Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Focal Sopra N°3: Back in Black

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Hos Lyd & Bilde-redaksjonen hersker det for tiden frankofile tilstander. De som har lest testen av Focal Sopra 2 vet at vi ble riktig imponert over design, teknisk utførelse og lydkvalitet. Nå er Focal tilbake med noe som potensielt er enda råere!
Og når importøren senere lurte på om vi kunne tenke oss å teste dem, var vi ikke spesielt vonde å be…

Her bringer vi noen av våre første inntrykk fra dag 1 med Sopra N°3.


Høyttalerne ble levert i to kjøleskap-store esker på ca 75 kg stykket, av Isak Strand fra Multirom, norsk importør av Focal.Til å være såpass store og tunge, er høyttalerne ganske lette å pakke ut. Særlig når man bare står og ser på!

 

Da var det klart for avduking! Det følger egne eksklusive trekk med Focal-høyttalerne.

 

Utseendemessig er Sopra 3 nærmest prikk likt som Sopra 2, bare et par skostørrelser større. Høyttalerne er tilgjengelig i en rekke farger og utførelser, Våre eksemplarer kom i svart metallic, og ser riktig lekre ut!

focal sopra 1 og 3
Her ser vi Sopra 3 og Sopra 1, som vi også har inne til test for tiden.

Sopra 3 er definitivt en større, mer dominerende høyttaler enn Sopra 2 rent fysisk, men ikke i den grad vi forventet. Den største forskjellen ligger i bass-seksjonen: mens Sopra 2 bruker 2 stykk 7″ basselementer, er storebror utstyrt med to 8-tommere (8 1/4″ for å være nøyaktig) pluss ca 60% større kabinettvolum. Det betyr at vi kan forvente enda dypere og mer slagkraftig bass(og lillebror Sopra 2 er såvisst ingen pyse på det området).

Annonse

Høyttaleren kan selvfølgelig ha så heftig bass den bare vil, men om diskanten og mellomtonen ikke holder følge er det til liten nytte. Focal har heldigvis spandert betydelige ressurser på den øvre delen av frekvensområdet. Både mellomtone og diskant er av det ekstreme slaget, laget av eksotiske materialer.

Diskanten er av Beryllium, som er et kostbart, eksotisk og giftig (!) materiale, men som til gjengjeld kan fungere perfekt til diskantmembraner, på grunn av sin lave vekt og høye styrke. For å gi minst mulig motstand er diskantelementet montert i et eget kammer, med innvendig demping og utlufting på baksiden.


Mellomtonen er en glassfiber-sandwich membran med spesielle ribber i gummiopphenget som motvirker oppbrytninger.


Til såpass store høyttalere å være er Sopraene overraskende lettplasserte, trolig takket være bassporten som munner ut i bunn av kabinettet. Etter litt prøving frem og tilbake endte vi med å plassere dem ganske tett på veggen.

Focal-høyttalerne har en glasssokkel med integrerte spikes, som ikke behøver å skrus ut før du har funnet den beste plasseringen.


Terminalene tar kun singel-wiring kabler men er til gjengjeld av meget god kvalitet.

Annonse

I forbindelse med testen har importøren lånt oss en Naim-rigg bestående av 272 XS streaming forforsterker og NAP 300 effektforsterker, begge med ekstern strømforsyning. Naim og Focal har som mange vet samme eierselskap, og det har angivelig vært tett samarbeid mellom de to under utviklingen av Sopra-serien. Naim har for øvrig valgt å fase ut sin egen høyttalerserie (Ovator) i senere tid.

Full rapport fra testingen kommer senere, men vi kan så langt røpe at likheten med Sopra 2 er slående: Focal-høyttalerne spiller ikke bare klokkerent fra topp til bunn, men har også en usedvanlig engasjerende spillestil som ikke er hverdagskost, selv i high-end klassen. Og bassen? Den kunne vi skrevet dikt om, så bra er den…

forfatter
Skrevet av

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Redaksjonen anbefaler

Les også

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.