Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Amazons debuttelefon har 3D-skjerm

Amazon Fire Phone er ikke bare den første telefonen fra netthandelgiganten Amazon, den har også brillefri 3D og bildegjenkjennelse.

Skrevet av / 19.06.14 - 14:11
Amazons debuttelefon har 3D-skjerm

Mobilmarkedet er beinhardt, så når det dukker opp nye mobilprodusenter, blir de mottatt med alt fra mild skepsis til overbærende medlidenhet. Men når det gjelder den siste debutanten er forventningene skyhøye. Det står nemlig Amazon på omslaget. Og det betyr ofte interessant hardware til lav pris. Og Amazon pleier å holde stand, inntil det lykkes å erobre førersetet i markedet.

Amazon er for oss mest kjent som en internettbokhandel, men på det amerikanske markedet kan man kjøpe et langt større utvalg varer, herunder spesielt elektronikk. Firmaet har de senere årene hatt stor suksess med Kindle e-bokleseren og Kindle Fire-nettbrettet. Senest har de lansert TV-boksen Fire TV, og nå har de satt kronen på verket med en smartmobil, som har fått navnet Fire Phone.

Amazon-sjef og grunnlegger Jeff Bezos kunne i går vise frem firmaets debut på mobilmarkedet. Det er snakk om en 4,7″-telefon med HD-oppløsning og 2,2 GHz quad-core prosessor, 2 GB ram og 32 eller 64 GB lagringsplass. De tekniske dataene ligger dermed på linje med de fleste bedre smartmobiler, uten at vi er oppe i den absolutte toppklassen.

Plattform for Amazon-tjenester
Men Fire Phone skal ikke først og fremst være en skrytetelefon, men en plattform for Amazons andre tjenester. Telefonen har – naturligvis – enkel adgang til Amazons kjempemessige katalog av bøker, film og musikk. Kjøper man et luksusabonnement, får man således ubegrenset strømming av film og TV-show med i prisen.

amazon-fire-phone-1
Funksjonen “Firefly” kan gjenkjenne 100 millioner ting fra virkeligheten. Ting, som kan kjøpes hos Amazon.

“Hva koster den der?”
En annen funksjon er Firefly, som best kan beskrives som pek-og-klikk-bildegjenkjennelse av den virkelige verden. Ved hjelp av kameraet og telefonens Firefly-knapp kan man lese inn telefonnumre, mail- og nettadresser, QR-koder og strekkoder. Firefly kan også gjenkjenne sanger, TV-serier, film, og magasiner. På nåværende tidspunkt skal Firefly være i stand til å gjenkjenne over 100 millioner emner bare ved å peke på dem. Og alle 100.000.000 kan naturligvis lynraskt bestilles fra Amazon!

amazon-fire-phone-hardware
Fire små kameraer i skjermens hjørner følger brukerens ansiktsbevegelser, og justerer perspektivet deretter for å gi en illusjon av 3D.

Fire kameraer følger blikket ditt
Det teknisk mest spennende ved Fire Phone er Dynamic Perspective, som gir brillefri 3D. Fire små kameraer, plassert i hvert sitt hjørne av skjermen, registrerer brukerens ansiktsplassering, og justerer perspektivet på skjermen deretter, så man får en illusjon av 3D i kart og spill. Det virker også i mørket, takket være fire infrarøde lysdioder.

Pris og (u)tilgjengelighet
Amazon Fire Phone ble lansert onsdag, og prisen er 199$ for 32 GB-utgaven og 299$ for 64 GB-versjonen (tilsvarer henholdsvis 1.200 kr og 1.800 kr). Dessverre kan det – i beste fall – komme til å gå lang tid, før vi ser Fire Phone i skandinaviske butikkhyller.

På nåværende tidspunkt selges telefonen kun i USA via teleselskapet AT&T, og da den er sammenkoblet med Amazons tjenester, hvorav kun noen er tilgjengelige her, er det ikke en enkel sak å overføre den til norske forhold. Men det er avgjort en teknisk spennende mobil, som sikkert vil inspirere konkurrentene til nye måter å tjene penger på mobilkundene.

Fakta

  • Skjerm: 4,7″ IPS, 1.280 x 720 piksler, Gorilla Glass
  • CPU: Snapdragon 800, quad-core 2,2 GHz
  • GPU: Adreno 330
  • Operativsystem: Amazon Fire OS 3.5
  • Minne: 2 GB RAM / 32 eller 64 GB lagringsplass
  • Kamera: 13 Mp f/2.0 med optisk bildestabilisering bak / 2,1 Mp front
  • Batteri: 2.400 mAh

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top