Denne må du ha

Apples nye iOS 5 for iPhone og iPad, har vesentlige forbedringer og sammen med iCloud bir det nesten uslåelig. Les alt om iOS 5 her.

Skrevet av / 07.10.11 - 08:00
Denne må du ha

Apple iOS 5 har vært lenge under utvikling og osndag 12 oktober er operativsystemet klart for nedlasting til din iPhone, iPod touch eller iPad.

Uansett hva du bruker den til vil den nye versjonen av operativsystemet bety en vesentlig forbedring. Hvis du i tillegg knytter det opp mot Apples nye iCloud tjeneste øker forbedringspotensialet betydelig. Her tar vi en liten guidet tur gjennom de viktigste forbedringene og fokuserer på iOS 5 først, iCloud kommer vi tilbake til.

Kabelfritt

Mange har irritert seg grønne over av du er nødt til å besitte en datamaskin for å få en iPad eller en annen iOS-enhet til å fungere. Du kan faktisk ikke ta den i bruk før den er tilkoblet med sync-kabelen. Dette er det nå slutt på. Du kan klargjøre enheten din uten hjelp av en datamaskin, alt er trådløst. Ikke et sekund for tidlig spør du oss.

En annen kabelfri nyhet er at du når kan synkronisere eheten din trådløst. Du trenger ikke lenger være tilknyttet datamaskinen fysisk for synkronisering. Med en gang enheten kobles til strøm synkroniseres den automatisk.  Dette gjelder også oppgraderinger av selve operativsystemet. Dette gjøres nå også over eteren og du slipper tilknytningen mot datamaskinen for å oppgradere, En lettelse for de aller fleste. Benytter du iCloud får du enda mer funksjonalitet.

Kamera

Her er det gjort en del vesentlige forbedringer. Mest iøynefallende er tilgangen til kameraet før du låser opp enheten. Med en gang slår på enheten kan du ta bilder og du bruker Volum Opp knappen som utløserknapp. For deg som tar mye bilder er dette en grei funksjon som gir deg tilgang til kameraet raskt uten leting blant ikoner.

AirPlay

Dette er også en vesentlig forbedring. For dem som er så heldig å ha en iPad 2 og en Apple TV, kan du nå vise et speilbilde av det du har på skjermen direkte på TVen din. Med andre ord kan du nå spille på iPaden via TVen, for å nevne et eksempel på bruk.

Aviskiosk

Dette er en applikasjon som er helt ny. Den er av utseende nesten identisk med bok-applikasjonen. Den er spesiallaget for aviser og blader og vil samle disse i et eget bibliotek på samme måte som bøker. Hvis du abonnerer på blader eller avviser vil den automatisk laste ned nye utgivelser uten av du legger merke til det. Det foregår i bakgrunnen og vil ikke forstyrre det du driver med.

Meldinger

iMessage er en av nyvinningene du vil finne i iOS 5. Dette er et meldingssenter som vil la deg sende alt fra ren tekst til bilder, video, kontakter og lokasjoner til andre. Det litt spesielle er at det kun virker sammen med andre iOS-brukere på samme måte som Facetime. Det vil fungere som en IM-applikasjon og du vil kunne se at mottakeren er aktiv og se det han skriver i sanntid. Fordelen er at det er gratis bortsett fra datatrafikken, det negative at det kun virker mellom iOS-enheter.

Kalender og påminnelser

Kalenderen har blitt vesentlig pusset opp. Dette vil være mest synlig hvis du har en iPad, men det er også flere forbedringer for deg som har iPhone også. Det mest interessante er imidlertid applikasjonen Påminnelser. Denne er en kombinasjon av en huskeliste som kan benyttes som noe så enkelt som en handleliste eller som påminnelser om arbeidsoppgaver eller rett og slett bare å huske å ringe kona.

Det ser i utgangspunktet ut som en vanlig avkryssingsliste, men det har en del unike funksjoner. Du kan utstyre påminnelsene med alarmer. Disse kan være helt enkle lydalarmer, men de kan også være knyttet opp mot geografisk plassering. En type alarm kan være «Huske å ringe kona». Du kan deretter sette alarmen slik at den går av når du forlater en geografisk plassering som f.eks. jobben. Da vil alarmen gå av når du forlater jobben. Dette er ganske fiffig og ikke minst nyttig.

Også denne funksjonen kommuniserer med iCloud slik at hvis du satt opp påminnelsen på iPad vil den automatisk overføres til iPhone og andre maskinger.

Twitter

Apple har valgt i integrere Twitter i hele systemet sitt. Det er nå satt opp slik at du setter Twitter opp èn gang på en iOS-enhet og deretter trenger du ikke tenke mer på det. Det vil fungere over alt og på tvers av applikasjoner som har kodet dette inn, uansett hvem som har laget dem.

E-post

Denne helt sentrale funksjonen har også blitt pusset opp. Du legger kanskje ikke merke til det umiddelbart på de små enhetene, men på iPad er oppgraderingen merkbar. Blant annet får du nå omfattende tekstformatteringsmuligheter du ikke hadde tidligere. Du kan også merke e-post med flagg for enklere å kunne identifisere viktige e-poster. Søk i e-postene er også blitt betydelig lettere og du kan nå søke i hele meldingens innhold.

