Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Arendal Sound er inne

Førsteinntrykket: Vi snakker ekstrem dynamikk!

Skrevet av / 12.09.16 - 11:41
Arendal Sound er inne

Så har vi endelig fått lagt IFA-messen bak oss, og er klare til å begynne å teste produkter igjen. Og etter som det begynner å gå mot mørkere tider, hva er vel da bedre enn litt skikkelig hjemmekino? Nærmere bestemt et femkanals høyttalersett fra Arendal Sound.

Jan Ove Lassesen fra Arendal Sound får kjørt seg. Foto: Geir Gråbein Nordby
Jan Ove Lassesen fra Arendal Sound får kjørt seg. Foto: Geir Gråbein Nordby

Det er den norske importøren L-Sound som står bak Arendal Sound. De har jobbet tett med små, men potente høyttalerprodusenter som Ken Kreisel, Definitive Technology og SVS gjennom mange år, og etterhvert opparbeidet seg mye erfaring på området – både når det gjelder hva som fungerer, og ikke fungerer.

– Det har vært en del leveringsproblemer, feil og manglende forutsigbarhet. En del av leverandørene vi har jobbet med, har ikke taklet dette med å bli «store» på kort tid, og det har gått utover kvaliteten. Derfor ønsker vi å starte noe eget, hvor vi har full kontroll, sier Jan Ove Lassesen. L-Sound kunngjorde også i dag, at de stopper importen av SVS.

Kun det beste
Med Arendal Sound satses det på å gi det absolutt beste for pengene i hjemmekinoen. Vi snakker store høyttalere med høy følsomhet og lav forvrengning, hvor det ikke er spart noe på komponenter eller byggekvalitet. For eksempel er kabinettene i HDF (High Density Fiber board) i stedet for MDF. Mye dyrere, men i følge Arendal Sound verdt det i form av mindre egenresonans og dermed mindre forvrengning og bedre dynamikk.

– Vi kunne spart mye ved å bruke MDF og kommet godt unna det. MDF er jo bra det og. Men her bruker vi HDF, for å få lyden enda bedre. Vi gjorde en AB-test mellom HDF og MDF, og det var ingen tvil: HDF ga en enorm forbedring av dynamikken, og høyttalerne låt mer lekne, sier en overbevisende Jan Ove.

Dyre men rimelige løsninger
Mye av sjelen i Arendal Sound ligger nettopp i å gjøre dyre løsninger tilgjengelige for folk flest, ved å ikke ta seg betalt 10-gangeren hver gang de går opp et kvalitetsnivå i utvikling og produksjon.

– Vi vil lage rimelig high-end. Da må vi opp fra de billigste nivåene. Skal du lage en senterhøyttaler som koster 5.000 kroner ut til kunde, så må du fjerne mye kvalitet. Men gjør du den i stedet til 8.000 kroner, så kan du bruke mye snacks av komponenter, sier Jan Ove.

– Ja, det nytter ikke å bruke Titten Tei-kondensatorer i delefilteret, sier Bjørn Erik Forberg med et smil. Han er ny Assistant Manager i L-Sound, og har medvirket i utviklingen av høyttalerne. Bjørn Erik, også kjent som BEF, er en kjent figur i det norske hi-fi og hjemmekino-miljøet: En mann som ikke er fremmed for å ta den helt ut i hjemmekinoen.

Høyttalerne fra Arendal Sound er store, for å beholde følsomheten godt ned i bassregisteret. Vi har for anledningen fått inn 1723 Monitor, som riktignok har formen til en slags bokhyllehøyttaler, men er mye større enn noe du vil få plass til i bokhylla. Det er for å gjengi kraftigst mulig bass selv i lukket versjon. Kabinettet er i seg selv ventilert, men det følger med skumgummiplugger, som Arendal Sound anbefaler å bruke.

Subwoofer 3 er stor, med to 13,8" basselementer som spiller "push-push", for å ytterligere forminske de allerede små resonansene fra HDF-kabinettet. Kabinettet er lukket, for en jevnest og strammest mulig bassrespons. Foto: Geir Gråbein Nordby
Subwoofer 3 er stor, med to 13,8″ basselementer som spiller «push-push», for å ytterligere forminske de allerede små resonansene fra HDF-kabinettet. Kabinettet er lukket, for en jevnest og strammest mulig bassrespons. Foto: Geir Gråbein Nordby

– Du får en helt annen dynamikk i bassen ved å tette igjen bassrefleksen, fastslår Jan Ove. – Selve dypbassen skal du jo uansett få av subwooferen.

Subwooferen, i vårt tilfelle den største Subwoofer 3, er også lukket.

– Akustisk sett er lukket kabinett bedre enn portet. Og kabinettet er her så stort at den er et monster selv i lukket tilstand. Denne er lett å integrere, og når den sitter, vil du aldri skru den av. Den har ikke ”boomy” bass i det hele tatt.
Høy følsomhet
Høyttalerne til Arendal Sound har en sjenerøs følsomhet på 92-93 dB. Impedanskurven er meget jevn, i følge Jan Ove og Erik er den på 4 ohm og dupper aldri under 3.

Big in the UK
Merket er nokså nyoppstartet, men har allerede rukket å få fotfeste i Storbritannia.

– Vi eksporterer faktisk flere høyttalere til Storbritannia enn vi selger i Norge, avslører Jan Ove.

Laget i Kina
Høyttalerne er laget i Kina, men hvor utvikling og produksjon er integrert, slik at vi loves at det aldri blir gjort noen snarveier fra produksjonsavdelingen. Alle komponenter er spesialprodusert for Arendal Sound, og ikke hyllevare.

Bjørn Erik Forberg pakker opp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bjørn Erik Forberg pakker opp. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Subwoofer 3 er stor. Foto: Geir Gråbein Nordby
Subwoofer 3 er stor. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

En voksen 13,8" på hver siden sparker fra seg. Foto: Geir Gråbein Nordby
En voksen 13,8″ på hver siden sparker fra seg. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Stativene blir en naturlig forlengelse av Monitor-høyttalerne. Foto: Geir Gråbein Nordby
Stativene blir en naturlig forlengelse av Monitor-høyttalerne. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Voilà - Monitor er forvandlet til en gulvhøyttaler! Foto: Geir Gråbein Nordby
Voilà – Monitor er forvandlet til en gulvhøyttaler! Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Resultatet: Arendal Sound sparker hardt fra seg, og bringer live-lyden inn i stua. Foto: Geir Gråbein Nordby
Resultatet: Arendal Sound sparker hardt fra seg, og bringer live-lyden inn i stua. Foto: Geir Gråbein Nordby

Førsteinntrykk
Etter høyttalerne ble koblet opp, har vi gjort oss opp et lytteinntrykk kun med monitorene i stereo så langt. Og inntrykket er at her er det mye liv og moro! David Bowies Lazarus har sjeldent lått så levende, med sjukt tøff bassgitar og en nærmest sprutende saksofon. Tori Amos sitt Bösendorfer-flygel på Hey Jupiter låter også meget snertent og lekent, og vi var innom noe metal som også trøkka som bare det.

Nå gleder vi oss til å koble opp i full surround!

Anlegget består av følgende produkter:
2 x 1723 Monitor 15.000 kr
2 x 1723 Stand 6.000 kr
1723 Center 8.000 kr
2 x 1723 Surround 12.000 kr
Subwoofer 3 17.000 kr

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

0
Scroll to Top