Microsoft-grunnlegger er død

Paul Allen, som grunnla Microsoft sammen med Bill Gates er død i en alder av 65 år.
Annonse
Annonse
forfatter

En av den moderne datamaskinens fedre er død. Paul Allen, som sammen med Bill Gates stiftet Microsoft i 1975, døde på mandag av kreft.

Som en av grunnleggerne av Microsoft var Paul Allen med på å endre verden til det informasjonssamfunnet vi lever i den dag i dag. Det var Allen som fant på navnet Micro-soft til deres selskap, og han skrev i sin selvbiografiske bok «Idea Man«, at det var også han som overbeviste Bill Gates om at de to skulle lage en utgave av programmeringspråket BASIC til de aller første datamaskinene til privat bruk. Det var også Allen som i 1980 sto bak kjøpet av operativsystemet QDOS (Quick Dirty Operating System), som under navnet MS-DOS ble operativsystemet for IBM PC – og dermed dannet grunnlaget for hele PC-revolusjonen. Dette skjedde forøvrig etter at Gates og Allen hadde fortalt IBM at de hadde et operativsystem til maskinen.

Paul Allen forlot Microsoft i 1982 etter å ha blitt rammet av lymfekreft. En sykdom som han kjempet med i flere perioder av livet, og som han til slutt døde av.

Paul Allen eide som grunnlegger 100 millioner Microsoft-aksjer, som gjorde han til mangemilliardær. Selv om han likt som Bill Gates ga bort en stor del av sin formue til veldedige formål, derav utvikling av hjembyen Seattle, var han ved sin død fortsatt nummer 46 på listen over verdens rikeste.

Forskjellen på gutt og mann er prisen på deres leketøy, og Paul Allen hadde råd til svært dyre leketøy. Mest kjent er hans 126 meter lange yacht Octopus, som i tillegg til to helikopterlandingsplasser og en u-båt også rommet et fullt profesjonelt platestudio, hvor han kunne dyrke sin interesse for rockemusikk. Paul Allen eide også tre idrettslag og 30 fly.

Annonse

Paul Allen var svært interessert i forskning og stiftet flere vitenskapelige institutter innenfor hjerneforskning, kunstig intelligens, celleforskning og romfart.

Det har strømmet inn med kondolanser fra IT-verden. Microsofts nåværende direktør Sataya Nadella sier «Paul Allens betydning for våres virksomhet og for samfunnet har vært uvurdelig. På sin egen stille og vedvarende måte skapte han magiske produkter, opplevelser og institusjoner – og slik endret han verden.»

Apple-chef Tim Cook sier «Vår industri har mistet en pioner, og hele verden har mistet en forkjemper for det gode.»

 

Foto: Paul Allen Foundation

Annonse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

JBL Bar 5.0 er en enkel og snerten lydplanke, som ikke trenger subwoofer for å gi nok bass.
De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.
Fra Polk Audio kommer Magnifi Mini; en knøttliten lydplanke som låter som den var mye større.
Jern har gitt konseptet en ansiktsløfting, og det har resultert i en enda bedre høyttaler.
Eltax trykker til med 15-tommere.
Bang & Olufsens nye trådløse høyttaler tilpasser seg omgivelsene. Og i fremtiden kan den oppgraderes i stedet for å bli kastet.
Ny generasjon kompakthøyttaler med avansert teknologi.
De kompakte men kruttsterke Phantom med forbedret innmat heter nå Phantom I.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.
Avanserte treningsfunksjoner og bedre kontroll på prestasjonene.
Leicas 28mm APO-Summicron for fullformat er her.
Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Discogs: - 12 millioner vinylplater ble handlet i 2020. Det er 40 prosent opp fra 2019! CD-salget har økt tilsvarende.