Meldingssenter

Dette er en helt ny funksjon. Ved å dra fingeren fra toppen av skjermen på en iOS -enhet får du frem et meldingssenter helt uten å måtte åpne noen applikasjoner, Dette er informasjon om nesten alt fra nye e-poster, påminnelse om nye blader som er ankommet, tekstmeldinger du ikke har lest og så videre. Du får til og med en liten orientering om hvordan aksjene dine gjør det og hvordan været er. Meget nyttig.

I denne forbindelse kan vi også nevne at du nå kan lese tekstmeldinger uten å mått åpne selve applikasjonen. Når meldingen kommer får du beskjed på skjermen og det er bare å dra fingeren over beskjeden så åpner tekstmeldingen seg automatisk. Dette fungerer også med meldinger fra applikasjoner som Facebook.

Safari

Nettlseren er også oppgradert. Du merker det best på iPad og en del av funksjonene vil fungere best der. Du får blant annet muligheter for såkalt «Tabbed Browsing». I tillegg får du en ny funksjon , leseliste. Dette er en funksjon som lar deg merke et nettsted eller en artikkel for senere lesing. Du vil da kunne lese den offline. Denne funksjonen har vi tidligere sett i trerdjepartsapplikasjoner og det er svært positivt at dette også kommer til Safari.

Delt tastatur

Denne funksjonen er spesifikk for iPad. Du kan nå dele tastaturet slik at det blir liggende med en halvdel på hver side av skjermen. Dermed kan du skrive med å bruke to tommler mens du holder enheten. Ikke noen stor sak, men noen vil sikker sette pris på den.

ICloud

Dette er egentlig ikke en del av iOS, emn likevel er det en vesentlig del av funksjonen for systemet. iCloud er Apples nye skytjeneste. På en måte er det en videreføring av MobileMe samtidig som det er noe helt nytt. Vi skal si med en gang at tjenesten er gratis med 5GB lagringsplass. Du kan kjøpe ekstra lagring hvis du trenger det. så over til funksjonaliteten.

På samme måte som MobileMe vil den synkronisere kalendere, kontakter, e-post og bokmerker mellom alle iOS -enheter du måtte ha. Den vil også gjør dette til alle Macene dine og også til Windows-maskiner (da via Outlook). Her slutter også likheten med MobileMe.

Photostream

Dette er en tjeneste som synkroniserer bildene dine. Bilder tatt på en iOS-enhet vil bli tilgjengelig på alle enheter umiddlebart. Det dette gjelder de 1000 siste bildene du har tatt og de er tilgjengelig også for alle andre maskiner. Apple benytter Push for å flytte dette ned til alle enhetene. Alle bilder oppbevares også i 30 dager i iCloud. På grunn av størrelsen på bilder må du være på et trådløst nett for at dette skal fungere.

Dokumenter

Det er ikke bare bilder som går via iCloud. Også alle dokumenter som du lager via Apples iWork vil synkroniseres med alle iOS-enheter umiddelbart. Kjører du iWork på Macene dine vil også et dokument laget på en iOS-enhet automatisk bli tilgjengelig på på disse enhetene. Tredjepartsutviklere vil kunne legge inn denne funksjonaliteten i sine applikasjoner.

Applikasjoner, bøker og sikkerhetskopier

Disse vil også synkroniseres automatisk via iCloud. Har du kjøpt en bok eller en applikasjon på iPhone gjørs denne automatisk tilgjengelig på iPad uten at du trenger å tenke mer på det. Dette gjelder selvfølgelig også hvis du kjøper et musikkalbum eller en film.Du kan også ta automatiske sikkerhetskopier av enhetene dine via iCloud. Dette siste er en meget nyttig funksjon.

iTunes i skyen

Dette er en sammensatt affære der ikke alt er tilgjengelig ennå. Som sagt vil alt du kjøper via iTunes automatisk pushes ned til alle iOS-enheter hvis du har satt funksjonaliteten opp slik. Det som er mer interessant er funksjonen iTunes Match, som foreløpig kun fungerer i USA. Det forhandles om flere land mens du leser dette.

iTunes Match fungerer slik at hvis du har rippet en CD eller kjøpt musikk et annet sted vil iTunes, hvis du tillater det, gå inn å sammenlikne dette med katalogen til iTunes. Hvis Apple har identiske låter vil du kunne erstatte det du har med disse. Dette er en abonnementstjeneste som vil koste $25 i året i USA. Hva prisen for dette blir i Norge vil tiden vise. Det er viktig å legge merke til at Apple via iTunes i skyen ikke tilbyr streaming av musikk.

Finn venner

Dette er også en funksjon som kommer via iCloud. Noe av samme funksjonalitet som tjenesten Finn min iPhone som også var en del av MobileMe. Denne tjenesten er nå utvidet til å fungere for alle enheter, iPhone, iPod, iPAd og Macer. Ganske nyttig særlig med det nye Finn venner .

Bare begynnelsen

Dette er bare begynnelsen for hva vi kommer til å se fra iCloud fremover. Apple kommer til å komme med ny funksjonalitet og nye applikasjoner på løpende bånd. iCloud er uten tvil et satsingsområde for Apple og dette kommer til å bli noe å følge med på. Tatt i betraktning Apples evne til å tenke nytt kan dette bli meget spennende  fremover.

Da er det bare å sette seg ned å vente på 12.oktober da både iOS 5 og iCloud kommer til en enhet nær deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tidlig død for Surface Duo

Huaweis nye stilige smartklokke

Kjærlighet ved første møte?

Pixel Watch oppgraderes

iPhone 15 er vesentlig bedre enn forgjengeren

Her er iPhone 15 Pro

Scroll to Top