opp èn gang på en iOS-enhet og deretter trenger du ikke tenke mer på det. Det vil fungere over alt og på tvers av applikasjoner som har kodet dette inn, uansett hvem som har laget dem.

E-post


Denne helt sentrale funksjonen har også blitt pusset opp. Du legger kanskje ikke merke til det umiddelbart på de små enhetene, men på iPad er oppgraderingen merkbar. Blant annet får du nå omfattende tekstformateringsmuligheter du ikke hadde tidligere. Du kan også merke e-post med flagg for enklere å kunne identifisere viktige e-poster. Søk i e-postene er også blitt betydelig lettere og du kan nå søke i hele meldingens innhold.

iTunes i skyen

Dette er en sammensatt affære der ikke alt er tilgjengelig ennå. Som sagt vil alt du kjøper via iTunes automatisk pushes ned til alle iOS-enheter hvis du har satt funksjonaliteten opp slik. Det som er mer interessant er funksjonen iTunes Match, som foreløpig kun fungerer i USA. Det forhandles om flere land mens du leser dette. iTunes Match fungerer slik at hvis du har rippet en CD eller kjøpt musikk et annet sted, vil iTunes, hvis du tillater det, gå inn og sammenlikne dette med katalogen til iTunes. Hvis Apple har identiske låter vil du kunne erstatte det du har med disse. Dette er en abonnementstjeneste som vil koste $25 i året i USA. Hva prisen for dette blir i Norge vil tiden vise. Det er viktig å legge merke til at Apple via iTunes i skyen ikke tilbyr strømming av musikk.

Finn venner


Dette er også en funksjon som kommer via iCloud. Noe av samme funksjonalitet som tjenesten Finn min iPhone som også var en del av MobileMe. Denne tjenesten er nå utvidet til å fungere for alle enheter, iPhone, iPod, iPad og Mac-er. Ganske nyttig, særlig med det nye Finn venner .

Dokumenter


Det er ikke bare bilder som går via iCloud. Også alle dokumenter som du lager via Apples iWork vil synkroniseres med alle iOS-enheter umiddelbart. Kjører du iWork på Mac-ene dine vil også et dokument laget på en iOS-enhet automatisk bli tilgjengelig på disse enhetene. Tredjepartsutviklere vil kunne legge inn denne funksjonaliteten i sine applikasjoner. Applikasjoner, bøker og sikkerhetskopier Disse vil også synkroniseres automatisk via iCloud. Har du kjøpt en bok eller en applikasjon på iPhone gjørs denne automatisk tilgjengelig på iPad uten at du trenger å tenke mer på det. Dette gjelder selvfølgelig også hvis du kjøper et musikkalbum eller en film. Du kan også ta automatiske sikkerhetskopier av enhetene dine via iCloud, en meget nyttig funksjon.

Bare begynnelsen

Dette er bare begynnelsen for hva vi kommer til å se fra iCloud fremover. Apple kommer til å komme med ny funksjonalitet og nye applikasjoner på løpende bånd. iCloud er uten tvil et satsingsområde for Apple og dette kommer til å bli noe å følge med på. Tatt i betraktning Apples evne til å tenke nytt kan dette bli meget spennende  fremover. Da er det bare å sette seg ned å vente på 12.oktober da både iOS 5 og iCloud kommer til en enhet nær deg.

Gisle Orlund


Siste artikler:

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.