Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ny trådløs Beolab-serie

Bang & Olufsens nye høyttalerserie lover high-end lyd i opptil 8 kanaler - helt uten høyttalerkabler!

Skrevet av / 30.10.13 - 12:49
Ny trådløs Beolab-serie
Wireless-13BO-01_Lowr
Bang & Olufsens trådløse høyttalerfamilie: Beolab 17 kompakthøyttalere, Beolab 19 subwoofer og gulvhøyttalerne Beolab 18.

Bang & Olufsen har i lengre tid hintet om at noe ”stort” var på vei fra deres høyttalerdivisjon. Først på CEDIA hvor de var med å lansere den trådløse overføringsstandarden WiSA – og ikke minst under et intervju med Paul McCartney, hvor et par distinkte B & O lignende høyttalere kunne skimtes i bakgrunnen.

Nå får vi endelig se dem på ordentlig. Bang & Olufsen har i dag lansert sin nye trådløse høyttalerfamilie bestående av gulvhøyttalerne Beolab 18, kompakthøyttalerne Beolab 17 og den trådløse subwooferen Beolab 19. Alle høyttalerne er fullaktive med digital signalbehandling, og har trådløs overføring med kapasitet for opptil 24bit/48kHz lydkvalitet i 7.1 kanaler.

Beolab 18

Beolab18r
Gulvmodellen i serien, Beolab 18, er en viktig høyttaler for Bang & Olufsen. Den tar over for klassikeren Beolab 8000 som er solgt i 500.000 eksemplarer verden over.

Den ikoniske høyttaleren Beolab 8000 eller «blyanten» som den også ble kjent som, ble i sin tid tegnet av nå avdøde David Lewis. Hans lærling Torsen Valeur fikk oppdraget med designe en Beolab-modell for fremtiden.

Resultatet er Beolab 18, som har klare likheter med 8000-modellen, men det meste er nytt. På toppen sitter en akustisk spredningslinse, kjent fra prestisjefylte høyttalere som Beolab 5 og 9. Denne sørger for en optimal spredning av diskantfrekvensene i det horisontale plan, samtidig som den kontrollerer den vertikale spredningen og dermed reduserer lydrefleksjoner fra gulv og tak. Bass og mellomtone besørges av to 4” elementer i søylen. Hver høyttaler er forsynt med 2 x 160 watt klasse D forsterkere med digitale delefilter og rom optimalisering.
BLa18-13SK-09_Lowr
Fronten på høyttaleren er også fornyet med en ny ”grill” bestående av 21 trelameller, som hjelper med å gi søylehøyttaleren et mer organisk uttrykk. Denne kan velges i ulike farger, som lys eik eller svart og hvit for å matche innredningen. Høyttalerne kan i tillegg henges på veggen, da med en egen veggbrakett i stedet for sokkelen.

Beolab 17

beovision11iws-3l

Kompakthøyttaleren i gruppen, Beolab 17, har et trekantet kabinett laget av ett stykke ekstrudert aluminium. Den er beregnet på å stå i f.eks en hylle, på stativ eller henges på veggen. Høyttaleren er toveis med 6” bass/mellomtone og en ¾” diskant drevet av hver sin 160 watt klasse D forsterker. Beolab 17 er selvfølgelig også trådløs (med unntak av strømtilførsel). Det sitter fire antenner rundt om i kabinettet for å sikre robuste mottaksforhold.

Beolab17

Også med Beolab 17 kan utseendet spesialtilpasses. Høyttaleroverflaten er i børstet aluminium, mens topp- og bunnpanelene kan velges mellom svart og hvit. Den grå fronten har en spesiell overflate som B&O kaller Broken Ice Grid. Utbyttbare stoffronter er også tilgjengelig i hvit, svart eller blå.

Beolab 19

BLa19-13CO-01_LowrSist men definitivt ikke minst kommer Bang & Olufsens nye kanonkule av en subwoofer, som er en temmelig mektig konstruksjon. Danske Jacob Wagner har designet et basskabinett formet som et dodekaeder, en geometrisk form med 12 femkantede sideflater!

245px-Dodecahedron

En slik komplisert form er umulig å fremstille i ett stykke, derfor er Beolab 19 laget i to sammenlimte deler. Veggene er støpt av et ekstremt stivt komposittmateriale, 10 millimeter tykt med forsterkende ”ribber” innvendig.To 8” basselementer sitter i hvert sitt kammer og drives av hver sin dedikerte bassforsterker. Enhetene vender i motsatte retninger, men spiller i samme fase for å kansellere vibrasjoner og resonanser i det allerede svært ”døde” kabinettet. Rundt elementene sitter anodiserte aluminiumsringer som er maskinert med dusinvis av hull, inspirert av Bang & Olufsen high-end bilstereosystemer.

