Nyhet

Technics-propper sorterer vekk støyen

Technics EAH-AZ60E og EAH-AZ40E er helt trådløse ANC-ørepropper, som kan fjerne støy fra omgivelsene elektronisk - men la stemmer filtreres inn

Skrevet av / 29.09.21 - 14:24
Technics-propper sorterer vekk støyen

Japanske Technics har presentert den andre generasjonen av sine helt trådløse ørepropper. Og utover forbedringer av designet og lengre batterilevetid hadde de et nytt triks i det teknologiske ermet. Technics lover nemlig at de nye proppene kan skille lyden som vi ønsker å høre – og sortere støyen vekk. Og det gjelder både når man lytter, og når man snakker.

De to teknologiene kalles henholdsvis «Just my voice» og «Attention mode.»

Just my voice skal forbedre lyden for mottakeren, når man snakker i telefonen. Her analyseres lyden fra mikrofonene, vindstøy, stemmer fra omgivelsene og andre lyder skilles ut og fjernes, slik at kun ens egen stemme er igjen. Ideen om å kunne ha en forståelig samtale mens man befinner seg på en flyplass eller i tett trafikk høres lovende ut. Hvor effektivt det fungerer i praksis, må en test vise.

Attention mode er en forbedret utgave av ambient- eller hear through-modusen, som de fleste støyreduserende hodetelefonene har i dag. Altså hvor lyd fra omgivelsene ledes inn i ørene via mikrofonene. Attention mode skal angivelig være i stand til å sortere støyen fra omgivelsene vekk, samtidig som at lyden av stemmen man lytter til fremheves. Om det kun er snakk om å la de frekvenser i mellomtoneområdet, som stemmer vanligvis ligger i, passere. Eller om det er mer kunstig intelligens med i spillet, må vi senere oppleve i praksis.

Technics EAH-AZ60 med elektronisk støyreduksjon og høyoppløst lyd. (Foto: Technics)

Just my voice er innebygd i modellene, EAH-AZ60 og EAH-AZ40, som ble lansert i går. Attention mode finner man sannsynligvis kun i den dyrere av modellene, EAH-AZ60, da den mindre EAH-AZ40 ikke har automatisk støyreduksjon.

Av andre forskjeller mellom modellene, kan det nevnes at EAH-AZ60 støtter lydprotokollen LDAC og er Hi-Res Audio-sertifisert.

Batteritiden er oppgitt til sju timer, og et døgn med ladeetuiet. Det er ikke mulighet for trådløs oppladning.

Technics EAH-AZ40. (Foto: Technics)

Pris og tilgjengelighet
Technics EAH-AZ60 koster 2.300 kroner, mens EAH-AZ40 koster 1.540 kroner. Begge kan kjøpes fra siste halvdel av oktober.

 

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Bose QuietComfort Ultra: Boses nye flaggskip

Devialet Gemini II kan noe ikke andre ørepropper kan

Grisebillige ørepropper med støydemping

Shure Aonic 50 får spatial audio

En helt ny type hodetelefonforsterker

Helt trådløse fra Jabra: Den ene har Dolby Atmos - den andre tåler "alt"

Scroll to Top