Mobil

Amazon Fire Phone er ikke bare den første telefonen fra netthandelgiganten Amazon, den har også brillefri 3D og bildegjenkjennelse.
Annonse
Annonse
forfatter

Mobilmarkedet er beinhardt, så når det dukker opp nye mobilprodusenter, blir de mottatt med alt fra mild skepsis til overbærende medlidenhet. Men når det gjelder den siste debutanten er forventningene skyhøye. Det står nemlig Amazon på omslaget. Og det betyr ofte interessant hardware til lav pris. Og Amazon pleier å holde stand, inntil det lykkes å erobre førersetet i markedet.

Amazon er for oss mest kjent som en internettbokhandel, men på det amerikanske markedet kan man kjøpe et langt større utvalg varer, herunder spesielt elektronikk. Firmaet har de senere årene hatt stor suksess med Kindle e-bokleseren og Kindle Fire-nettbrettet. Senest har de lansert TV-boksen Fire TV, og nå har de satt kronen på verket med en smartmobil, som har fått navnet Fire Phone.

Amazon-sjef og grunnlegger Jeff Bezos kunne i går vise frem firmaets debut på mobilmarkedet. Det er snakk om en 4,7″-telefon med HD-oppløsning og 2,2 GHz quad-core prosessor, 2 GB ram og 32 eller 64 GB lagringsplass. De tekniske dataene ligger dermed på linje med de fleste bedre smartmobiler, uten at vi er oppe i den absolutte toppklassen.

Plattform for Amazon-tjenester
Men Fire Phone skal ikke først og fremst være en skrytetelefon, men en plattform for Amazons andre tjenester. Telefonen har – naturligvis – enkel adgang til Amazons kjempemessige katalog av bøker, film og musikk. Kjøper man et luksusabonnement, får man således ubegrenset strømming av film og TV-show med i prisen.

amazon-fire-phone-1
Funksjonen “Firefly” kan gjenkjenne 100 millioner ting fra virkeligheten. Ting, som kan kjøpes hos Amazon.

“Hva koster den der?”
En annen funksjon er Firefly, som best kan beskrives som pek-og-klikk-bildegjenkjennelse av den virkelige verden. Ved hjelp av kameraet og telefonens Firefly-knapp kan man lese inn telefonnumre, mail- og nettadresser, QR-koder og strekkoder. Firefly kan også gjenkjenne sanger, TV-serier, film, og magasiner. På nåværende tidspunkt skal Firefly være i stand til å gjenkjenne over 100 millioner emner bare ved å peke på dem. Og alle 100.000.000 kan naturligvis lynraskt bestilles fra Amazon!

Annonse
amazon-fire-phone-hardware
Fire små kameraer i skjermens hjørner følger brukerens ansiktsbevegelser, og justerer perspektivet deretter for å gi en illusjon av 3D.

Fire kameraer følger blikket ditt
Det teknisk mest spennende ved Fire Phone er Dynamic Perspective, som gir brillefri 3D. Fire små kameraer, plassert i hvert sitt hjørne av skjermen, registrerer brukerens ansiktsplassering, og justerer perspektivet på skjermen deretter, så man får en illusjon av 3D i kart og spill. Det virker også i mørket, takket være fire infrarøde lysdioder.

Pris og (u)tilgjengelighet
Amazon Fire Phone ble lansert onsdag, og prisen er 199$ for 32 GB-utgaven og 299$ for 64 GB-versjonen (tilsvarer henholdsvis 1.200 kr og 1.800 kr). Dessverre kan det – i beste fall – komme til å gå lang tid, før vi ser Fire Phone i skandinaviske butikkhyller.

På nåværende tidspunkt selges telefonen kun i USA via teleselskapet AT&T, og da den er sammenkoblet med Amazons tjenester, hvorav kun noen er tilgjengelige her, er det ikke en enkel sak å overføre den til norske forhold. Men det er avgjort en teknisk spennende mobil, som sikkert vil inspirere konkurrentene til nye måter å tjene penger på mobilkundene.

Fakta

  • Skjerm: 4,7″ IPS, 1.280 x 720 piksler, Gorilla Glass
  • CPU: Snapdragon 800, quad-core 2,2 GHz
  • GPU: Adreno 330
  • Operativsystem: Amazon Fire OS 3.5
  • Minne: 2 GB RAM / 32 eller 64 GB lagringsplass
  • Kamera: 13 Mp f/2.0 med optisk bildestabilisering bak / 2,1 Mp front
  • Batteri: 2.400 mAh

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hjemmekontor, eller bare gjemmekontor? Denne skjermen duger til begge deler!
Glem de billigere mesh-løsningene. Du blir ikke fornøyd før du tar steget opp til Orbi AX4200.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Poly vil komme seg på markedet for profesjonell lyd & video til hjemmekontor.
3:2-skjermen får 3.3K oppløsning, 500 nits lysstyrke og Pantone-sertifisering
Apple er verdens mest verdifulle selskap, igjen.
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.