Høyttaler

Du tror sikkert at jeg tuller, men BBC har hatt stor betydning for hvordan høyttalere har utviklet seg siden 70-tallet. Bare se her
Annonse
Annonse
forfatter

Den mest kjente er kanskje LS3/5A som BBC utviklet og bestilte som «voicing»-høyttaler, og som ble solgt under Rogers, Spendor og Harbeths navn på lisens fra BBC.

Den knøttlille høyttaleren ble raskt populær blant en del audiofile som elsket den klare mellomtonen, men uten dypbass overhodet og en anemisk diskant, hadde den sine kritikere også.

Mange mener derfor at den litt større LS5/9 er en mye bedre høyttaler. Den har også vært å finne under flere navn, stadig på lisens fra BBC, og nå har Graham Audio laget sin versjon.

Graham LS cabinet

Høyttaleren har vært borte fra markedet en stund, delvis grunnet mangelen på elementer, men har fått nytt liv i Graham Audios versjon.

Men det hadde ikke vært mulig uten Derek Hughes, sønnen til Spencer og Dorothy Hughes, som ver menneskene bak Spendor. Som hadde lisens til å produsere høyttalere fra BBC.

Med Dereks hjelp var man i stand til å gjenskape elementene som er produsert av Volt (treffende navn, og de har laget bass/mellomtoneelementet Graham bruker i sin versjon av LS5/9.

Graham LS drivers

Bassen på 20 cm bruker eb polypropylen-membran, slik originalen fra 1983 gjorde,  i kombinasjon med en 34 mm Audax diskant (HD 13D34H), med den karakteristiske metallgrillen. Som BBC la til på høyttalerne for å beskytte diskanten i et hektisk studiomiljø.

The BBC modified this by adding a metal grille to protect the vulnerable diaphragm and this grille has been faithfully reproduced today.

Elementene er nye og inneholder en rekke forbedringer sammenlignet med originalen, det samme gjør delefilteret, som er det samme designet bare med moderne komponenter. Og noen tekniske endringer for å passe til de nye elementene.

Graham Audios LS5/9 er oppgitt til å ha en frekvensrespons på 50Hz~16kHz +/-3dB i et vanlig rom, 87 dB følsomhet og er et 8 ohms design. Med andre ord en relativt enkel belastning for forsterkeren.

Den 46 cm høye høyttaleren er i salg i løpet av de kommende ukene. Prisen er oppgitt til 3450 Pund per par.

Graham Audio

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Take off for Sonys droneprosjekt
Det nye selskapet har overtatt kameradivisjonen til Olympus.
På tide å tenke Leica for video også.
Adobe slipper Lightroom for Apples nye Mac-er med M1-prosessor.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Dårlig batteri på Sonos Move? Nå kan du skifte det selv.
Samsungs nye trådløse ørepropper kommer med intelligent aktiv støyreduksjon.
Likt som i fjor kommer årets Samsung Galaxy S-serie i tre forskjellige utgaver: Galaxy S21, Galaxy S21+ og Galaxy S21 Ultra.
Sonys enorme videovegg kommer nok ikke inn i stua med det første, men det kan godt hende du får se den i aksjon likevel!
Forsterker kampen mot Sonos, med Sound Bar 550.
Anvendelig 35mm for Sony fullformat
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Earins nye øresnegler lover bedre bass og lydkvalitet enn konkurrentene.
Ny infotaimentskjerm dekker hele dasbordet
LG Display tilbyr flere nye OLED skjermstørrelser i 2021, deriblant en etterlengtet 42-tommer. Spørsmålet er hvilken av TV-produsentene som biter på først?