Focal Sopra N°3: Back in Black

Vi har akkurat mottatt Focals nye superhøyttalere til test!
Annonse
Annonse
forfatter

Hos Lyd & Bilde-redaksjonen hersker det for tiden frankofile tilstander. De som har lest testen av Focal Sopra 2 vet at vi ble riktig imponert over design, teknisk utførelse og lydkvalitet. Nå er Focal tilbake med noe som potensielt er enda råere!
Og når importøren senere lurte på om vi kunne tenke oss å teste dem, var vi ikke spesielt vonde å be…

Her bringer vi noen av våre første inntrykk fra dag 1 med Sopra N°3.


Høyttalerne ble levert i to kjøleskap-store esker på ca 75 kg stykket, av Isak Strand fra Multirom, norsk importør av Focal.Til å være såpass store og tunge, er høyttalerne ganske lette å pakke ut. Særlig når man bare står og ser på!

 

Da var det klart for avduking! Det følger egne eksklusive trekk med Focal-høyttalerne.

 

Annonse

Utseendemessig er Sopra 3 nærmest prikk likt som Sopra 2, bare et par skostørrelser større. Høyttalerne er tilgjengelig i en rekke farger og utførelser, Våre eksemplarer kom i svart metallic, og ser riktig lekre ut!

focal sopra 1 og 3
Her ser vi Sopra 3 og Sopra 1, som vi også har inne til test for tiden.

Sopra 3 er definitivt en større, mer dominerende høyttaler enn Sopra 2 rent fysisk, men ikke i den grad vi forventet. Den største forskjellen ligger i bass-seksjonen: mens Sopra 2 bruker 2 stykk 7″ basselementer, er storebror utstyrt med to 8-tommere (8 1/4″ for å være nøyaktig) pluss ca 60% større kabinettvolum. Det betyr at vi kan forvente enda dypere og mer slagkraftig bass(og lillebror Sopra 2 er såvisst ingen pyse på det området).

Høyttaleren kan selvfølgelig ha så heftig bass den bare vil, men om diskanten og mellomtonen ikke holder følge er det til liten nytte. Focal har heldigvis spandert betydelige ressurser på den øvre delen av frekvensområdet. Både mellomtone og diskant er av det ekstreme slaget, laget av eksotiske materialer.

Annonse

Diskanten er av Beryllium, som er et kostbart, eksotisk og giftig (!) materiale, men som til gjengjeld kan fungere perfekt til diskantmembraner, på grunn av sin lave vekt og høye styrke. For å gi minst mulig motstand er diskantelementet montert i et eget kammer, med innvendig demping og utlufting på baksiden.


Mellomtonen er en glassfiber-sandwich membran med spesielle ribber i gummiopphenget som motvirker oppbrytninger.


Til såpass store høyttalere å være er Sopraene overraskende lettplasserte, trolig takket være bassporten som munner ut i bunn av kabinettet. Etter litt prøving frem og tilbake endte vi med å plassere dem ganske tett på veggen.

Focal-høyttalerne har en glasssokkel med integrerte spikes, som ikke behøver å skrus ut før du har funnet den beste plasseringen.

Annonse


Terminalene tar kun singel-wiring kabler men er til gjengjeld av meget god kvalitet.

I forbindelse med testen har importøren lånt oss en Naim-rigg bestående av 272 XS streaming forforsterker og NAP 300 effektforsterker, begge med ekstern strømforsyning. Naim og Focal har som mange vet samme eierselskap, og det har angivelig vært tett samarbeid mellom de to under utviklingen av Sopra-serien. Naim har for øvrig valgt å fase ut sin egen høyttalerserie (Ovator) i senere tid.

Full rapport fra testingen kommer senere, men vi kan så langt røpe at likheten med Sopra 2 er slående: Focal-høyttalerne spiller ikke bare klokkerent fra topp til bunn, men har også en usedvanlig engasjerende spillestil som ikke er hverdagskost, selv i high-end klassen. Og bassen? Den kunne vi skrevet dikt om, så bra er den…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Dette er den moderne surroundforsterkeren for deg som ønsker virkelig god lyd i hjemmekinoen, men som er edruelig med pengebruken.
Med absolutt alle funksjoner man trenger, gir Marantz NR1711 store hjemmekinoopplevelser fra et slankt og lekkert format.
Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
Fremtidssikker surround-forsterker for morgendagens formater. Men er Denon AVC-X6700H best, og overbeviser den på musikk?
4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
ID.5 blir en kupéversjon av den elektriske familie-SUV-en ID.4.
Den kinesiske elektronikkgiganten har meddelt til sine leverandører, at de må regne med et markant fall i bestillinger av komponenter til smarttelefoner i år.