Støtter WiSA-standarden

wisa_wireless_audio_logo_300px
Bang & Olufsen har i lengre tid søkt etter en trådløs overføringsstandard som er robust nok til tapsfri overføring av høyoppløst lyd.
Målsetningen har vært å oppnå en teknisk ytelse som ikke står lydmessig tilbake fra tradisjonelle høyttalerkabler.

Valget falt etter hvert på WiSA-standarden utviklet av Summit Semiconductor i Portland, Oregon USA. Bang & Olufsens ingeniører har samarbeidet tett med Summit gjennom utviklingen og er den første høyttalerprodusenten til å ta i bruk teknologien, som kan bli meget aktuell i kommende år.

WiSA benytter seg av 5GHz frekvensbåndet til overføring mellom enhetene. Et frekvensbånd som i utgangspunktet er forbeholdt andre typer datatrafikk, men gjennom såkalt Dynamic Frequency Selection tar systemet i bruk kanaler som ikke er bruk, ved å ”lytte” etter andre brukere og velge den frekvensen som er ledig.

Alle høyttalerne kommuniserer over samme kanal, og hvis en av høyttalerne får et mottaksproblem, bytter alle høyttalerne til ny kanal automatisk og synkronisert. Summit Semiconductor har utviklet sin egen koder/dekoder teknikk som analyserer lydsignalet og gjør eventuelt feilkorreksjon om det skulle mangle noen bits i lydsignalet.

Bang & Olufsen kaller sin adopsjon av systemet Wireless Powerlink, hvor opptil 8 lydkanaler med 24 bits lydkvalitet kan overføres tapsfritt mellom en sender/koder og en høyttalermottakerne. Rekkevidden er 12 meter i samme rom, men er blitt testet ut mot 20 meter. Maks forsinkelse mellom kanalene er 1 mikrosekund mellom hver høyttaler. Det vil i praksis si at man kan lytte til stereo eller multikanal uten at lydbildet forskyves eller rotes til av forsinkelse.

Den trådløse senderen til høyttalerne sitter i utgangspunktet i en Bang & Olufsen TV, men det kommer også en ekstern sender. Beolab Transmitter 1 er laget for å koble de trådløse høyttalerne til en vanlig TV, stereo- eller surroundanlegg. Prisen på denne blir rundt 3.000 kroner. Senere vil det også komme trådløse mottakere for bruk sammen med eksisterende aktive B&O høyttalere.

Prøvelytting

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lyd & Bilde deltok for noen uker siden på en forhåndsvisning av de nye høyttalerne hos Bang & Olufsen i Struer, og var blant de første til å få høre hva systemet er god for. Demosystemet besto av seks stykk Beolab 17, pluss to stykk av den nye Beolab 19 subwooferen. Senterkanalen for anledningen var en Beovision 11 TV, som også inneholder den nye trådløse senderen (en ekstern sender for bruk sammen med annet lydutstyr blir også tilgjengelig). Vi fikk høre musikk og film i 7.1 kanalers surroundlyd.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lydgjengivelsen var imponerende god, utvilsomt godt hjulpet av de nye aktive høyttalerne, men her var det altså den trådløse overføringen som sto i fokus, og den fungerte prikkfritt. Det gikk ærlig talt ikke an å høre at høyttalerkablene var forsvunnet. Lydbildet var helomsluttende og perfekt synkronisert, uten spor av lydmessige ujevnheter eller forsinkelser. Faktisk låt det minst like ”timet og tilrettelagt” som et anlegg MED ledning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
B & O hevder den trådløse overføringen skal være «rock solid» med opptil 12 meters avstand. Dette fikk vi selv teste ved å trekke en Beolab 17 høyttaler i en vogn over gulvet i demolokalet, med senderen i den andre enden. Selv på avstander over 12 meter, og med mennesker, mobiltelefoner etc i veien, var det ikke tegn til dropouts eller tap av lydkvalitet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Inntrykket vi satt igjen med etter lytteseansen var derfor positivt: WiSA-systemet og de nye B&O høyttalerne gjør det nå mulig å installere et meget kompetent 7.1 surroundsystem i eksisterende bygninger og rom, uten å måtte trekke annet enn strøm til høyttalerne. Det åpner for mange interessante løsninger som frem til nå har innebært kostbar installasjon eller visuelt udelikate løsninger. Lytteopplevelsen var ekstra oppvekkende for undertegnede, som nettopp var ferdig med å trekke 50 meter med relativt tykk og kostbar høyttalerkabel i veggene på vår egen hjemmekino…

De nye Bang & Olufsen-høyttalerne kommer for salg i november, med følgende norske priser:

BeoLab 18: 35.990 kroner (svart front, veggbeslag eller fot)

Ekstra lamellfronter i eik: 7.990 kroner

Les mer om Beolab 18 på B&Os egne sider

Beolab 17: 21.990 kroner

Les mer om Beolab 17 på B & Os egne sider

BeoLab 19: 19.995 kroner

Les mer om Beolab 19 på B & Os egne sider

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top