Det kryr av billige mobiler og nettbrett

Det er ikke bare dyre smartmobiler og nettbrett som ser dagens lys på MWC 2015. Her er alle de billige modellene vi har sett.

Skrevet av / 04.03.15 - 10:35
Det kryr av billige mobiler og nettbrett

Det kan ikke forundre noen at toppmodeller som Samsung Galaxy S6, HTC One M9 og Sony Xperia Z4 Tablet stjeler det meste av rampelyset på årets store mobilmesse i Barcelona, men faktisk er den typen mobile enheter som fyller mest på Mobile World Congress, smartmobiler og nettbrett i budsjett- og mellomklassen.

Og det har blitt lansert overraskende gode produkter til små penger her borte. Her er et overblikk over alle smartmobiler og nettbrett som i løpet av få måneder havner i butikkene der hjemme:

Huawei
I tillegg til Huawei Watch og andre nær-kroppen-produkter presenterte Huawei også en oppfølger til Huawei MediaPad X1.

Det nye produktet, som «overraskende» har fått navnet Huawei MediaPad X2, blir muligens ikke tilgjengelig på det skandinaviske markedet, men det er en mulighet, så vi nevner den her for en sikkerhets skyld.

16681440272_37a29966f1_k

MediaPad X2 er en liten oppgradering av forgjengeren, som Huawei faktisk lanserte som sitt topprodukt på Mobile World Congress i 2014, og den største forskjellen er nok den nye åttekjerners prosessoren, som også støtter 4G/LTE Cat 6 for lynrask mobilnedlasting.

Ellers kommer den som MediaPad X1 med 7” IPS-skjerm med 1920 x 1200 pikseloppløsning, med et 13 MP kamera og med 2 GB RAM.

Pris og tilgjengelighet kjenner vi som nevnt ikke ennå, men vi oppdaterer historien så snart vi hører mer fra Huawei. Vi kan imidlertid nevne at den europeiske prisen for Huawei MediaPad X2 vil være 399 euro.

Lenovo
Det kom ingen nye telefoner fra dataprodusenten Lenovo, men selskapet har da også kjøpt Motorola, som allerede før Mobile World Congress lanserte Moto E, som er en ny mobil i mellomklassen.

Til gjengjeld hadde Lenovo hele tre nettbrett med til Barcelona – to av dem til priser under 2.000 kroner.

Tab 2 A10-70 er Lenovos første 10” Android-nettbrett med Dolby Atmos-teknologi. Videre har det Full-HD-oppløsning og en såkalt multispeaker-soundbar, så i følge Lenovo skal det være perfekt til underholdning. Det har også 8 MP kamera, og kan kjøpes enten med 4G/LTE eller kun Wi-Fi. Tab 2 A10-70 er 8,9 mm tynn, veier 509 gram og kommer med Android KitKat. 4G-modellen vil ligge rett over 2.000 kroner, mens Wi-Fi-modellen kan kjøpes for bare 1.795 kroner. Begge modellene er i butikkene fra mai.

Her er Lenovo Tab 2 A10-70, Lenovos første tablet med Dolby Atmos.
Tab 2 A10-70 er Lenovos første nettbrett med Dolby Atmos.

Tab 2 A8 har 8” skjerm og kommer med Android Lollipop. Den veier ikke mer enn 360 gram og har som A10-70 Dolby Atmos lyd-teknologi. Den kommer også i to versjoner – enten med eller uten 4G/LTE – og er tilgjengelig i farger som midnattsblå og neonrosa! Tab 2 A8 kan kjøpes fra juni for rundt 2.000 kroner for 4G-modellen, mens Wi-Fi-modellen koster rundt 1.500 kroner.

Både Tab 2 A10-70 og A8 kommer med en 64-bit quad-core prosessor fra MediaTek og 32 GB innebygd lagringsplass, som kan utvides via microSD-kort.

Ideapad MIIX 300 er et Windows-nettbrett med 8-tommers skjerm. Det kommer med Windows 8.1 og 1 års gratis abonnement på Office 360, som er installert på nettbrettet fra fabrikken. Det drives av en Intel Atom-prosessor, kommer med 64 GB innebygd lagring (kan utvides via microSD-kort) og har to kameraer. Den er imidlertid ikke tilgjengelig med 4G/LTE, kun Wi-Fi. MIIX 300 er i butikkene straks og koster rundt 3.000 kroner.

LG
Det koreanske selskapet hadde smartklokken Watch Urbane med til Barcelona, men er dessuten også klar med hele fire smartmobiler, hvorav den dyreste koster 1.790 kroner, mens den billigste koster under tusenlappen!

Det er snakk om 4,7” LG Spirit 4G LTE, 4,5” LG Leon 4G LTE og LG Leon samt 4” LG Joy. Spirit og Leon er begge forsynt med LGs Rear Key-konsept, som vi kjenner fra f.eks. LG G3, hvor de fysiske knappene sitter på baksiden.

LG Spirit 4G LTE, har en IPS-skjerm med HD-oppløsning på 4,7”, som bygger på in-cell berøringsteknikk, som normalt bare finnes i betydelig dyrere modeller. Teknologien innebærer at mellomrommet mellom glasset og LCD-panelet minimeres, hvilket både skaper bedre trykkfølsomhet og forbedrer bildekvaliteten, ettersom bildet kommer nærmere overflaten. Designmessig har Spirit hentet inspirasjon fra G Flex og G Flex2 med en svakt buet skjerm. Den kommer dessuten med 1,2 GHz quad-core prosessor, 1 GB RAM, 8 GB innebygd lagring (kan utvides via microSD-kort), 8 MP kamera og Android Lollipop.

