Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Intels nye prosessorer er på vei

14. generasjon Intel Core-PC-er strømmer inn. Her er nyhetene fra Lenovo, Asus og Samsung.

Skrevet av / 19.12.23 - 10:17
Intels nye prosessorer er på vei

14. desember var P-dagen: prosessorens dag. Da lanserte Intel sin nye generasjon PC-prosessorer. Det gjør de hvert år på denne tiden, men denne gangen var det annerledes. Som nesten alt annet i 2023 handlet det om kunstig intelligens – AI.

De mest interessante Intel-prosessorene i år har fått familienavnet Ultra. Prosessorene er de første fra Intel som inneholder en såkalt nevralprosessor, som skal gjøre AI-beregninger raskere – på samme måte som vi er vant til at 3D-grafikk akselereres av en grafikkprosessor.

En slik prosessor, kalt ARC, er også innebygd i Core Ultra-prosessorene. Ifølge Intel skal den gi jevnere 3D-spill.

De nye prosessorene blir imidlertid først interessante når de installeres i PC-er som er bygget for å bruke dem. Og de er her nå. Intel har selvsagt samarbeidet med en lang rekke produsenter, så de første maskinene er snart klare for levering. Ifølge Intel er hele 230 AI-optimaliserte PC-konstruksjoner på trappene.

En ansatt ved Intels testsenter i Panang, Signapore, kontrollerer at alle transistorer er på plass i et parti prosessorer (Foto: Intel).

Blant de første til å levere er Asus, som med sin nye Zenbook 14 OLED (UX3405) kan forhåndsbestilles nå og forventes å være på lager i løpet av de neste ukene.

Den nye Zenbook kommer med opptil Intel Core Ultra 9-prosessor, 32 GB RAM og 14-tommers 120 Hz OLED-skjerm i 3K-oppløsning (2880 x 1800 piksler). I denne konfigurasjonen koster maskinen 20 499 kroner.

Asus 14″ Zenbook med 3K OLED-skærm og AI. (Foto: Asus).Hos Samsung heter de nye modellene Galaxy Book4 Ultra (16″), Galaxy Book4 Pro (14″) og Galaxy Book4 Pro 360 (16″ 360-graders). Vi har ennå ikke fått informasjon om priser og leveringstider i Skandinavia.

Modellene kommer i varianter med ulike mengder RAM og lagringsplass (opptil 64 GB RAM og 2 TB lagringsplass). Og med Intel Core Ultra-prosessorer i alle klasser.

Tre nye Samsung Galaxy Books – alle med AI. (Foto: Samsung)

Hos Lenovo har den anerkjente ThinkPad-serien, som ble grunnlagt i 1992, også fått en AI-oppdatering med Core Ultra-prosessorer.

De to nye ThinkPad X1 Carbon Gen 12 og ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 kommer begge på markedet i april. Vi har ikke fått noen pris i Norge ennå, men ThinkPad X1 Carbon vil koste fra 1 699 euro, mens ThinkPad X1 2-in1 starter på 1 879 euro.

Ny-X1-Carbon-generation-12-er-designet-til-at-folde-AI-oplevelser-ud-scaled Lenovo-ThinkPad-X1-2-in-1-med-nye-AI-PC-funktioner
<
>
ThnkPad X1 Carbon Gen.12. (Foto: Lenovo)

Vi vil selvsagt gjerne teste de nye produktene så snart de kommer. Men inntil da gleder vi oss til å ta dem i bruk på CES-messen i Las Vegas i januar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top