Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Samsung starter forfra

Nye Samsung Galaxy S6 og S6 edge markerer en helomvending for den koreanske elektronikkgiganten.

Skrevet av / 01.03.15 - 18:30
Samsung starter forfra

BARCELONA/MOBILE WORLD CONGRESS: Project Zero var det interne kodenavnet hos Samsung for deres utviklingen av avløseren til Samsung Galaxy S5. Fjoråres toppmodel har vært en salgsmessig skuffelse og dermed en “wake-up-call” for Samsung, som etter flere år som dominerende spiller på det globale mobilmarkedet har mistet betydelige markedsandeler til konkurrentene – både til Apple og til nye aktører fra Kina som Huawei og Xiaomi.

Derfor var Project Zero en passende betegnelse for hele prosessen med at utvikle den nye Galaxy S6. Samsung har angivelig startet helt forfra og forsøkt å lytte til brukerne, lære av tidligere erfaringer, suksesser og fiaskoer. Det uttalte markedssjef David Kang fra Samsung, da den koreanske elektronikkgiganten viste frem sine nye topmodeller for en liten skare av teknojournalister i forkant av den offisielle lanseringen på Mobile World Congress.

Det er snakk om to helt nye toppmobiler: Den alminnelige, Samsung Galaxy S6, og Samsung Galaxy S6 edge med buede skjermkanter.

Sett forfra Samsung Galaxy S6 ved første blikk forgjengeren, men det inntrykket blir borte når man berører for-og baksiden av Gorilla Glass 4.
Sett forfra Samsung Galaxy S6 ved første blikk forgjengeren, men det inntrykket blir borte når man berører for-og baksiden av Gorilla Glass 4.

Bort med alt det unødvendige
Vi kan begynne med å bekrefte at Samsung slett ikke overdriver når de sier at det er snakk om en ny begynnelse. Med Samsung Galaxy S6 og spesielt Samsung Galaxy S6 edge har de både fjernet mange unødvendige funksjoner og lansert nye idéer som kan få selv skeptisk teknologijournalister til å sperre opp øynene.

Borte er de uante mengdene med ”bloatware” og likegyldige funksjoner som preget forrige generasjon, borte er også det plastaktige og uinspirerende designet. Det samme er hjerterytmescanneren (RETTELSE: Samsung bekrefter nå at pulsmåler fortsatt er med, som en integrert del av den infrarøde sensoren.) Men også noen funksjoner som vi satte mer pris på ved de tidligere modellene er borte vekk. Nå er det for eksempel slutt med å kunne skifte batteri selv, eller utvide kapasiteten med microSD-kort. Samsung vil som Sony lage high-end smartmobiler som er vann- og støvtette.

SamsungGalaxyS6_group_back1.JPG: Samsung-mobilene fås i perlehvit, safirsort, topasblå (kun Galaxy S6), platinagul og til slutt smaragdgrønn (kun Galaxy S6 edge), som er avbildet.
Skjermen på Galaxy S6 edge krummer ned langs kanten på venstre og høyre side, og gir flere ekstra funksjoner.

Lekker design og brukervennlige funksjoner

I stedet har vi fått to topmodeller, som i stil med Samsung Galaxy Alpha har en presist diamantskåret metallramme, der både for- og baksiden er av typen Corning Gorilla Glass 4. Skjermen på Samsung Galaxy S6 edge har avrundede kanter akkurat som på Galaxy Note Edge men i Galaxy S6 edge sitt tilfelle kan både høyre og venstre side benyttes som selvstendig “kantskjerm”. Mobilene kommer i i perlehvit, safirsort, topasblå, platinagull og smaragdgrønn, og har blitt noen riktige designperler. Ikke et stempel vi er vant til å gi Samsung sine mobiler, men denne gangen er det vel fortjent.

SamsungGalaxyS6_group_front1

Mobilkameraet er på 16 megapiksler, og starter på under 0,7 sekunder, uansett hva man ellers foretar seg, bare ved et hurtigt dobbeltrykk på hjem-knappen. Kameraet har en infrarød sensor som hjelper til med å stille korrekt hvitbalance, og har dessuten såkalt tracking autofokus, som automatisk kan holde fokus på motiver i bevegelse. Praktisk når man vil ta bilder av barna!

På baksiden av begge modeller sitter et kamera med 16 MP samt en infrarød sensor, som hjelper med innstillingen av hvitbalanse. Hjerterytmemåleren som Samsung introduserte på forgjengeren er derimot borte.
På baksiden av begge modeller sitter et kamera med 16 MP samt en infrarød sensor, som hjelper med innstillingen av hvitbalanse.

Vi har fått to Galaxy S-flagskip med fingeravtrykksleser, som man ikke skal sveipe fingeren over, bare berøre. De støtter også den nye betalingsløsningen Samsung Pay, men foreløpig bare i USA og Sør-Korea. Betaling kan skje via NFC som på Apple Pay, eller med Magnetic Secure Transmission, som virker ved at telefonen overfører magnetstripeinformasion fra kreditkort trådløst til betalingsterminalen. En metode som skal fungere med cirka 90% av eksisterende betalingsterminaler. Men ikke i Norden foreløpig, altså.

