Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Seriøse hodetelefoner fra Philips

Fidelio-navnet er tilbake, med storsatsingen X3.

Skrevet av / 31.01.20 - 09:57
Seriøse hodetelefoner fra Philips

Det var mye merkelig som skjedde da lydavdelingen til Philips lå innunder Gibson-paraplyen. Det virket som en produsent som fullstendig manglet fokus, hvor alle ideene man hadde ble pakket i plast og kastet ut i markedet. Det fantes gode produkter, men det var mye som virket som det bare skulle være billig.

Les også Dyr teknologi som låter best i klassen I kategorien åpne hodetelefoner er dette vår nye favoritt i prisklassen under 5.000 kroner. Si hei til HiFiMAN Sundara.

Men midt i alt kaoset var undermerket Fidelio. De dyreste Philips-produktene ble lansert under dette navnet, og her var det faktisk en fin rød tråd, hvor produktene delte samme lydfilosofi og klangkarakter. Likte du hvordan en Fidelio-høyttaler låt, så var oddsen stor for at du også ville like et par Fidelio hodetelefoner.

Vel, det har vært litt av en opprydding å gjøre etter Gibsons konkurs, og TP Vision – fabrikanten av Philips TV-er – har nå tatt lydavdelingen inntil sitt bryst. Vi får håpe at når Philips nå satser lyd igjen, at den røde tråden blir litt tydeligere.

Fidelio X3 blir Philips’ nye storsatsing mot de som ønsker virkelig god lyd på hodet. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

High-end for folk flest

Jeg var nylig i Amsterdam på produktlansering fra Philips. TV-ene sto naturligvis i fokus, men det var også nyheter å melde innen lyd. Både med innebygd B&W-høyttalere i et par nye TV-er, men også i form av rene lydprodukter. Der var det hodetelefoner som fikk størst plass, og på toppen tronet Fidelio X3. Philips’ nye flaggskip, som skal vise verden at de ikke har glemt sine high-end-kunster.

Det vil si, de kaller det «mass market high-end», altså high-end for massemarkedet. Fidelio X3 er nemlig hyggelig priset, rundt 350 euro (3.500 kr).

I prisen får du et par åpne hodetelefoner med 50 mm store høyttalerelementer.

Philips’ utsendte forklarte at lydfilosofien deres er å ha kvalitet over hele toneregisteret, med en stram og saftig bass, en varm og fyldig mellomtone og luftige overtoner. Og et stort lydbilde.

Man har jobbet med å balansere dypbass med hurtighet; man ønsker så dyp bass som mulig, men går den for dypt kan den bli for pløsete. Philips har jobbet med å finne den perfekte balansen mellom disse. Så har man dratt på litt i mellombassområdet for å gi en saftig «punch», mens mellomtonen er dratt ørlite ned for å gi varme. En smått V-formet frekvenskurve, med andre ord.

Bekledt i stoff fra danske møbelprodusent Kvadrat har Philips Fidelio X3 et utseende som forsvarer prislappen. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Flott utseende

Jeg må si jeg synes de stoffbekledte Fidelio X3 ser flotte ut. Stoffet er fra danske møbelprodusent Kvadrat, og gir et langt mer eksklusivt utseende enn forgjengeren X2HR med svart metallgitter. Man ser at dette er seriøse greier, samtidig er ikke X3 så tunge som en del andre high-end-hodetelefoner.

Høyttalerelementene har kraftige neodymmagneter for å gi god kontroll, og klokkene er gjort i doble lag for å minske vibrasjoner. De er også vinklet 15 grader for at de bedre skal tilpasses ørets form.

To kabler følger med: en vanlig ubalansert med 3,5 mm plugg (den vanlige alle kjenner), og dessuten en balansert kabel med 2,5 mm plugg. Denne er det bare enkelte spillere som støtter, men har fordelen av å gi separat jord til venstre og høyre øretelefon, og dermed totalt forhindre overhøring mellom kanalene via jord.

Philips Fidelio X3 sitter behagelig på hodet. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

God komfort

Jeg fikk prøve dem, klokkene satt meget behagelig mot hodet. De klemte litt fastere enn enkelte andre, men da tåler de også at man beveger hodet mens man lytter. Hodebåndet kunne nok vært litt mykere, men alt i alt synes jeg passformen var på den gode siden.

Lytteinntrykket

Jeg tar forbehold om at musikkutvalget på den lille, bærbare spilleren (hvis navn heller ikke var avslørt) stort sett var jazz som ukjent for meg. I tillegg var det et stort rom fullt av andre journalister, så det var hele tiden litt tjas og mas i bakgrunnen. Ikke optimale lytteforhold for åpne hodetelefoner som ikke demper støy utenfra i det hele tatt.

Men inntrykket var en behagelig og likevel taktfast bass. Det var bra med luft i toppen, og vokaler kom tydelig og klart ut men uten å være frampå.

Klangbalansen hellet mot det varme og behagelige, fremfor det analytiske. Aldri fikk jeg følelsen av billig lyd, her var det ingen problemfrekvenser som jobbet mot hverandre, dynamikken virket å være bra, og i det hele tatt tror jeg mange vil like Phillips Fidelio X3.

En mer gjennomgående test kommer vi tilbake til.

Pris og tilgjengelighet

Prisen på Fidelio X3 er altså satt til 350 euro, som vi regner med blir oversatt til ganske nøyaktig 3.500 kroner her til lands. Lanseringstidspunkt vet vi ikke, annet enn at det blir i løpet av 1. kvartal i år.

philips.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Marshall rocker videre

Latterlig billig fra HiFiMAN

B&O Atelier Edition i nordlysfarger

Toppliste: Ørepropper og hodetelefoner til påskeferien

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top