Nyhet

Atmos-lydplanke fra TCL er ikke som andre

RayDanz er en lovende – og rimelig – Atmos-lydplanke som nå er i Norge.
TCL RayDanz
forfatter

TCL er best kjent for sine prisvennlige TV-er, som de stort sett har godt hell med. Med den nye RayDanz håper de å kunne slå seg opp i det beinharde lydplankefeltet også.

I tillegg til å inkludere trådløs subwoofer er dette en Atmos-lydplanke. Det betyr at i tillegg til å simulere surroundlyd som høres som den kommer både fra sidene og bakfra, så simulerer den også lyd i høyden – altså lyd som høres som den kommer fra taket. For å gi et ekte tredimensjonalt lydbilde.

Normalt koster Atmos-lydplanker mye mer enn de fem tusen kronene som forlanges for TCL RayDanz. Dette er rett og slett en av de aller billigste lydplankene på markedet med Atmos-støtte.

Sonos Arc er en vellykket Atmos-lydplanke Endelig har Sonos kommet med en stor lydplanke. Arc støtter Atmos, og har dessuten noen fiffige triks på lager.

RayDanz = lydreflekser

Der hvor nesten alle andre lydplanker bruker mye digital lydprosessering for å forsøke å simulere surroundlyd, har TCL valgt å heller gjøre det meste akustisk. Man har brukt en stor bølgeleder (waveguide) på venstre og høyre side av lydplanken, som skal dirigere lydbølgene i riktig retning. Slik at lyden fra bakkanalene slår inn i side- og bakveggene og deretter reflekteres tilbake til lytteren både forsinket og fra en annen vinkel, enn lyden som kommer fra frontkanalene.

Det er denne teknologien TCL kaller RayDanz (lydstråler som danser rundt i rommet), som også blir oversatt til lydreflekser. Tanken er at det blir mindre falsk surroundlyd, og at det skal låte mer organisk, enn om man kun belager seg på digital prosessering. Dessuten får du en større «sweetspot», altså er det ikke bare personen som sitter helt i midten av sofaen som får den beste surroundlyden lydplanken klarer å levere. Man kan i større grad bevege seg rundt i rommet og likevel få samme opplevelse. Rommet hadde forresten kubiske mål, som kan ha vært utslagsgivende for den flotte opplevelsen. Det gjenstår å se.

Selve Dolby Atmos-prosesseringen for å skape høyde gjøres ikke av høyttalere som peker oppover. Den biten er nemlig ren DSP. Og vi fikk også en følelse av høyde på IFA-messen.

TCL RAYDANZ beauty
Foto: TCL

Presentert på IFA 2019

Selv om RayDanz først nå har kommet i butikkene her til lands, så er den ikke helt ny. Vi fikk nemlig høre den på IFA-messen i Berlin allerede i fjor høst. Og det vi fikk høre, var lovende. Man kunne bevege seg rundt i større grad enn med andre lydplanker, og lyden var mer naturlig enn vi hadde forventet fra en lydplanke til 5.000 kroner, fra en produsent som slettes ikke er kjent for å lage lydplanker. Lydplanken stakk da også av med prisen «Best of IFA Award». Senere fikk den hele seks «Best of CES 2020 Awards», så det kan godt hende førsteinntrykket vårt består når vi får testet den nærmere.

Vi har akkurat mottatt TCL RayDanz TS9030, som er dens fulle navn, til test. Følg med!

Fakta  – TCL RayDanz (TS9030):

  • RayDanz-teknologi (waveguide)
  • Dolby Atmos
  • Trådløs subwoofer
  • Trådløs strømming av musikk via Bluetooth
  • Maksimal lydkapasitet: 540 W
  • Ekstra senterkanal
  • HDMI ARC- og HDMI-inngang
  • Matcher best TV-er fra 55 tommer og oppover
  • Dimensjoner (B x H x D): 1050 x 58 x 110 mm
  • Pris: 4.990 kr

tcl.com

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.