LG Spirit 4G LTE.
LG Spirit 4G LTE.

LG Leon er en mer kompakt modell, også med en In-cell touch IPS-skjerm som i dette tilfellet måler 4,5 tommer. LG Leon leveres både i en 4G- og 3G-versjon for å gi kundene de beste valgmulighetene. Begge Leon-modellene har en skjermoppløsning på 854 x 480 piksler, Mediatek quad-core prosessor, 1 GB RAM, 8 GB lagring (kan utvides via microSD-kort) og Android Lollipop.

LG Leon, som vist her på billedet fra da vi havde fat i den på MWC 2015, kommer både i en version med og en uden 4G/LTE.
LG Leon, som vist på bildet fra da vi hadde klørne i den på MWC 2015, kommer både i en versjon med og en uten 4G/LTE.

LG Joy, som med sin 4 tommers skjerm med 800 x 480 pikseloppløsning er den minste av de nye mellomklassetelefonene, kommer også med 3G. Dessuten har den en dual-core prosessor på 1,2 GHz, 512 MB RAM, 4 GB innebygd lagring (kan udvides via microSD-kort), 5 MP kamera og drives av Android KitKat.

Alle LGs nye budsjettmobiler har funksjoner som vi kjenner fra toppmodellene. Blant annet KnockON og Knock Code, som gjør det enkelt å vekke mobilen og låse den opp ved å trykke på skjermen, og Gesture Shot, som gjør det lett å ta selfies ved å knytte hånden foran linsen for å starte selvutløseren på tre sekunder.

LG Spirit 4G LTE blir lansert i Norge i mars med en veiledende pris på 1.790 kroner. De øvrige tre modeller blir lansert i andrekvartal til følgende veiledende priser: LG Leon 4G LTE: 1.390 kroner, LG Leon: 1.090 kroner og LG Joy: 890 kroner.

Microsoft
For første gang var Microsoft på Mobile World Congress siden kjøpet av Nokia ble fullbyrdet, derfor holdt software-giganten fra Seattle til på Nokias sedvanlige plass i hall 3 på messen. Og også her hadde man med et par modeller i mellomklassen på Mobile World Congress.

Nemlig Lumia 640 og Lumia 640 XL, som begge kommer med Windows Phone 8.1 (men vil senere kunne oppgraderes til Windows 10) og med et års gratis abonnement på Office 360.

Begge telefonene har 1 GB RAM, 1,2 GHz quad-core prosessor, 8 GB innebygd lagring (kan udvides via microSD-kort), og de kommer begge med 4G/LTE.

Lumia 640 har dessuten en 5 tommers skjerm med en oppløsning på 1280 x 720 piksler og et 8 MP kamera.

Lumia 640 XL har også HD-skjermoppløsning, men fordelt på 5,7 tommer, hvilket gir en lavere pikseltetthet. Til gjengjeld er kameraet på 13 MP og kommer med Zeiss-optikk.

Skærmbillede 2015-03-03 kl. 15.49.31

Lumia 640 er tilgjengelig i Norge fra den 17. april, og kommer i fargene høyglans turkis, oransje, og hvit, i tillegg til en matt svart versjon. Lumia 640 XL blir tilgjengelig i slutten av april og kommer i matt turkis, oransje og svart, samt i både matt og høyglans hvit. Anbefalte pris for Lumia 640 er 1.499 kroner, og for Lumia 640 XL er den 2.199 kroner. I første omgang kommer begge produktene til Skandinavia som single-SIM LTE.

Sony
Med Sony Xperia M4 Aqua får man overraskende mye for pengene. Den vanntette mobilen koster 2.400 kroner, og for det beløpet får man mye av utstyret og funksjonene vi kjenner fra Sonys toppmodell, Xperia Z3.

Sony Xperia M4 Aqua er vandtæt (IP68) og kan i følge Sony holde op til to dage på en opladning.
Sony Xperia M4 Aqua er vanntett (IP68) og kan i følge Sony holde i inntil to dager på en oppladning.

Mobilen kommer med nyeste Android Lollipop-versjon, med 64-bit Snapdragon 615 octa-core prosessor (1,5 GHz + 1GHz), 13 MP kamera med autofokus samt 5 MP frontkamera til selfies og med 5” skjerm i HD-oppløsning.

Xperia M4 Aqua har 4G/LTE og er som navnet antyder både vann- og støvtett.

Telefonen kommer på markedet i løpet av våren.

Sonys nye vandtætte mobil har en del af sit design til fælles med topmodellen Xperia Z3 og kommer, som vist på billedet, i fire forskellige farver.
Sonys nye vanntette mobil har en del av sin design til felles med toppmodellen Xperia Z3 og kommer, som vist på bildet, i fire ulike farger.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nå kommer de første produkter fra Nothings budsjettmerke

Dine neste Ray-Bans blir ikke bare stilige, de blir også smarte!

Samsung lekker neste Galaxy

Xiaomi gir deg smarte helsefunksjoner

Ny Xiaomi 13T-serie

Garmin-klokke for en aktiv livsstil

Scroll to Top