Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Verdensklasse

Det er duket for den mest frigjorte lyden vi har fått æren av å høre. Den nye integrerte Chapter Précis er dyr, men verdt hver krone. Les om hvordan vår journalist ble en forsterker rikere og 65 000 kroner fattigere...

Skrevet av / 20.10.08 - 17:07
Verdensklasse

Jeg husker godt da jeg for nøyaktig to år siden fikk hjem første versjon av den integrerte Chapter Précis. En på alle måter kanonbra forsterker, som drev samtlige høyttalere den ble koblet til med presisjonen til et sveitsisk urverk. All musikk som ble sendt gjennom den kom ut av høyttalerne med en rekke detaljer jeg ikke før hadde lagt merke til. En forbannet ærlig forsterker, med masse kraft og basskontroll, og som i motsetning til mange andre analytiske og nøytralt klingende forsterkere aldri fjernet musikken fra … vel … musikken. Den beviste til fulle at det ikke trenger å være en eneste ulempe med svitsjet strømforsyning.

Uansett lydnivå spilte den møkka ut av andre forsterkerløsninger den ble satt opp mot, også vesentlig dyrere forsterkersett enn den allerede høye prisen på 55 000 kroner. Men den var ikke på markedet lenge. I utviklingen av forforsterkeren Preface Plus og effektforsterkeren Couplet 200S, hadde ingeniørene hos Chapter Electronics utviklet en bedre strømforsyningsteknologi, som de også ville putte inn i den integrerte. Forsterkeren ble kalt tilbake, for så å bli relansert i ny versjon.

Ny Précis
Chapter har valgt å ikke skifte navn på Précis. Den nye versjonen har ikke engang fått postfikset mkII etter navnet, til tross for at den utseendemessig er svært ulik. Som om forgjengeren aldri har eksistert. Den nye versjonen er mindre, og designen er mer moderne. Men det er de innvendige forskjellene som er mest interessante.

Strømforsyningen er ny og forbedret. Den jobber på 800 kHz, noe som betyr at i motsetning til en vanlig rinkjernetrafo som sitter i de fleste forsterkere, som veksler strømmen mellom pluss og minus 50–60 ganger i sekundet, regenererer Chapter-trafoen denne strømmen til å skifte 800 000 ganger i sekundet. Fordelen med dette er høyere effektivitet og en kjappere respons på musikkens krevende transienter og nivåkontraster. Forsterkeren er liten utenpå, bare 9 cm høy, 39 cm bred og 30 cm dyp. Den veier likevel 22 kg, da den har mye snacks på innsiden.

For best mulig signalføring er signalbanene på kretskortene av rent gull i stedet for kobber. Alle inn- og utganger er også forgylte. Én fullbalansert XLR-inngang kunne vi godt sett doblet til to. Vanlige, ubalanserte innganger er det på sin side fire av, og det er både ubalansert og balansert forforsterkerutgang.

Fjernkontrollen er liten og nett, utfrest i aluminium som gir en høy kvalitetsfølelse. Denne styrer de viktigste funksjonene, som inngangsvalg, lydnivå og muting.

Les mer i Lyd og bIlde oktober 2008

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top