Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Sonus faber Maxima Amator har et vindu til det indre

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

En gulvstående høyttaler med to elementer, er i seg selv ikke noe å heve øyenbrynene for. Men når Sonus faber gjør det, følger vi litt ekstra nøye med.

For en høyttalerprodusent som har skapt seg et navn ved å lage velspillende toveis-høyttalere i italiensk valnøtt, er det den naturligste ting i verden å bli ved sin lest. Forfine, foredle, forbedre, alltid med den samme grunnoppskriften.

Som de gjorde med Electa Amator III, Minima Amator II og Ex3ma. Kompakte høyttalere for hylle eller gulvstativ, med en lydkvalitet som kan gi deg tårevåte opplevelser.

Med erfaringen fra testene våre, er det all grunn til å forvente store ting fra den nye Maxima Amator. Som er en høyttaler Sonus faber ikke har begått før.

112 cm høye, og hele 38 kilo tunge.

Den gulvstående Amator-utgaven er en ren toveis høyttaler, i high-end-klassen må det bemerkes, som ikke er basert på en tidligere utgave. Det finnes ingen Maxima før denne.

Høyttaleren er ikke noen special edition heller, den skal håndlages av kunstnerne hos Sonus faber i Italia, og følger den klassiske oppskriften med to elementer plassert tett sammen, i et valnøttkabinett i det samme designet som Sonus faber har hatt siden 80-tallet, men forlatt i nyere tid.

Måling av egenskapene til en prototype på det nye delefilteret med Interactive Fusion Filtering.

Annonse

Maxima hører til Heritage-serien til Sonus faber, derfor tilbakeføringen av det eldre kabinettdesignet, som her strekker seg helt ned til marmorsokkelen i bunnen.

Mens designet er fra en svunnen tid, er lyden neppe det. Hvertfall om vi skal legge lyden fra de andre Heritage-modellene til grunn. Paolo Tezzon og hans team, har utviklet et nytt delefilter og benyttet den samme 28 mm DAD-diskanten (Damped Apex Dome) som vi testet i Electa Amator III, i kombinasjon med en 18 cm bass med en lufttørret cellulose- og fibermembran.

Paolo Tezzon

Det silkemyke diskantelementet, har en liten labyrint på innsiden av kabinettet, laget i gran, som også brukes i gitarer, og basselementets grensefrekvens skjøtes av en bassrefleksport på baksiden.

Der kan man også se delefilteret, som er montert på innsiden av kabinettet, med en glassplate foran, sånn at komponentene er tilgjengelige for beskuing .

Maxima Amator bakfra.

Kabinettet er ellers delt opp i tre kammere som skal sikre et stivere og mer resonansfritt miljø for høyttalerelementene, og den 112 cm høye høyttalerens følsomhet er opgitt til 88 dB. Altså ganske følsom og det skal bli interessant å finne ut om den trives på en liten rørforsterker.

Annonse

Den nominelle impedansen er oppgitt til 4 ohm, frekvensresponsen til 35 -35.000 hz, og delefrekvensen er satt til 2,1 kHz.

Maxima Amator er i salg fra desember 2020, prisen per par er oppgitt til 174.990 kr.

Maxima, Minima, og Electa Amator.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 1 kr

Prøv i en uke og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter
Skrevet av

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Redaksjonen anbefaler

Les også

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

Dette har de aldri gjort før, hvertfall ikke på denne måten.

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.