Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte høyttalere

Det er mye som spiller inn når man skal kjøpe høyttalere. Først kommer lyden, det er tross alt høyttaleren som legger siste hånden på det du hører.

Skrevet av / 25.01.13 - 10:19
Årets anbefalte høyttalere

Det lett å forelske seg i lyden fra en høyttaler, men det er ikke sikkert at den høyttaleren egentlig passer deg, ditt hjem og dine lyttevaner. Eller din lommebok. Ut og lytte på ulike høyttalere så har du lettere for å danne deg en oppfatning av hva du egentlig er ute etter.

For det andre har vi hjemmet. Store høyttalere kan gi ordentlig med lyd, men de tar plass. Små høyttalere kan gi en fin oppløsning og er som oftest visuelt enklere å integrere i rommet, de må likevel plasseres ordentlig for at de skal kunne prestere sitt beste. Surround betyr at vi trenger flere høyttalere, her får størrelsen og det visuelle inntrykket av hele systemet kanskje en større betydning.

For det tredje har vi prisen. Hvor mye får de egentlig koste? En tommelfingerregel, akkurat som med hvitvin, er at alltid kjøpe noe som er litt dyrere og bedre enn hva man hadde tenkt. Det får man ofte igjen rent opplevelsesmessig. Gjerrigheten overtar ofte for kunnskapen, det er ikke meningen at alt bare skal handle om hvor billig det kan bli.

Og som du kan se på de følgende sidene blir høyttalere helt enkelt bare bedre og penere etter hvert. Jeg, unntakelsesvis selvfølgelig, men du bør egentlig ikke lenger ha noen problemer med å finne en høyttaler som passer øret, øyet og lommeboken.

Kompakt budsjettklasse

Boston-A251-990x505

 

Boston Acoustics A25

Disse kompakte høyttalere fra Boston Acoustics har mer krutt enn forventet!

At den er liten skal ikke holdes mot den. A25 kommer fra en produsent med lang tradisjon for prisgunstige kompakthøyttalere. Boston Acoustics er kanskje ikke blant de mest kjente merkene, men de har holdt på siden 70-tallet, og er nærmest for spesialister å regne. A-serien er en ren budsjettserie, og består nå som  da, av en rekke høyttalere hvor målet er å få så mye som mulig ut av så lite som mulig. Høyttalerne er langt fra kjipe av den grunn.

Utførelsen i trefiner, sort eller hvitt lakk, og den buede fronten gir A25 et tidløst og elegant preg. De får fint plass i en bokhylle eller hylle som ikke er grunnere enn 24 cm, og trives utmerket på et par stive gulvstativer. Legg til noen hundrelapper for anstendig kabelkvalitet, og de små A25 vil garantert få fargene frem i tilværelsen.

De er effektive nok til at en Sølvsuper fint får bra med trøkk i høyttalerne. Og fyller lett en middels stor stue. I vår gruppetest stakk de av med seieren fordi de leverte veldig fyldig bass, kombinerte med et stort lydbilde. Med svært god balanse og definisjonsevne. Der andre småhøyttalere ber om nåde, når man skrur på litt, trives disse enda bedre. Boston Acoustics A25 er en fremragende allround-høyttaler, som ikke tar mye plass, og som er lett å like. At den går i bokhyllen og låter som en mye større høyttaler, gjør A25 til den komplette budsjetthøyttaleren.

 

Les testen her

 

 

Gulvstående budsjettklasse

MonitorAudioBronzeBX5_black-990x505

 

Monitor Audio Bronze BX5

De kompakte og velspillende Bronze BX5 er rett og slett et funn til prisen. Bronze BX5 fra Monitor Audio har en flott utførelse. 

Det slanke kabinettet har avrundede kanter, og stoffgrillen festes ved hjelp av magneter, ikke stygge plastplugger. Dermed får høyttalerne et veldig rent utseende enten man velger å ha grillen av eller på. Bronze-serien har ingen fancy hvit lakkering, men den svarte treimitasjonen, sammen med det praktiske formatet, bør tiltale dem som foretrekker at høyttalerne ikke stikker seg for mye ut i stua.

Lyden er derimot langt fra diskré: Bronze BX5 har en sprek lydgjengivelse som umiddelbart faller i smak. Her får man et større, mer tydelig opptegnet lydbilde med mer ”kropp” i vokalene enn man skulle forvente fra en såpass kompakt gulvhøyttaler. Gjengivelsen av stemmer er faktisk skremmende realistisk! BX5 har generelt en ganske varm klang med fyldig bass og mellomtone, mens diskanten er ganske behersket, dog behagelig. Mellomtonen er fyldig, med real trøkk og autoritet i stemmegjengivelsen, uten å bli for slank eller spiss. Samtidig er det enkelt å skille stemmer og instrumenter fra hverandre. Vi tipper dette kan skyldes at det kompakte kabinettet er mindre utsatt for resonanser og farging av lyden enn større høyttalere. BX5 er for små til å gi superdyp og hardtslående dypbass, men de har god balanse og fylde oppover i bassen, samtidig som de kan spille både høyt og rent. Lyden er i det hele tatt usedvanlig velavstemt for en høyttaler i denne prisklassen!

