Rå Sonus faber høyttaler

Italienske Sonus faber lanserte nylig Felice, deres absolutte toppmodell. Fullspekket med hi-tech og dybpass til 20 hz, som seg hør og bør for en high-end høyttaler.

Under et arrangement i Palazzo Grassi i Venezia, presenterte Sonus faber administrerende direktør, Mauro Grange, deres nye toppmodell. Fenice heter høyttaleren, som er en 171 cm høy og massiv høyttaler med en vekt på 305 kilo. Per stykk.
Italienerne har virkelig tatt den helt ut med Fenice, som er italiensk før fønks, og tilsynelatende ikke spart på noe. Topp og bunn er laget i massiv aluminium vakkert kalt Anima legata, som bruker masse for å absorbere kabinettvibrasjoner ved lave frekvenser.

De to alustykkene er spent fast med en langsgående vertikal stålaksling, som er fundamentert på samme måte som vekter i skyskrapere, ved at den oscillerer i motfase. Altså at motvekten beveger seg motsatt vei av vibrasjonene.
Hver høyttaler har sju elementer, den mest iøynefallende er en 15-tommers (38 cm) bass på siden, montert i håndlagede laminerte tresider, som rekker ned til 20 hz. Seriøs dypbass altså.
Foran på den skinnkledde fronten sitter to 10-tommers basselementer, over der en modul med en 6,5-tommers mellomtone og en 25 mm diskantradiator, som på sin side har rekkevidde til 35.000 hz.

I tillegg har Fenice to elementer på baksiden, Sonus faber kaller denne løsningen en Sound field shaper, og de to elementene – en 4,5-tommers mellomtone og en ringdiskant – er knyttet til kontroller på baksiden hvor man kan regulere effekten av Sound field shaper-løsningen på baksiden.

Diskantelementet foran bruker en såkalt hybridløsning med neodymium/samarium-kobolt Larsen/Goeller (puh!) ringradiator, som er koblet fra frontbaffelen med noe som ligner et viskosekammer, og montert på en mekanisk antiresonator.
Mellomtonen bruker ulike papirfibre  i membranen, som drives av en 1,5-tommers svingspole og en massiv magnet.
Membranen till de to basselementener er en sandvich-konstruksjon med en kjerne av et stivt skummateriale, belagt med en sjikt av papirfibre, og drevet av en 3-tommers svingspole.
Det store dypbasselementets membran er også en sandvich-konstruksjon, hvor karbinfibre i nano-størrelse (?) er lagt over en kjerne av et stivt skummateriale, og membranen drives av en 4-tommers svingspole. Dempet med kapton og avional, for at elementet skal oppføre seg optimalt ved høye lydtrykk.
Løsningen Sonus faber kaller Sound field shaper, kan fintrimmes med valgbar scenedybe i fem trinn, azimuth som forskyver effekten av Sound field shaper-en mot høyre eller venstre i lydbildet, og nivå.

Selve delefilteret er i følge pressemeldingen stappet med det beste man kan kjøpe for penger, som Mundorf sølv, gull og oljekondensatorer og Jantzen spoler.
Fenice koster 140.000 Euro, drøyt 1,2 millioner kroner, og den norske importøren håper å ha et par tilgjengelig i månedskiftet september/oktober.
Da kommer vi i tilfelle tilbake med våre inntrykk av lydkvaliteten i en egen artikkel.
Mono AS
Tekniske data:

Frekvensrespons : 20Hz – 35.000Hz , Stealth Reflex inkludert.
Følsomhet : 92 dB spl (2.83V/1m).
Nominell impedans : 4 ohm.
Anbefalt forsterkereffekt : 100W- 1KW, uten klipping.
Mål : 1713 x 747 x 791 mm (hxbxd)
Vekt : 610 Kg per par – netto vekt.

 

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Støtte for opptil 11.2 kanaler i kompakte kabinetter.
Hey, Google, nå kjører vi!
Den søteste elbilen blir mer praktisk.
Vi fikk se en rekke nye kraftige smarttelefoner, da Huawei i dag holdt virtuell pressekonferanse.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig fotoskriver for entusiaster.
De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.
Suksessforfatter Jo Nesbø slår pjaltene sammen med HBO for et kommende serieprosjekt.
Lekkede bilder viser kommende Galaxy S-modeller for første gang.
Gamle planer er funnet frem av skuffen og blir nå støvet av i en teaser på Twitter.
Ratched er en av Netflix' største suksesser noensinne.
Tidal gjør som Spotify: Med Tidal Connect blir det enklere å strømme musikken til kompatible høyttalere.
Standarden for fotoredigering, Photoshop, blir smartere med kunstig intelligens.
Med kun få dager igjen til sesongpremieren har Disney sluppet en ny teaser-trailer!
Denne uken kan du som abonnent spørre redaksjonen om hva du vil innen hodetelefoner. Vi svarer live!
Philips slipper 17 og 24 tommers dataskjerm med pekefunksjon. Den største 242B9TL har Full HD-oppløsning.
Når du gjerne skulle sett forskjellen på en elg og en hjort, trenger du en kikkert med zoom.