data-srcset

Øl, high-end og hornmusik

Det som var gammelt har nå blitt nytt

I disse dager skulle årets high-end-messe i München ha gått av stabelen. Men akkurat som alt annet er den dessverre avlyst på grunn av coronaviruset. Vi synes imidlertid ikke at L&Bs lesere skal bli snytt for en messereportasje. Derfor tar vi denne helgen et gjenbesøk til tidligere års München-messer.

På den store high-end-messen i München finner man alt det nyeste innen tung hi-fi. Da vi besøkte messen så vi naturligvis store mengder ny digitalteknologi og trådløse, nettbaserte produkter. Men det var også en del som hadde tatt det i en helt annen retning.

Side om side med klasse D-forsterke på flere tusen watt finner man single-endede triode-rørforsterkere med ensifrede watt-tall. Det ligner ren nostalgi, men det gjorde og vinylplatens retur for noen år siden. Og i dag er platespillere blitt allemannseie.

Når man har sagt «single-ended», må man også si «hornhøyttaler». For selv om hornhøyttalere er en teknologi som nådde sin topp før andre verdenskrig, har de høyeffektive høyttalerene fortsatt sine tilhengere. Og tar man utvalget på High End 2018 i betraktning blir det nok flere og flere.

Tyske Voxativ hadde klassiske fulltone-kvartbølgehorn, som minner om engelske Lowether. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

Alpha II fra tyske Cessaro Horn Acoustics. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

Avantgarde Acoustic var blant de første til å hive seg på den nye hornbølgen. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

annonse
Greske Arcadian Audio har gått lengre enn de fleste med sine gigantiske horn!  Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

annonse
Nå kan det snart ikke bli særlig mye større! Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

XL (bakerst) fra Stein Music er ikke et rent hornsystem, men en hybrid med en innebygd 3 kilowatt forsterker til de åtte (!) 18″ hovedelementene pr. side. Et stereosett skulle ha et samlet membranareal på fire kvadratmeter! Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

Klassisk voigt-kvartbølgehorn. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

Single-endede triode-rørforsterkere med få watt, men silkemyk lyd er høyt elsket hos analogentusiaster. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

 

annonse
En annen høyttalerteknologi fra akustikkens barndom, som har sterk vind i seilene er åpen baffel. Altså høyttalere uten kabinett, hvor elementet bare er montert på en plate.  Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Kommentarer

  Motta varsler  
Varlse meg om

Les også