Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets høyttalere

Når det gjelder lydkvaliteten i et anlegg er det høyttalerne som har det siste ordet. Her er de beste høyttalerne vi hørte i året som gikk. Dyre som billige.

Skrevet av / 11.01.10 - 23:00
Årets høyttalere

Alle komponenter i et anlegg tilfører sitt eget særpreg i lydbildet, og det er ingen komponenter som gjør dette i større grad enn høyttaleren. Lydmessige egenarter er større mellom høyttalere enn mellom noen andre komponenter, derfor er dette også det mest personlige valget i et anlegg.
Enten du ønsker en stor eller en liten høyttaler, en dyr eller billig, så vil du kunne finne høyttaleren som passer nettopp deg på de påfølgende sidene. Her finnes både enkeltstående høyttalermodeller, surroundpakker og 2.1-systemer (to små høyttalere og en subwoofer).

Ting å tenke på:

1. Stor eller liten?
Estetisk sett kan en liten høyttaler bedre stå i stil med interiøret. Som regel låter den dessuten mer oppløst og detaljert i tonene enn en stor til samme pris. En stor høyttaler vil derimot ha en vesentlig større og mer slagkraftig bass, og den tåler som regel mer juling enn en liten. Om større er bedre, er opp til deg å bedømme. Alternativt kan du vurdere et lite høyttalerpar med en subwoofer. Da får du bassen til store høyttalere og plasseringsfordelene til små.

2. Plassering
Noen høyttalere er laget for å spille optimalt når de plasseres på eller tett inntil bakveggen, mens andre krever opptil en meters avstand før lydbildet sitter som støpt. Særlig de med bassport på baksiden trenger litt pusterom.
De fleste høyttalere gir best stereoperspektiv når de er vinklet litt innover mot lytteposisjon (toe-in), men noen er beregnet på å peke rett forover. Prøv deg frem!

3. Bi-wiring
Det er ingen regel at det låter bedre med dobbelt sett høyttalerkabler. Det som imidlertid kan være en fordel med doble høyttalerterminaler, er at det tillater å koble til doble forsterkere. Spesielt i hjemmekinosammenheng kan dette være nyttig. Mange hjemmekinoreceivere har sju eller kanskje til og med ni forsterkertrinn. De færreste kobler opp flere enn fem høyttalere. Om høyttalerne har doble terminaler, tillater dette å bruke de overflødige forsterkerkanalene til å gi ekstra forsterkerkraft til fronthøyttalerne.

3. Demonstrasjon
Det kan være lurt å oppsøke en seriøs hi-fi-forretning. Ta gjerne med en skisse over lytterommet ditt når du drar i butikken. En erfaren forhandler kan hjelpe deg å finne frem til rett høyttaler for ditt rom, du kan få dem demonstrert og noen vil til og med la deg låne dem med hjem. Hvis ikke kan det være lurt å ha med din egen forsterker for å finne den beste kombinasjonen.

4. Resten av anlegget
Det låter kanskje flott i butikken, men husk at høyttalerne skal brukes på utstyret du selv har hjemme. Kanskje du må kjøpe ny forsterker eller lydkilde for at de skal henge med de nye høyttalerne?

5. Innspillingstid
Om du pakker ut høyttalerne og kobler dem opp for så å finne ut at de slett ikke låter som du husker fra butikken, så gi dem litt tid. Ingen høyttalere låter optimalt rett ut av esken, og noen trenger mer innspillingstid enn andre. Det gjelder spesielt for basselementene, hvis oppheng blir mykere over tid. En ny bilmotor trenger som kjent en viss innkjøringstid før den yter optimalt, og det samme gjelder for høyttalere. Det er ikke uvanlig med 50 til 100 timer innspillingstid før høyttaleren låter slik den er tiltenkt av produsenten. La dem i hvert fall stå og spille noen dager før du feller noen endelig dom.

6. Kabler
Ingen høyttalere blomstrer fullt ut med dårlige kabler. Vi anbefaler å koste på deg minst 10 prosent av høyttalernes prislapp på kabler. For å hindre at den avisolerte enden forringes over tid, anbefaler vi høyttalerkabler med bananplugger eller spadekontakter i enden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top