Hjemmekino

KEF erstatter sine populære, eggformete surroundhøyttalersett. Først ut er 5.1-settet E305.
Annonse
Annonse
forfatter

Den populære KHT-serien til KEF er historie, etter mange års popularitet på markedet. Nå kommer imidlertid den nye E-serien, som bærer klare likhetstrekk med sine forgjengere.

Det originale høyttalersystemet KHT 2005 ble lansert helt tilbake i år 2000 og holdt det gående helt til den endelige versjonen KHT 2005.3 nylig ble avsluttet, sammen med resten av serien.

KEF har da også valgt å starte den nye E-serien med lanseringen av systemet E305, som blir arvtakeren til nettopp KHT 2005. Det dreier seg om fem satellitthøyttalere i ovale kabinetter, veldig like forgjengerne. I tillegg til en aktiv subwoofer, selvsagt.

Subwooferen
Mens forgjengerbassen var huset i et terningformet kabinett, er subwooferen til E305 domeformet, med sitt 8-tommers basselement på undersiden som skal respondere helt ned til 33 Hz. E-2, som den heter, drives av en forsterker på 250 watt i Klasse D. Det er 50 watt mer enn KHT 2005 hadde i sin siste versjon. Innvendig har KEF dessuten latt seg inspirere av kabinettdesignen til den glimrende minimonitoren LS-50 (les vår test her). Kabinettet er av typen lukket, som ofte gir en renere bassgjengivelse.

Høyttalerne ser også bra ut i svart.
Høyttalerne tar seg også bra ut i svart.

Høyttalerne
Satellitthøyttalerne er alle like, med mulighet for å snu sidelengs på braketten. Praktisk til senterhøyttaleren. Høyttalerelementet er av typen koaksial, som KEF selv kaller Uni-Q. Dette betyr at diskantelementet sitter i midten av mellomtonebassen, hvilket betyr at den akustiske aksen og dermed fasen blir lik uansett sittevinkel i forhold til høyttalerne. Dette skaper gjerne et meget distinkt lydbilde. Foran diskantelementet sitter en mandarinformet lydbølgespreder (waveguide), som skal gi jevnere spredning og økt følsomhet. Altså høyere lyd fra mindre forsterkerkraft.

Annonse

Dersom du ønsker å bygge ut systemet med flere høyttalere, kan vi glede deg med at høyttalerne i settet også selges løst.

KEF E305 lanseres i april, i fargene svart eller hvit. Veiledende pris i EU er 999 euro, vi håper det betyr en norsk pris på godt under 10.000 kroner.

akustikk.no
kef.co.uk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Hybrid-SUV-en Formentor er først ut. Men vi har flere spennende helelektriske nyheter i vente.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!