Search
Generic filters

Nye egghøyttalere fra KEF

KEF erstatter sine populære, eggformete surroundhøyttalersett. Først ut er 5.1-settet E305.

Den populære KHT-serien til KEF er historie, etter mange års popularitet på markedet. Nå kommer imidlertid den nye E-serien, som bærer klare likhetstrekk med sine forgjengere.

Det originale høyttalersystemet KHT 2005 ble lansert helt tilbake i år 2000 og holdt det gående helt til den endelige versjonen KHT 2005.3 nylig ble avsluttet, sammen med resten av serien.

KEF har da også valgt å starte den nye E-serien med lanseringen av systemet E305, som blir arvtakeren til nettopp KHT 2005. Det dreier seg om fem satellitthøyttalere i ovale kabinetter, veldig like forgjengerne. I tillegg til en aktiv subwoofer, selvsagt.

Subwooferen
Mens forgjengerbassen var huset i et terningformet kabinett, er subwooferen til E305 domeformet, med sitt 8-tommers basselement på undersiden som skal respondere helt ned til 33 Hz. E-2, som den heter, drives av en forsterker på 250 watt i Klasse D. Det er 50 watt mer enn KHT 2005 hadde i sin siste versjon. Innvendig har KEF dessuten latt seg inspirere av kabinettdesignen til den glimrende minimonitoren LS-50 (les vår test her). Kabinettet er av typen lukket, som ofte gir en renere bassgjengivelse.

Høyttalerne ser også bra ut i svart.
Høyttalerne tar seg også bra ut i svart.

Høyttalerne
Satellitthøyttalerne er alle like, med mulighet for å snu sidelengs på braketten. Praktisk til senterhøyttaleren. Høyttalerelementet er av typen koaksial, som KEF selv kaller Uni-Q. Dette betyr at diskantelementet sitter i midten av mellomtonebassen, hvilket betyr at den akustiske aksen og dermed fasen blir lik uansett sittevinkel i forhold til høyttalerne. Dette skaper gjerne et meget distinkt lydbilde. Foran diskantelementet sitter en mandarinformet lydbølgespreder (waveguide), som skal gi jevnere spredning og økt følsomhet. Altså høyere lyd fra mindre forsterkerkraft.

Dersom du ønsker å bygge ut systemet med flere høyttalere, kan vi glede deg med at høyttalerne i settet også selges løst.

KEF E305 lanseres i april, i fargene svart eller hvit. Veiledende pris i EU er 999 euro, vi håper det betyr en norsk pris på godt under 10.000 kroner.

akustikk.no
kef.co.uk

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Les også

Storslipp av serier og filmer i oktober - og nå kommer Mandalorian 2!
Google håper smarthøyttaleren Nest Audio vil gi konkurrentene juling. Ny Chromecast med fjernkontroll også lansert, og dessuten mobilen Google Pixel 5.
Lenovo X1 Fold kan bestilles allerede nå.
Fritt valg på lyseffekter og fire forskjellige opptaksmoduser.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Bang & Olufsen i gaming-samarbeid med e-sportsutøverne i Astralis. Vil ha gaming-headsett klar til våren.
Nettverks-bridger fra Japan lover oss et klokkerent musikksignal, slik at den tilkoblede DAC-en kan skinne ekstra.
Amazon-eide Ring har lansert Always Home Cam, som har en helt unik funksjon: Det er en flygende minidrone som patruljerer hjemmet ditt.
Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!