ISE 2015

Genelec ga en overbevisende Auro-3D-demo, og viste frem sin nye koaksialhøyttaler 8351.
forfatter

Det var knall og bang fra lydrommet til Genelec på årets ISE-messe. Anledningen var å demonstrere det tredimensjonale lydformatet Auro-3D, og Genelec skuffet ikke.

Enten det var fly som fløy over hodet på oss, eller et orkester på hundre mann, låt det intenst og meget dynamisk. Men det opplevdes aldri som for høyt.

Når et fly fløy over hodet på oss, så å si, var det en meget sømløs overgang fra front til bak. Og med et perfekt definert midtpunkt i lydbildet fra taket holdt lydbildet seg hele tiden samlet.

Oppsettet var av typen 11.1, og subwooferkanalen låt som en helt sømløs del av det hele. Rundt oss var det plassert flere av modellen 8351, mens 4000-serien som er spesifikt utviklet for installasjonsmarkedet, var montert i taket.

Genelec 8351 er en koaksialhøyttaler med fullstendig skjult basselement.
Genelec 8351 er en koaksialhøyttaler med fullstendig skjult basselement.

Koaksialhøyttaler
Apropos den helt nye høyttaleren 8351, så er dette en snodig skapning. En koaksial mellomtone/diskant-konstruksjon hvor skum dekker mellomtonen. Dette for å gi en helt sømløs overgang mellom de to elementene, uten en glippe som ellers ville resultert i fasefeil rundt delefrekvensen.

Mellomtonen er bekledd med en type skum, for å skape en sømløs overgang mellom denne og diskantelementet.
Mellomtonen er bekledd med en type skum, for å skape en sømløs overgang mellom denne og diskantelementet.

Men enda snodigere er det at det ikke ser ut som om høyttaleren har noe basselement. Dette er fordi basselementet sitter inni høyttaleren. Det er to bassrefleksåpninger, i form av sprekker på over- og undersiden av frontplaten.

Refleksportene er elegang plassert i overkant og nedkant av frontplaten.
Refleksportene er elegang plassert i overkant og nedkant av frontplaten.

For å gjengi en jevnest mulig frekvenskurve uansett rom, er høyttaleren utstyrt med DSP autokalibrering, som Genelec kaller AutoCal.

benum.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.