Microsoft-grunnlegger er død

Paul Allen, som grunnla Microsoft sammen med Bill Gates er død i en alder av 65 år.
Annonse
Annonse
forfatter

En av den moderne datamaskinens fedre er død. Paul Allen, som sammen med Bill Gates stiftet Microsoft i 1975, døde på mandag av kreft.

Som en av grunnleggerne av Microsoft var Paul Allen med på å endre verden til det informasjonssamfunnet vi lever i den dag i dag. Det var Allen som fant på navnet Micro-soft til deres selskap, og han skrev i sin selvbiografiske bok «Idea Man«, at det var også han som overbeviste Bill Gates om at de to skulle lage en utgave av programmeringspråket BASIC til de aller første datamaskinene til privat bruk. Det var også Allen som i 1980 sto bak kjøpet av operativsystemet QDOS (Quick Dirty Operating System), som under navnet MS-DOS ble operativsystemet for IBM PC – og dermed dannet grunnlaget for hele PC-revolusjonen. Dette skjedde forøvrig etter at Gates og Allen hadde fortalt IBM at de hadde et operativsystem til maskinen.

Paul Allen forlot Microsoft i 1982 etter å ha blitt rammet av lymfekreft. En sykdom som han kjempet med i flere perioder av livet, og som han til slutt døde av.

Paul Allen eide som grunnlegger 100 millioner Microsoft-aksjer, som gjorde han til mangemilliardær. Selv om han likt som Bill Gates ga bort en stor del av sin formue til veldedige formål, derav utvikling av hjembyen Seattle, var han ved sin død fortsatt nummer 46 på listen over verdens rikeste.

Forskjellen på gutt og mann er prisen på deres leketøy, og Paul Allen hadde råd til svært dyre leketøy. Mest kjent er hans 126 meter lange yacht Octopus, som i tillegg til to helikopterlandingsplasser og en u-båt også rommet et fullt profesjonelt platestudio, hvor han kunne dyrke sin interesse for rockemusikk. Paul Allen eide også tre idrettslag og 30 fly.

Paul Allen var svært interessert i forskning og stiftet flere vitenskapelige institutter innenfor hjerneforskning, kunstig intelligens, celleforskning og romfart.

Det har strømmet inn med kondolanser fra IT-verden. Microsofts nåværende direktør Sataya Nadella sier «Paul Allens betydning for våres virksomhet og for samfunnet har vært uvurdelig. På sin egen stille og vedvarende måte skapte han magiske produkter, opplevelser og institusjoner – og slik endret han verden.»

Apple-chef Tim Cook sier «Vår industri har mistet en pioner, og hele verden har mistet en forkjemper for det gode.»

 

Foto: Paul Allen Foundation

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?
Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Renault ikoniske småbil blir elektrisk, men du må vente på den.
Suksessforfatteren bak "Bosch" kommer med ny serie på Netflix.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat