Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Lydplanker fra JBL: Flaggskipet blir heftig

JBL Bar 1000 gir ekte surroundlyd med helt trådløse bakhøyttalere. Den har også et par nyheter over forgjengeren.

Skrevet av / 02.09.22 - 13:33
Lydplanker fra JBL: Flaggskipet blir heftig

Toppmodellen JBL Bar 1000 er en av fire nye lydplanker, alle med Dolby Atmos. Dermed får du lyd både rundt deg og over deg, for å bli totalt omsvøpt av lyd.

JBL BAR 1000 scaled 1
JBL Bar 1000. Foto: JBL

Lydplanken har 7.1.4 kanaler, hvor ettallet er antallet subwooferkanaler og firetallet står for antall høydekanaler. Lydplanken støtter både Dolby Atmos og DTS:X surroundlyd, det samme gjør de mindre lydplankene Bar 300, Bar 500 og Bar 800.

Trådløse høyttalere  

Som sin forgjenger Bar 9.1 har Bar 1000 helt trådløse bakhøyttalere. De går på batteri, og når de ikke er i bruk står de dokket på hver side av lydplanken. Du kan fint bruke dem i dokket tilstand også, da vil lydplanken etter beste evne forsøke å simulere surroundlyd. Ønsker du derimot en permanent plassering bak, for eksempel montert på veggen med veggbraketter, så kan høyttalerne lades med en vanlig mobillader og USB-C-kabel.

Subwooferen er trådløs, med et heftig 10-tommers basselement på undersiden. Det er den samme subwooferen for alle lydplankene, bortsett fra Bar 300, som har såkalt «innebygd subwoofer». Som er reklamespråk for at den mangler sub.

JBL BAR 1000 2 scaled 1
JBL Bar 1000. Foto: JBL

MultiBeam

Alle bortsett fra Bar 800 har såkalt MultiBeam-funksjon, som er JBLs teknologi for en ekstra sammenhengende horisontal surroundlyd. Sammen med innebygd romkorreksjon kalibreres høyttalerne til rommet for å gi ekstra god klanglig sammenheng og timing. Våre erfaringer er at dette funker veldig bra. At Bar 800 mangler denne funksjonen, må være for å skille den fra Bar 1000, siden de begge har Dolby Atmos og trådløse bakhøyttalere. For ordens skyld hadde ikke forgjenger Bar 9.1 MultiBeam, selv om den faktisk hadde romkorreksjon.

JBL BAR 800 scaled 1
JBL Bar 800 ligner til forveksling Bar 1000 på bildet, men her får du bare to høydekanaler. Foto: JBL

Dolby Atmos: Ekte og virtuell

Bar 1000 og Bar 800 har egne høyttalerelementer på toppen som gjengir høydeinnholdet på innhold med Dolby Atmos og DTS:X. Bar 1000 har fire høydekanaler, Bar 800 har to.

Bar 300 og Bar 500 har derimot virtuell høydelyd, hvor DSP-en må klare etter beste evne, uten bruk av topphøyttalere, å gjenskape et lydbilde i høyden. Vår erfaring er at det fungerer sånn passe.

JBL BAR 500 HERO scaled 1
JBL Bar 500. Foto: JBL

Klarere stemmer

JBL bruker såkalt PureVoice-teknologi, hvor prosessoren analyserer lyden fra dialogene og justerer den til å bli klarere og bedre separert ut fra bakteppet. De hevder dette er spesielt gunstig når man ser film med lavt lydnivå, slik at man likevel får med seg handlingen.

JBL BAR 300 scaled 1
JBL Bar 300 er den rimeligste lydplanken, og her får du ikke med subwoofer. Foto: JBL

Appstyrt

Lydplankene kan styres med appen JBL Bar One, som også har innebygde musikktjenester, og her kan du også tilpasse EQ-innstillinger som du ønsker.

Lydplankene kan også styres med stemmen, om du har en tredjeparts smarthøyttaler. Både Google, Apple og Amazon støttes.

Priser og tilgjengelighet

Prisene på de nye lydplankene er 12.500 kr for Bar 1000, 10.000 kr for Bar 800, 7.000 kr for Bar 500 og 4.000 kr for Bar 300. De to største slippes i oktober, de to minste i september.

Mer info forventes snart på jbl.com.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top