Høyt spesifiserte
Vi får også to nye mobiler med monsterspesifikasjoner. Skjermen på begge modeller er på 5,1”, av typen S-AMOLED og med en imponerende oppløsning på hele 2560 x 1440 piksler (samme oppløsning som på LG G3, Samsung Galaxy Note 4 og Google Nexus 6), hvilket gir en pikseltetthet på 577 ppi. Under skjermen sitter det 3 gigabyte ram og enten 32, 64 eller 128 gigabyte flashlagring avhengig av modellvalg. Prosessoren skal ha 8 kerner (dette kan variere fra region til region) med fire kjerner på 2,1 GHz og fire kjerner på 1,5 GHz. Operativsystemet er Android Lollipop.

Den såkaldte people stream på Samsung Galaxy S6 edge gir VIP-plassering til 5 favorittkontakter, som blir tildelt hver sin farge.
Den såkaldte people stream på Samsung Galaxy S6 edge gir VIP-plassering til 5 favorittkontakter, som blir tildelt hver sin farge.

Edge ikke lengre et eksperiment
Samsung introduserte Galaxy Note Edge allerede i fjor høst under IFA-messen i Berlin, men på daværende tidspunkt var det snakk om et aldri så lite eksperiment, som bare kom på markedet i ganske få eksemplarer. Vi forventer at Samsung planlegger å selge like mange av Galaxy S6 edge som av den Galaxy S6. Kantskjermen er nemlig mer enn en gimmick, den byr både på lekker og futuristisk design, samt flere praktiske funksjoner.

En av disse finessene heter People Stream, som lar deg velge fem yndlingskontakter som gis ekte ”VIP-behandling i brukergrensesnitttet. Hver kontakt får da sitt eget ikon med bilde og en bestemt farge. Ved å sveipe over skjermen får man så ikonene frem på kantskjermen og kan for eksempel ringe eller skrive direkte til kontakten herfra. Tapte anrop kan man også se straks, fordi kontaktens individuelle farge vises på kantskjermen.

… så man for eksempel ikke er i tvil om, hvem som har ringt..
… så man for eksempel ikke er i tvil om, hvem som har ringt.

En annen funksjon er Information Stream, som byr på oppdateringer og meldinger fra en rekke kilder, det være seg epost, sms, Twitter eller værmelding. Disse kan man se bare ved å stryke fingeren langs skjermkanten i hviletilstand.

Pris og tilgjengelighet
Med Samsung Galaxy S6 og Galaxy S6 edge burde den koreanske elektronikgiganten endelig få fred fra de mange kritikenre, inkludert undertegnede, som tidliger har ment at Samsung har basert seg på kopiere konkurrentene.

Samsung-mobilene fås i perlehvit, safirsort, topasblå (kun Galaxy S6), platinagul og til slutt smaragdgrønn (kun Galaxy S6 edge), som er avbildet.
Samsung-mobilene fås i perlehvit, safirsort, topasblå (kun Galaxy S6), platinagul og til slutt smaragdgrønn (kun Galaxy S6 edge). Sistnevnte er ikke avbildet.

Prisen er ett unntak. For her vil Samsung ikke bare nærme seg, men overgå Apple, som har vært kjente for å ta seg godt betalt for iPhone.

Både Samsung Galaxy S6 og Samsung Galaxy S6 edge kommer i butikkene fra 11. April, med priser fra 5.499 kroner for den billigste model (Samsung Galaxy S6 med 32 gigabyte lagringsplass) til 8.499 kroner for den dyreste (Samsung Galaxy S6 edge med 128 gigabyte).

Så vidt vi kan se, gjør det den best utstyrte versjonen av Samsung Galaxy S6 edge til den desidert dyreste smartmobilen på markedet. Ta den Apple!

Spesifikasjoner:

Samsung Galaxy S6
Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
Skjerm: 5,1″ 2560 x 1440 Super AMOLED, 557 ppi
Prosessor: 2,1 GHz + 1,5 GHz octa-core
Minne: 3 GB ram / 32, 64 eller 128 GB lagring
Kamera: 16 MP f/1.9 + 5 MP f/1.9
Trådløs: 4G LTE Cat 6, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, IR
Mål: 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
Vekt: 138 g
Batteri: 2550 mAh

Samsung Galaxy S6 edge
Operativsystem: Android 5.0 Lollipop
Skjerm: 5,1″ 2560 x 1440 Super AMOLED, Dual edge 557 ppi
Prosessor: 2,1 GHz + 1,5 GHz octa-core
Minne: 3 GB ram / 32, 64 eller 128 GB lager
Kamera: 16 MP f/1.9 + 5 MP f/1.9
Trådløs: 4G LTE Cat 6, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, NFC, IR
Mål: 142,1 x 70,1 x 7,0 mm
Vekt: 132 g
Batteri: 2600 mAh

SamsungGalaxyS6Edge_front1

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top