Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nettbrett og smartmobil i ett

Taiwanske ASUS lanserer to hybridprodukter på årets mobilmesse: En større og sterkere PadFone, men også et overraskende billig nettbrett med smartmobil-funksjoner.

Skrevet av / 26.02.13 - 14:55
Nettbrett og smartmobil i ett

Det er bare fem måneder siden ASUS lanserte PadFone, andre versjon av den populære Android smarttelefonen med den tilhørende nettbrett-dokken Pad Station.

Senere kom PadFone 2, med quadcore Qualcomm SnapDragon 1,5 GHz prosessor og 2 GB RAM. Skjermen var på 4,7″ med en oppløsning på 1280 x 720 piksler og en pikseltetthet på 312 ppi.

Les også: Test av ASUS PadFone 2

ASUS ser imidlertid ikke ut til å hvile på laurbærene: På MWC-messen i Barcelona lanserte de i dag oppfølgeren PadFone Infinity, som er både større og raskere enn forgjengeren.

Infinity har et helstøpt unibody design av aluminium, som både omfatter telefonen og det tilhørende nettbrettet. Skjermen på telefonen er med sine 5 tommer best egnet for store håndflater – men så er det også snakk om en Full HD-skjerm med imponerende 441 ppi pikseltetthet. Det er mer enn Apples Retina-skjerm, noe ASUS’ toppsjef Jonney Shih ikke unnlot å bemerke flere ganger under pressekonferansen.

ASUS' toppsjef Jonney Shih presenterer PadFone Infinity.
ASUS’ toppsjef Jonney Shih presenterer PadFone Infinity.

ASUS’ nye flaggskip er utstyrt med et 13 megapikslers kamera på baksiden, samt et frontkamera med 2 MP, og begge kameraer kommer med f/2.0 blender. Hovedkameraet kan gjøre videoopptak i 1080p og 30 fps. Hele herligheden drives av en 1,7 GHz quad-core Snapdragon 600 prosessor, som også støtter 4G/LTE og har hele 2 GB RAM. I tillegg kommer PadFone Infinity med 64 GB intern lagringsplass. PadFone støtter også NFC (Near Field Communication) og selve antennen sitter i PadFone-logoen bak på telefonen. En innovasjon ASUS er synlig stolte av.

PadFone Infinity 03

PadFone Infinity kommer for salg i Europa i løbet av få måneder, men billig blir den ikke. Prisen lander på 999 euro eller rundt 8.000 kroner i følge ASUS.

FonePad til 1.700 kroner
I den forstand er ASUS’ andre nyhet en billigere fornøyelse: Den helt nye Android-baserte FonePad er ikke bare et nettbrett, men også en mobil. I bunn og grunn er det snakk om en billigere utgave av Nexus 7, som ASUS bygger for Google. FonePad-konseptet er at nettbrettet også skal kunne brukes som telefon – med 7 tommers skjerm. Ingen ukjent tanke nå som Samsung, LG og Huawei slipper en rekke «mobil-nettbrett» med skjermer på rundt 6 tommer.

ASUS Fonepad 02

219 euro skal FonePad koste for versjonen med 16 GB lagringsplass, eller om lag 1.700 kroner for et produkt, som har ganske hederlige spesifikasjioner, uansett om man betrakter FonePad som en meget stor telefon eller som en lite nettbrett.

Skjermen er av typen IPS med en oppløsning på 1280 x800 piksler. FonePad kommer med 3G (HSPA+), 16 GB lagring, som kan udvides med ytterligere 32 GB via SD-kort. På baksiden sitter et 3 MP kamera, som kan ta opp 720p HD-video. Mest interessant er dog maskinens prosessor, som kommer fra Intel og er av typen Atom Z2420.

I følge ASUS sikrer den nye prosessoren særdeles lang batteritid, men får vi ikke testet før vi har kloa i FonePad for grundigere testing, forhåpentligvis i løpet av et par måneder.

PadFone med Windows Phone 8 kan være på vei
Lyd & Bilde fikk anledning til å snakke med Benson Lin fra ASUS etter pressekonferansen. Og selv om Lin for det meste gjentok pressemøtets budskap, så kom han også med en enkel, men interessant melding om firmaets fremtidige planer: Mens han gjorde det klart, at ASUS neppe kommer med en dedikert smartmobil i nærmeste fremtid, er det til gjengjeld gode muligheder for, at firmaet vil lansere en PadFone – altså en smarttelefon med tilhørende nettbrett – baseret på Windows Phone 8!

Benson Lin, som her fremviser FonePad og PadFone Infinity, afslører, at ASUS arbejder på en hybridmodel baseret på Windows Phone 8.
Benson Lin, som her viser FonePad og PadFone Infinity, avslører at ASUS jobber med en hybridmodell basert på Windows Phone 8.

Det er vanskelig å si når et slik produkt kan bli realitet, men ASUS er for øyeblikket er i dialog med Microsoft om å blåse Windows Phone 8 opp til nettbrett-størrelse. En strategisk utfordring for Microsoft som har utviklet Windows RT nettopp som operativsystem til nettbrett. Benson Lin henviser til at ASUS har løst lignende utfordringer med Google tidligere, og at han har tro på at de kommmer til enighet med Microsoft også.

Hva mener du? Vil du kjøpe en 7” stor smartphone til 1.700 kroner? Ville du kjøpt en PadFone basert på Windows Phone 8?

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top