Photokina 2014

Kameraene på smartmobiler blir stadig bedre, men kameraet på Panasonic CM1 kan være det beste.
Annonse
Annonse
forfatter

Grunnen til det er at Panasonic – som er bedre kjent for kameraer enn mobiltelefoner – ahr puttet inn en 20 megapiksler 1-tommers bildebrikke i mobilen. Som kjører Android som en hvilken som helst annen Android-mobil, men har et langt mer interessant kamera enn de fleste av dem. Inkludert Sony Xperia Z3 og Nokia Lumia 1020.

Panasoniclumixcm1_front back

En 1-tommers bildebrikke har mye større bildeflate enn hva som er vanlig i kameramobiler. Ta for eksempel Xperia Z3, som også har 20 Mp, men fordelt på en mye mindre flate. Bildebrikken i Z3 er 1/2.3 tomme stor, bra for en smartmobil, men ikke i nærheten av CM1.

Les testen av Xperia Z3 her.

Panasonic-mobilen har dermed en kjempefordel som kamera betraktet, fordi større bildeflate som regel betyr renere bildefiler med mindre bildestøy, og fargeavvik i lite lys.

Det gir grunn til å tro at CM1 kan være den beste kameramobilen av dem alle.

Objektivet stikker litt ut, og spretter enda lengre ut når man slår på kameraet. Brennvidden er oppgitt til 28mm, vidvinkel altså, og største lysåpning ttil blender 2.8.

På Lumix DMC-CM1  kam man også ta opp 4K-video, men bare i 15 fps, som egner seg bedre til stillestående videopptak enn action.

Fotografen kan når han eller hun slår på kameraet på CM1, selv velge lukkertid, blender, ISO-følsomhet og hvitbalanse –  og velge å lagre bildene som råfiler.

Akkurat som på et ordentlig kamera.

Dessverre blir CM1 tilgjengelig bare i utvalgte markeder, hvilke er ikke bestemt i følge Panasonic, som anslår at mobilen kan koster rundt 900 Euro uten abonnement.

Korte fakta:

 • 20Mp 1″ bildebrikke
 • f2.8- f11 blender
 • 28mm vidvinkel
 • ISO 100-25,600
 • 4K-video
 • Råfilopptak
 • 1.1Mp frontkamera
 • 4.7″ 1080p skjerm
 • Android 4.4
 • 2,3 GHz Qualcomm Snapdragon S801 firekjerners prosessor
 • 2 GB minne
 • 16 GB innebygget lagring
 • microSD minnekort opp til 128GB
 • 2600m Ah battteri

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.
Nikolaj Coster-Waldau har hovedrollen i kommende dansk Netflix-film.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
Netflix har sikret seg Gal Gadots neste film.
Så mye lyd som mulig fra små kabinetter
Under CES 2021 viste Razer frem en gamingstol med utrullbar OLED-skjerm! Har den massasje også?
De mest eksklusive surroundprosessorene fra Lyngdorf og Steinway, nemlig MP-60 og P300, får endelig videokort av siste skrik. Blant annet 8K.