Les testen her

 

Toppklasse

MartinLogan-EM-ESL-990x505

 

MartinLogan ElectroMotion ESL

Elektrostathøyttalere er eksotiske, kostbare og plasskrevende. Her er unntaket som bekrefter regelen.

At man stusser over utseendet, er ikke det minste rart. Electromotion ESL er nemlig ikke som høyttalere flest. Den gjennomsiktige folien er nemlig en høyttaler. Sammen med en 20 cm basshøyttaler i kabinettet nederst, spiller den vertikale elektrostatmembranen over hele det praktisk, hørbare frekvensområdet. Høyttalerne kombinerer nemlig et unikt prinsipp, med det mer vanlig dynamiske høyttalerelementet. Til god effekt.

Mens sistnevnte høyttalertype bruker en viklet spole limt fast i en traktformet membran, drevet at strøm i gapet mellom magneten og spolen inni høyttaleren, har elektrostaten nesten ingen bevegelig masse. En tynn folie er spent opp i en aluminiumsramme. De perforerte panelene foran og bak folien – som har et ledende sjikt – skaper et elektrostatisk felt mellom seg. Som setter folien i bevegelse når strømmen settes på. Prinsippet er ikke ulikt når man gnir en ballong på hodet og håret løfter seg når man tar vekk ballongen. Lyden av en slik høyttaler er ikke noe man glemmer med det første. Og Electromotion er rent ut oppsiktsvekkende god. Her får du enormt med spilleglede, en enestående gjennomsiktighet og detaljgjengivelse, som vi ikke har hørt maken til i denne prisklassen. Liker du et åpent og fokusert lydbilde, vektløs og nøytral mellomtone, kombinert med lynrask dynamikk? Da er du nødt til å høre Electromotion før du bestemmer deg for høyttalere. Faren for at du blir hektet for livet, er absolutt til stede, men slapp av, du vil nyte hvert sekund med MartinLogan ElectroMotion ESL.

 

Les testen her

 

High-end

Dali-Epicon-61-990x505

 

Dali Epicon 6

Dali har jobbet hardt og lenge med å få bukt med forvrengningen i sin nye toppserie, og har i den forbindelse utviklet helt spesielle høyttalerelementer. 

Hemmeligheten ligger først og fremst i magnetene. I senter av disse har Dali tatt i bruk et materiale de kaller SMC (soft magnetic compound), som likner keramikk. Materialet er først knust til fint pulver, for så å bakes i ovn – hvorpå det stivner og får den egenskapen at det har magnetisme, men samtidig nesten ikke leder strøm i det hele tatt. Andre elementer har jern i midten, som også er svært magnetisk, men som kjent leder strøm. Dette blir litt teknisk, men jern har den ulempen at det leder strøm ulikt ved ulike frekvenser, slik at induksjonen av svingspolen går opp og ned, ujevnt sammen med musikken, og skaper mye av hva vi kaller modulasjonsforvrengning.

Dalis nye elementer gir lønn for strev, i form av lydkvailtet. Høyttalerne er så fordømt frie for forvrengning at man kommer langt tettere på musikken. Dynamisk kontrast er ekstrem, oppløsningen er i særklasse, og lydbildet er stort og presist. Dette gjør også at man blir mer oppmerksom på lydkvaliteten på selve innspillingen. Høyttalerne avslører også elektronikken, og det kan godt hende du opplever at du sitter med en forsterker du trodde var fantastisk, men som plutselig nå virker grovkornet. Ikke høyttalernes feil.

Høyttalerne favoriserer ingen type musikk, bare innspillingen er god og dynamisk. Da fyller de stua med et virkelig stort og deilig lydbilde! Vær oppmerksom på at det her ikke finnes noen imponatoreffekt eller ”morofaktor”. Ønsker du dette, kan det løses med elektronikk.

Epicon 6 trenger ikke en vanvittig påkostet forsterker for å låte fabelaktig, men de kvitterer virkelig med et vanvittig oppløst og dynamisk lydbilde om de får det.

Les testen her

 

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos vil gjøre hverdagen enklere med ny app

Opptil 18 tommer med basskrutt!

Disse høyttalerne er mer spesielle enn de ser ut

Opp-ned-høyttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Romforskeren Stig Carlsson

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Lyd & Bilde
Scroll to Top