Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Rauna Valhalla høyttalere i betong

Svenske betonghøyttalere gjenoppstår.

Skrevet av / 01.03.24 - 12:00
Rauna Valhalla høyttalere i betong

Den så vi ikke komme. Det har vært borte lenge, så kommet tilbake, bare for å forsvinne igjen. Rauna startet så tidlig som i 1982 med høyttalere i betong. Trekabinetter var så håpløst dårlige mente Bo Hansson, Lennart Bergstedt, og Olle Neckman. Som startet selskapet med betonghøyttalere, fordi de mente det var et mye bedre materiale å bygge høyttalere med.

Resonansene i et trekabinett finnes jo ikke i et betongkabinett, ble det sagt. Det de ikke tenkte på, var at betong har andre resonanser, som ikke alltid er like heldige for lyden.

Men Rauna ble en aldri så liten suksess. Den gulvstående Njord lignet kanskje en maritim innretning, særlig i hvit lakk, men under den porøse skumplastgrillen, befant det seg ganske fine elementer.

Senere skulle modeller som Tyr utvide sortimentet, men dessverre var det ikke så lett å overbevise folk om betongens fortreffelighet, og på 90-tallet forsvant Rauna.

Det var også en platespiller i betong inne i bildet en stund, Continuo.

I 2019 gjenoppstod Rauna med to nye modeller, og etter en forsiktig oppstart er det klar for Valhalla.

Foto: Rauna

Bygget i betong så klart.

Valhalla er ett hakk ned fra flaggskipet Oden, men med de samme kvaliteter i en mindre innpakning. Det er en 80 cm høy modell som veier 33 kilo vi snakker om her.

Den har en 16,5 cm bassmellomtone kombinert med en 25 mm domeformet diskant, og rekker over 38 Hz – 22.000 Hz ±3 dB. Følsomheten er oppgitt til 88 dB, delefrekvensen til 3 kHz, og nominell impedanse til 8 Ohm. Som aldri synker under 7 Ohm.

De lager to mindre modeller også. En gulvstående kalt Vale, og en kompakt høyttaler med det hverdagslige navnet Vidar.

Rauna Vidar. Foto: Rauna

Valhalla er priset til 35.000 kr paret, og er tilgjengelig nå.

«Produsenter har en tendens til å fuske med kvaliteten i delefiltret siden det ikke synes. Her legger vi mye ressurser i hver modell. Det som koster mest i en høyttaler er ofte selve kabinettet. For vår del er støpningen av kabinettet det billigste steget i konstruksjonen og sånn får vi en bra akustisk utgangspunkt. Å lag en mer stabil kasse enn dette er vanskelig uansett kostnad. Det er derfor vi har råd til å koste på oss bedre elementer og delefilter. Det er kult å sammenligne Vale og Valhalla som virkelig  beviser hvor stor forskjellen er bare i komponentkvalitet, sier konstruktør Lennart Niklasson om Valhalla.
WBT-terminaler. Foto: Rauna
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top