Trådløse Bluetooth-høyttalere finnes det nærmest tretten på dusinet av. BenQ treVolo skiller seg ut fra mengden, takket være elektrostatpaneler i stedet for tradisjonelle høyttalerelementer.
Fordeler
Elektrostatpaneler gir lyd takket være elektrisk ladning, og er et spesielt prinsipp som nesten bare brukes i dyre high-end-høyttalere. Fordelen med elektrostater er at det samme panelet gjengir hele frekvensområdet fra mellomtoneområdet og oppover, som gir en perfekt faserespons i overtoneområdet. Og fordi det er så superraskt, holder det med i svingene til tusen. Hvilket betyr at alle skiftene i musikken gjengis, med gnistrende timing, dynamikk og detaljnivå. Derfor har også treVolo innebygd aptX-kodek, for å få enda bedre lyd over Bluetooth. Vi loves faktisk at Bluetooth med aptX låter bedre enn analoginngangen.
Videre er elektrostatpaneler av natur dipolare, det betyr at de spiller bakover helt likt som forover, bare i motfase. Plassert riktig i rommet kan det bety at de reflekterte lydene fra veggene bidrar til å gjøre lydbildet større og mer holografisk. I tilfellet BenQ treVolo anbefales en plassering med 20 centimeter mot bakveggen. Lenger unna, og bassen blir for slank. Nærmere, og du mister refleksjoner fra veggen.
Ulemper
En ulempe med elektrostater er for det første at de må være gigantiske om de også skal gjengi bass. Derfor kombineres de ofte med tradisjonelle basselementer, som kan by på faseproblematikk i overgangen. Men dette problemet er ikke så stort, verre er det at elektrostatpaneler er uhyre retningsbestemte, både horisontalt og vertikalt. Det betyr at vinkling av høyttaleren blir kritisk. Som igjen betyr at dette er en ganske egosentrisk høyttaler, da bare én lytter kan sitte i optimal lytteposisjon.
Det gjelder også for BenQ-høyttaleren. En jeg snakket med hos BenQ anbefaler 15 grader helling bakover. Du får en ganske snever ”sweetspot”, som gjør at høyttaleren skal låte fantastisk i ørehøyde, men om du beveger deg noe til siden eller har hodet for høyt over høyttaleren, mister du både følelsen av diskant, samt at timingen mellom de to panelene blir feil – slik at stereoperspektivet kollapser.
treVolo utnytter ulempene
Men i tilfellet BenQ treVolo kan dette også være en fordel. Tanken er at dersom du sitter i et åpent kontorlandskap eller med tynne vegger mellom deg og kollegaene, så vil mindre lyd lekke fra treVolo ut i kontorlandskapet, fordi lyden som reflekteres kansellerer ut noe av den som kommer direkte fra panelet.
Videre kan treVolo brukes til håndfrie telefonsamtaler via Bluetooth. Det betyr at når du lytter til musikk og telefonen ringer, trenger du ikke å plukke opp telefonen. Bare trykk på telefonknappen på høyttaleren. Støyreduksjonen skal være veldig bra, og lyden fra telefonen meget klar. Vi loves at stemmen i andre enden er klokkeklar, selv ved lavt lydnivå, mens andre som jobber i kontorlokalet ikke hører motparten like bra – fordi høyttalerne er så direktive.
Foldbare paneler
BenQ treVolo har sammenleggbare paneler. Best stereoperspektiv og sammenheng oppnås med disse foldet ut, slik at de er vinklet rett frem. Men de kan også være foldet langs sidene, for å gi et mer kompakt ytre.
Bassområdet gjengis av fire elementer: to bassenheter og to elektrostatpaneler. Disse drives av hvert sitt forsterkertrinn, det sitter altså en firekanals forsterker på innsiden.
Digitalinngang
Foruten trådløs Bluetooth og analoginngang har BenQ treVolo en digital USB-DAC-inngang. Dermed kan den kobles til PC-en med USB, for å få den aller beste lyden.
BenQ treVolo koster 3.250 kr.