Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Gjenfødt legende

Du tror sikkert at jeg tuller, men BBC har hatt stor betydning for hvordan høyttalere har utviklet seg siden 70-tallet. Bare se her

Den mest kjente er kanskje LS3/5A som BBC utviklet og bestilte som «voicing»-høyttaler, og som ble solgt under Rogers, Spendor og Harbeths navn på lisens fra BBC.

Den knøttlille høyttaleren ble raskt populær blant en del audiofile som elsket den klare mellomtonen, men uten dypbass overhodet og en anemisk diskant, hadde den sine kritikere også.

Mange mener derfor at den litt større LS5/9 er en mye bedre høyttaler. Den har også vært å finne under flere navn, stadig på lisens fra BBC, og nå har Graham Audio laget sin versjon.

Graham LS cabinet

Høyttaleren har vært borte fra markedet en stund, delvis grunnet mangelen på elementer, men har fått nytt liv i Graham Audios versjon.

Annonse

Men det hadde ikke vært mulig uten Derek Hughes, sønnen til Spencer og Dorothy Hughes, som ver menneskene bak Spendor. Som hadde lisens til å produsere høyttalere fra BBC.

Med Dereks hjelp var man i stand til å gjenskape elementene som er produsert av Volt (treffende navn, og de har laget bass/mellomtoneelementet Graham bruker i sin versjon av LS5/9.

Annonse

Graham LS drivers

Bassen på 20 cm bruker eb polypropylen-membran, slik originalen fra 1983 gjorde,  i kombinasjon med en 34 mm Audax diskant (HD 13D34H), med den karakteristiske metallgrillen. Som BBC la til på høyttalerne for å beskytte diskanten i et hektisk studiomiljø.

The BBC modified this by adding a metal grille to protect the vulnerable diaphragm and this grille has been faithfully reproduced today.

Elementene er nye og inneholder en rekke forbedringer sammenlignet med originalen, det samme gjør delefilteret, som er det samme designet bare med moderne komponenter. Og noen tekniske endringer for å passe til de nye elementene.

Graham Audios LS5/9 er oppgitt til å ha en frekvensrespons på 50Hz~16kHz +/-3dB i et vanlig rom, 87 dB følsomhet og er et 8 ohms design. Med andre ord en relativt enkel belastning for forsterkeren.

Den 46 cm høye høyttaleren er i salg i løpet av de kommende ukene. Prisen er oppgitt til 3450 Pund per par.

Graham Audio

forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.