Nytt Yamaha-flaggskip i hjemmekinoen

"Endelig" slipper Yamaha en oppgradert versjon av sin populære surroundprosessor. Den nye CX-A5100 får objektbasert 3D-lyd og mye mer!

Skrevet av / 06.09.15 - 04:20
Nytt Yamaha-flaggskip i hjemmekinoen

Yamahas beste surround forforsterker, CX-A5000 har blitt en «hit» takket være høy lydkvalitet i både stereo og multikanal-sammenheng. Vår tester Geir Nordby sparte heller ikke på superlativene da han testet den sammen med Yamahas egen MX-A5000 effektforsterker i 2014. CX-A5000 hadde så og si alt man kan forvente fra en surroundprosessor. Nesten: Det eneste som har glimret med sitt fravær er støtten for de moderne «objektbaserte» lydformatene Dolby Atmos og DTS:X med dedikerte høydekanaler.

Yamaha slapp riktignok en firmware-oppdatering til en rekke av sine surroundreceivere i forbindelse med lanseringen av Dolby Atmos: CX-A5000 falt imidlertid utenfor da den hadde en annen teknisk plattform enn de nyeste receiverne.

Out with the old, in with the new

Nå har Yamaha sett sitt snitt til å slippe en flunkende ny, oppgradert versjon av den populære modellens, som er fullspekket med de aller siste finessene. Det nye flaggskipet heter CX-A5100 og leverer surroundlyd i opptil 11 kanaler, med kapasitet for 4 dedikerte Dolby Atmos/DTS:X høydekanaler ( såkalt 7.1.4 oppsett). Yamaha-prosessoren er utstyrt med siste generasjons YPAO RSC romkorreksjon, mens jobben med å konvertere lyden fra digitalt til analogt foretas av hele 11 stykk ESS SABRE ES9016S DACer (1 per kanal).

Yamaha CX-A5100 får hele 12 balanserte XLR-utganger, inkludert doble subwooferutganger. Foto: Yamaha

CX-A5100 støtter også den nyeste HDMI-standarden, 2.0a, som gjør prosessoren i stand til å takle 4K/Ultra-HD video med HDR-kvalitet. De som studerer bakpanelet vil også se at Yamaha nå har lagt til balanserte lydutganger også for subwooferne. Sist men ikke minst har de utstyrt forforsterkeren med sitt nye MusicCast multirom-plattform, som gir mulighet til å sende musikk til trådløse høyttalere. Innebygd Bluetooth, Airplay og Spotify Connect gir ytterligere tilgang på musikk.

Alle disse finessene, og flere til ser vi frem til å teste nærmere når vi får CX-A5100 opp på testbenken i løpet av høsten! 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top