Apple sier nei til FBI

Apple nekter å forbigå sikkerheten iPhone, til tross for ordrer fra domstol.
forfatter

Etter terroristattentatet i San Bernardino, California har kriminaletterforskerne forsøkt å få tilgang til innholdet på en av de mistenktes mobiltelefoner.

Problemet er at han har brukt en iPhone, og uten å vite passordet er det umulig for noen andre enn eieren å få tilgang. FBI har derfor anmodet en dommer om å gien ordre til Apple om skaffe til veie en måte å låse opp mobilen. Noe som Apple vegrer seg for å gjøre. I et åpent brev forklarer Apple-sjef Tim Cook hvorfor.

Det som får Apple til å vegre seg er at et slik verktøy kan brukes til å forbi sikkerhetsinnstillingene i en hvilken som helst iPhone. Og deres policy er at ingen andre enn eieren skal få tilgang til innholdet. Ikke en gang myndighetene eller Apple selv.

Det amerikanske National Security Agency (NSA), har gjentatte ganger blitt knyttet tilavlytting som har vært juridiskt tvilsom. Det hersker en økende bekymring for den stadig mer avanserte krypteringen i mobiltelefoner. I stater som California og New York har man allerede fremmet lovforslag om å forby salg av mobiler med kryptering, med mindre myndighetene får tilgang til en bakdør. Nå for tiden forberedes det et lignende lovforslag for hele USA.

Det er en urovekkende utvikling. I så måte er det bra at en produsent som Apple ikke lar seg skremme. De får også støtte av de Electronic Frontier Foundation.

Her kan du lese hele brevet fra Tim Cook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.