Search
Generic filters

Gjenfødt legende

Du tror sikkert at jeg tuller, men BBC har hatt stor betydning for hvordan høyttalere har utviklet seg siden 70-tallet. Bare se her

Den mest kjente er kanskje LS3/5A som BBC utviklet og bestilte som «voicing»-høyttaler, og som ble solgt under Rogers, Spendor og Harbeths navn på lisens fra BBC.

Den knøttlille høyttaleren ble raskt populær blant en del audiofile som elsket den klare mellomtonen, men uten dypbass overhodet og en anemisk diskant, hadde den sine kritikere også.

Mange mener derfor at den litt større LS5/9 er en mye bedre høyttaler. Den har også vært å finne under flere navn, stadig på lisens fra BBC, og nå har Graham Audio laget sin versjon.

Graham LS cabinet

Høyttaleren har vært borte fra markedet en stund, delvis grunnet mangelen på elementer, men har fått nytt liv i Graham Audios versjon.

Men det hadde ikke vært mulig uten Derek Hughes, sønnen til Spencer og Dorothy Hughes, som ver menneskene bak Spendor. Som hadde lisens til å produsere høyttalere fra BBC.

Med Dereks hjelp var man i stand til å gjenskape elementene som er produsert av Volt (treffende navn, og de har laget bass/mellomtoneelementet Graham bruker i sin versjon av LS5/9.

Graham LS drivers

Bassen på 20 cm bruker eb polypropylen-membran, slik originalen fra 1983 gjorde,  i kombinasjon med en 34 mm Audax diskant (HD 13D34H), med den karakteristiske metallgrillen. Som BBC la til på høyttalerne for å beskytte diskanten i et hektisk studiomiljø.

The BBC modified this by adding a metal grille to protect the vulnerable diaphragm and this grille has been faithfully reproduced today.

Elementene er nye og inneholder en rekke forbedringer sammenlignet med originalen, det samme gjør delefilteret, som er det samme designet bare med moderne komponenter. Og noen tekniske endringer for å passe til de nye elementene.

Graham Audios LS5/9 er oppgitt til å ha en frekvensrespons på 50Hz~16kHz +/-3dB i et vanlig rom, 87 dB følsomhet og er et 8 ohms design. Med andre ord en relativt enkel belastning for forsterkeren.

Den 46 cm høye høyttaleren er i salg i løpet av de kommende ukene. Prisen er oppgitt til 3450 Pund per par.

Graham Audio

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Nytt Omen-tilbehør med Warp Wireless teknologi
Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Blir Canons billigste pro-videokamera.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.