Kan digitale assistenter fordreie konkurransen?

Den danske EU-kommissæren Margrethe Vestager har innledet en undersøkelse om techgiganter som Amazon, Apple og Google bruker brukerdata til å gi seg selv markedsfordeler.
Annonse
Annonse
forfatter

I USA er det langt mer utbredt enn i de fleste EU-land, men også på våre breddegrader bruker flere og flere forbrukere digitale assistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant til å kjøpe varer og tjenester.

Ikke minst kommer det hele tiden nye smarte høyttalere med innebygd stemmestyring, som tilbyr adgang til det ene eller andre økosystem via en digital assistent. Spørsmålet er bare om det skjer på en måte som misbruker techgigantenes overlegne posisjon på markedet.

Derfor har Europa-kommisjonen nå iverksatt en såkalt konkurranseundersøkelse av tingenes internett for produkter og tjenester til forbrukerne i EU.

Nestleder for Kommisjonen, Margrethe Vestager, som er ansvarlig for konkurransepolitikken uttaler:

“På forbrukerområdet forventes tingenes internett å vokse betydelig i de kommende årene, slik at det blir en stor del av europeiske forbrukeres hverdag. Forestill deg et intelligent kjøleskap som lager en innkjøpsliste for deg. Du finner listen på din intelligente enhet og bestiller varene hjem. Butikken leverer varene til døren din, som åpnes automatisk med et enkelt ord. Mulighetene er uendelige. Og det er tydelig at tilgangen til store mengder av brukerdata er nøkkelen til suksess i sektoren, så vi må passe på at markedsaktørene ikke utnytter deres kontroll over dataene til å fordreie konkurransen eller på annet vis lukke markedet for konkurrentene. Den aktuelle sektorundersøkelsen vil hjelpe oss til å bedre forstå arten og de sannsynlige konsekvensene av de mulige konkurranseproblemene i denne sektoren.”

Annonse
Les også
5 grunner til å bruke Alexa, Google Assistant og Siri – og 3 grunner til å løpe skrikende bort. Skal du kjøpe en smarthøyttaler med innebygget digital assistent? Finn svaret her.

I EU befinner tingenes internett innen produkter og tjenester til forbrukerene seg på et forholdsvis tidlig utviklingsstadie, men det er et tegn på at visse former for virksomhetspraksis kan føre til en strukturell fordreining av konkurransen. Det er her tegn på forbindelse med restriksjoner for dataadgang og interoperabilitet samt visse former for selvbegunstigelse og praksisser forbundet med anvendelse av proprietære standarder,” skriver Europa-Kommisjonen i en pressemelding, som fortsetter:

Økosystemer for tingenes internet er ofte kjennetegnet ved sterke nettverkseffekter og stordriftsfordeler, som kan føre til en rask fremkomst av dominerende digitale økosystemer og “gatekeepere”. Det kan medføre en betydelig risiko for at konkurransen fordreies.” 

EUs undersøkelse vil omfatte produkter som f.eks. wearables (f.eks. smartklokker eller fitnessarmbånd) og nettverkstilkoblede forbrukerenheter som brukes i intelligente hjem, f.eks. høyttalere og lyssystemer. I sektorundersøkelsen blir det også samlet inn opplysninger om tjenester som er tilgjengelige via intelligente enheter, f.eks. musikk- og videostreamingtjenester, og om taleassistentene – altså hovedsakelig Alexa, Siri og Google Assistant – som brukes til å få tilgang til dem.

Hvis Kommisjonen etter sin analyse av resultatene konstaterer konkrete konkurranseproblemer, vil den kunne innlede saker for å for å sikre at de det gjelder overholder EUs regler om konkurransebegrensende praksis og misbruk av dominerende markedsstilling

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.
OnePlus 9 Pro har mye å leve opp til. Den nye toppmobilen treffer ikke helt, men kameraet er det beste hittil.
Årets Samsung Galaxy S21-serie er tilgjengelig i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra. Her kan du lese hvilken modell som passer best til dine behov.
Samsung Galaxy S21 5G er mobilen du bør kjøpe hvis du vil ha mest igjen for pengene.
Får dessuten 5G og 12,9" Liquid Retina XDR-skjerm.
Fitbit lanserer nå Luxe, et praktisk og stilig aktivitetsarmbånd som skal hjelpe deg med å ta godt være på helse og velvære.
To nye mobiler med fokus på kameraet.
Sony har i dag lansert en ny modell til Xperia 10-serien. Mobilen er den første i serien med 5G.
Sony FE 14mm F1.8 GM
Kjenner du noen som er hekta på Lego-Mario? Nå får han selskap av broren Luigi.
Nå kan du snart bestille Volkswagen ID.4 med firehjulstrekk. Og kanskje oppgradert stereo?
Fitbit lanserer nå Luxe, et praktisk og stilig aktivitetsarmbånd som skal hjelpe deg med å ta godt være på helse og velvære.
Samsungs nye TV-tjeneste byr på direktesendte TV-kanaler helt gratis.
Velkommen til Utmark: Briljant sort komedie eller banal russerevy?
Ikke faststoffbatteri, men en viktig modell likevel.
Fujifilm XF 18mm F1.4 R LM WR
Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
I dag er det 10 år siden verdens største TV-serie hadde premiere.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.