Sonus faber Maxima Amator har et vindu til det indre

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.
Annonse
Annonse
forfatter

En gulvstående høyttaler med to elementer, er i seg selv ikke noe å heve øyenbrynene for. Men når Sonus faber gjør det, følger vi litt ekstra nøye med.

For en høyttalerprodusent som har skapt seg et navn ved å lage velspillende toveis-høyttalere i italiensk valnøtt, er det den naturligste ting i verden å bli ved sin lest. Forfine, foredle, forbedre, alltid med den samme grunnoppskriften.

Som de gjorde med Electa Amator III, Minima Amator II og Ex3ma. Kompakte høyttalere for hylle eller gulvstativ, med en lydkvalitet som kan gi deg tårevåte opplevelser.

Med erfaringen fra testene våre, er det all grunn til å forvente store ting fra den nye Maxima Amator. Som er en høyttaler Sonus faber ikke har begått før.

112 cm høye, og hele 38 kilo tunge.

Den gulvstående Amator-utgaven er en ren toveis høyttaler, i high-end-klassen må det bemerkes, som ikke er basert på en tidligere utgave. Det finnes ingen Maxima før denne.

Høyttaleren er ikke noen special edition heller, den skal håndlages av kunstnerne hos Sonus faber i Italia, og følger den klassiske oppskriften med to elementer plassert tett sammen, i et valnøttkabinett i det samme designet som Sonus faber har hatt siden 80-tallet, men forlatt i nyere tid.

Måling av egenskapene til en prototype på det nye delefilteret med Interactive Fusion Filtering.

Maxima hører til Heritage-serien til Sonus faber, derfor tilbakeføringen av det eldre kabinettdesignet, som her strekker seg helt ned til marmorsokkelen i bunnen.

Mens designet er fra en svunnen tid, er lyden neppe det. Hvertfall om vi skal legge lyden fra de andre Heritage-modellene til grunn. Paolo Tezzon og hans team, har utviklet et nytt delefilter og benyttet den samme 28 mm DAD-diskanten (Damped Apex Dome) som vi testet i Electa Amator III, i kombinasjon med en 18 cm bass med en lufttørret cellulose- og fibermembran.

Paolo Tezzon

Det silkemyke diskantelementet, har en liten labyrint på innsiden av kabinettet, laget i gran, som også brukes i gitarer, og basselementets grensefrekvens skjøtes av en bassrefleksport på baksiden.

Der kan man også se delefilteret, som er montert på innsiden av kabinettet, med en glassplate foran, sånn at komponentene er tilgjengelige for beskuing .

Maxima Amator bakfra.

Kabinettet er ellers delt opp i tre kammere som skal sikre et stivere og mer resonansfritt miljø for høyttalerelementene, og den 112 cm høye høyttalerens følsomhet er opgitt til 88 dB. Altså ganske følsom og det skal bli interessant å finne ut om den trives på en liten rørforsterker.

Den nominelle impedansen er oppgitt til 4 ohm, frekvensresponsen til 35 -35.000 hz, og delefrekvensen er satt til 2,1 kHz.

Maxima Amator er i salg fra desember 2020, prisen per par er oppgitt til 174.990 kr.

Maxima, Minima, og Electa Amator.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
En gang var jakten på den beste lyden hobbyen til de fleste unge menn. Nå foretrekker de fleste å nyte musikk som bakgrunns-underholdning. De gamle dagene kommer aldri tilbake. Men nåtiden er likevel ikke så ulik fortiden.
JBL feirer 75 år med jubileumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retroforsterkeren SA750. We wanna rock!
Nå finnes det endelig en Hegel-forsterker for vinylentusiaster

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
De to kinesiske mobilprodusentene vil utvikle produkter i fellesskap fremover.
Nye smart-låser som du kan snakke til - og som kan snakke med dine andre smart-enheter.
Nå kan du glede deg til mer pomp, prakt, intriger - og sex - blant fiffen fra 1800-tallet.
Reporter-utgave med kevlar
Nok engang flyttes premieren på den 25. James Bond-filmen.
Med enda en global strømmeaktør på det nordiske markedet tiltar kampen om strømmeabonnentene.
Strømmeforsterker som kan alt man ber om, og litt til.
Får økt rekkevidde og bedre plass
Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag innsettes USA 46. president, og amerikanerne, verden og den frie pressen, kan legge et fire år langt mareritt bak seg.
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Gjør klar for enda raskere trådløst internett! Netgear Nighthawk RAXE500 er verdens første ruter med Wi-Fi 6E.