Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sonus faber Suprema ultra-high-end

Koster mer enn en Ferrari.

Skrevet av / 11.01.24 - 10:31
Sonus faber Suprema ultra-high-end

En gang i tiden var Sonus fabers mest ekstreme høyttaler en treveis/toveis stativhøyttaler, passende nok kalt Extrema. Den gikk ut av katalogene for mange år siden, men fikk en arvtager i 2014.

Men ingen av dem er Sonus faber mest ekstreme høyttaler, hverken i praksis eller på papiret. Ser man på dagens katalog – inntil i dag, er Homage- og Reference-serien enda mer ekstrem, og prisene ligger rett over millionen for et par av de dyreste.

Da er man også sikret lydkvalitet i en klasse de færreste tror er mulig, noe vi opplevde til fulle de ukene vi testet den gulvstående Lilium. Som inntil nå var Sonus fabers nest råeste høyttalermodell. Nå må den ta til takke med tredjeplassen. Hvert fall inntil Sonus faber Stradivari – den nye – kommer i salg.

Les også Sonus faber Lilium En av verdens dyreste høyttalere er også noe av det beste vi har hørt.

For mens vi har drevet og testet høyttalere i alle prisklasser, men sjelden over millionen, har Sonus faber utviklet et par høyttalere vi ikke har sett maken til fra den kanten. Suprema er kanskje et passende navn på de nye høyttalerne, det gjenstår å høre, men inntil da må vi medgi at det ser mer enn lovende ut.

De går rett inn i ultra-high-end klassen, hvor man fra før finner kjente navn som Wilson Audio, Burmester, Goldmund og Magico.

Fire kabinetter

Foto: Sonus faber
Høyttalerne er, som importøren så treffende beskriver det, Sonus fabers mest spennende og banebrytende konsept så langt i firmaets 40-årige historie.
Suprema er håndbygget i Italia, og består av to høyttalere og én eller to subwoofere, utviklet spesielt for Suprema. Et diskret analogt elektronisk delefiler deler mellom høyttalerne og subwoofer, og til sammen strekker frekvensområdet seg fra 16 Hz (!) til 40 kHz. Delefilteret som selvsagt ser nydelig ut med nedfellbart deksel foran justeringene, dekker fra 5 Hz til 150 kHz.

Håndlaget og skinntrukket

Foto: Sonus faber
Suprema har Sonus fabers klassiske lutt-formede kabinetter som kombinerer karbonfiber med ekte treverk. Karbonfiber og CNC-maskinert aluminium sørger for styrke og et resonansfritt kabinett. Mens håndlaget treverk og et frontpanel dekket med skinn fra anerkjente Poltrona Frau, sørger for en finish og luksusfølelse som Sonus faber allerede er kjent for.
Foto: Sonus faber

Camila mellomtone

Høyttalerne er utstyrt med elementer som er utviklet spesielt for Suprema. Blant dem er et nytt mellomtoneelement de kaller Camila. Det har en membran av naturlig cellulosefiber, uten et tradisjonelt kantoppheng. Elementet er ikke helt sirkelrundt heller, og Sonus faber mener at Camila er det mest høyoppløste mellomtoneelementet de noensinne har laget. Med Sonus fabers track record for mellomtonegjengivelse, er vi tibøyelige til å tro på det.
Camila mellomtone. Foto: Sonus faber

Mellomtoneelementet har et magnetsystem med to magneter, og en spesialdesignet kurv som slipper luftstrømmen forbi uten turbulens. Designet er hentet fra de nye Stradivari, og samme type elementdesign vil finne veien til kommende høyttalermodeller fra Sonus faber.

Camila mellomtonen og diskantelementene er plassert i et eget kabinett i høyttalerne. Avanserte simuleringer har gitt kabinettes sin endelige form, og veggene er ikke vinkelrette, men mer organisk utformet med innervegger av resirkulert kork. Det skal gi et naturlig og oppløst lydbilde.

Foto: Sonus faber

Høyttalerne står på en integrert plattform utviklet i samarbeide med IsoAcoustics. De separate subwooferne med to 38 cm basselementer, med karbonfibermembraner, og kraftige neodymiummagneter, veier hele 103 kg stykket, og er 1,41 m høye.

Prisen

Foto: Sonus faber

Interesserte kan melde sin interesse for Suprema, som leveres i to konfigurasjoner: Med én, eller to subwoofertårn.

Prisene er også klare, og vi er definitivt på Ferrari-nivå her.

Suprema 2.2, som er et par Suprema kombinert med to subwoofere og elektronisk delefilter, koster 9.600.000 kroner for settet – 9,6 millioner altså, men man kan spare litt på å velge bare én subwoofer. Da ender totalen på 8.600.000 kroner.

Spesifikasjoner

Foto: Sonus faber
Suprema høyttalere: 
– SUPER TWEETER: 20mm silke dome en dedikert waveguide, neodymium magnet
– TWEETER: 38mm silke dome med en dedikert waveguide, neodymium magnet
– MIDRANGE: 6.5” dual driver motor system med neodymium ring magnet
– LINK MIDWOOFER: 8” neodymium slug magnet, Ø 65mm svingspole, sandwich papir membran
– WOOFERS: 4 x 8” dual driver motor system med neodymium ring magnet, Ø 50mm svingspole, sandwich papir membran
– BACK EMISSION TW: 28mm silke dome, neodymium magnet
– BACK EMISSION MD: 4” papir membran driver, neodymium magnet
– 1905 x 650 x 880mm (HxBxD)
– 110 kg per stykk
Subwoofer: 
– WOOFERS: 2 x 15″ carbon fiber sandwich membran
– 1451 x 850 x 525mm (HxBxD)
– 103 kg per stykk
Elektronisk delefiler:
· System: Diskret oppbygd – rent analogt stereo/mono aktivt delefilter
· Innganger: 2 kanaler, balansert og ubalansert
· Utganger: 8 kanaler, balansert og ubalansert
– 110 x 451 x 424mm
– 17 kg
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Høyttaler fra 1979 i ny utgave

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Lyd & Bilde
Scroll to Top