De smir dansk lyd

Hos Dansk Skalform lager man høyttalere på den harde måten! Århundregammelt håndverk gir nye muligheter.
Annonse
Annonse
forfatter

Vi skrev nylig om den annerledes danske høyttaleren Jern 14. Det som skiller den fra den ellers frodig voksende skogen av danske høyttalerprodusenter, er kabinettmaterialet. Jern er nemlig laget i støpejern – og tallet 14 er vekten, målt i kilo.

Det å snekre sammen et kabinett av MDF-plater kan alle klare, men å fremstille jernhøyttalere er noe som de færreste har ressurser til. Og hvordan fikk man i det hele tatt ideen? For å finne ut av det, tok vi turen til Aars i Nord-Jylland, hvor selskapet bak Jern holder til.

Har støpt jern i 42 år

På adressen som ligger blant marker og landbruk, leter man forgjeves etter et skilt med navnet Jern. Man finner derimot virksomheten Dansk Skalform, som fyller mange industribygninger.

Dansk Skalform er et familieeid jernstøperi som siden 1975 har fremstilt støpte komponenter til alle slags maskiner. Men bilindustrien utgjør store deler av referanselisten, som blant annet inneholder Audi, BMW, McLaren, Porsche og Rolls-Royce. Når det skal produseres virkelig solide motordeler til racerbiler eller skip, går turen derfor via Nord-Jylland.

Som krydder på hyllen

Den jerntypen som brukes i høyttalerne, kalles gråjern, og den er kjennetegnet ved å være seig, tung og resonansdød. Det er samme legering som ble brukt i støpte kanoner i seilskipenes storhetstid. Så oppfinnelsen er langt fra ny.

Annonse

Jernets egenskaper avgjøres av de stoffene som inngår i legeringen. I støperihallen finner man beholdere med kopper, sink, mangan og molybden side om side – som krydder på kjøkkenhyllen. Ved å tilsette nøyaktige mengder etter oppskriften, kan man oppnå de egenskapene man er på jakt etter. Som en matoppskrift – bortsett fra at suppen her er 1450 grader varm!

Roboter over alt

Virksomheten har 70 ansatte, samt en hel gjeng med roboter som utfører det kjedelige rutinearbeidet raskt og presist.

”Vi fikk besøk av noen fine folk som ville hjelpe oss med å modernisere fabrikken med roboter. De ble ganske overrasket da de kom inn døren. For de hadde aldri sett så mange roboter på ett sted”, sier Søren Dissing, som sammen med sin bror Peter Dissing leder Skalform i dag.

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6 picture7
<
>
Det går bokstavelig talt hett for seg når kabinettene til Jern 14 fremstilles. Det glødende gråjernet er 1450 grader varmt når det helles i støpeformen. Foto: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde.

Hobbyen ble et nytt firma

Men hvordan tar man spranget fra motordeler til racerbiler, og videre til høyttalerproduksjon? På det punktet skiller ikke historien seg fra flertallet av hi-fi-etableringer. Søren Dissing har en mangeårig interesse for lyd, og hadde lenge lekt med ideen om å bruke teknikkene fra jernindustrien til høyttalere.

I løpet av prosessen fikk Søren Dissing kontakt med lydingeniør Ole Lund Christensen, som har konstruert høyttalere til både profesjonelt bruk og hjemme-hi-fi i årtier. Prosjektet var så interessant at Ole dro opp teltpluggene, og skiftet København ut med Aars, som direktør for det nystiftede høyttalerselskapet Jern.

Annonse

”Ja, det låter jo veldig fint med direktør, Men det er altså kun en medarbeider foreløpig”, sier Ole Lund Christensen. Produksjonen av Jern er i gang, og høyttalerne eksporteres til flere land, men antallene er fortsatt små.

Jerns første produkt er kompakthøyttaleren Jern 14, som vi nylig testet. En liten (3,7 liter), men tung sak. Tallet 14 er vekten i kilo. Høyttaleren har fått sin form etter hva som gir den jevneste frekvensgangen, og samtidig er den helt uten parallelle vegger for å unngå stående bølger. Som en ekstra finesse er innsiden brutt i et mønster av små ”bobler”, som igjen tjener til å motvirke stående bølger i kabinettet.

Når først støpeformen er designet i CAD-programmet, er det i praksis ingen forskjell på om høyttaleren er i kasseformat, eller om den har en rund form med kompliserte detaljer både inni og utenpå, som tilfellet er her. Det flytende jernet fyller hulrommet i formen like lett.

Subwoofer i støpeskjeen

Jern 14s svake punkt er bassen. Den bitte lille høyttaleren ruller av under 120 Hz, så hjelp i bunnen er nødvendig. Inntil videre skjer det via et samarbeid med subwoofer-eksperten REL, men Jern har – bokstavelig talt – en bassløsning i støpeskjeen.

Vi så i løpet av omvisningen arbeidstegningene til en kulerund subwoofer med en 10” Scanspeak bassenhet. Kabinettet får integrert stativ til Jern 14, så man ender opp med å ha et treveis-system. Hva bassmodulen skal hete, er ikke avgjort ennå. Men hvis også den skal navngis etter vekt, blir det sikkert Jern 50 eller Jern 80!

Annonse
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

BlueParrott M300-XT gir opptil 15 timers taletid, og reduserer støy fra omgivelsene med 80 prosent.
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!
Her er det vi vet om Samsungs nye 2021-modeller.
De eksisterende produkter utfases. Men brukerstøtte fortsetter i en periode.
Slipper også RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L og RF 600mm f4L.
To nye mobiler med fokus på kameraet.