Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

High-end hodehøyttalere fra Focal

Focal lanserer spennende hodetelefoner i high-end klassen, inkludert en ny Utopia-modell!

Hodetelefoner er det hotteste og absolutt mestselgende produktet i hi-fi bransjen for tiden. Derfor er det ikke rart at en ressursterk høyttalerspesialist som Focal vil ha en bit av kaka!

Den franske produsenten har hatt flere modeller som vi har vært godt fornøyd med, men i dag avslørte de nyheter av et helt annet kaliber.

Les også: Hodetelefoner som koster flesk – hva er det egentlig som gjør at de beste er så dyre?

Fabriqué en France
Noe av det som kjennetegner Focal som høyttalerprodusent er at de produserer nesten alt selv, inkludert høyttalerelementene som ofte lages av eksotiske materiale. Den tette dialogen mellom design, utvikling og produksjon har resultert i high-end serier som Sopra og Utopia, og det er tydelig at Focal har ønsket å utnytte denne ekspertisen til ”hodehøyttalere” også.

(Foto: Produsenten)

(Foto: Produsenten)

Annonse

Focal har rett og slett ambisjoner om å bli et referansemerke innen high-end hodetelefoner, og for å oppnå det satser de stort: I dag kunngjorde de oppstarten av en ny produksjonslinje ved fabrikken i St. Etienne, og ikke minst tre spennende produktnyheter: Listen, Elear og Utopia.

Focal Listen

Annonse
Focal Listen (Foto: Focal)

Focal Listen (Foto: Focal)

Den første modellen i Focals nye sortiment heter Listen og ser ut til å være en naturlig progresjon fra Spirit One S som vi har testet tidligere. Nykommeren bruker 40 millimeter elementer av mylar og tian, og er som forgjengeren sammenleggbar hodetelefon med lukkede øreklokker, laget for å være portabel og reisevennlig. Både øreklokkene og bøylen har rikelig med polstring, og ledningen kommer med multi-touch fjernbetjening.

Focal Elear og Utopia

Focal Elear (Foto: Focal)

Focal Elear (Foto: Focal)

De neste modellene i serien heter Elear og Utopia, og det er her ting blir riktig spennende for de ”head-fi” frelste: Det dreier det seg om to modeller basert på en helt ny konstruksjon, hvor Focal har forsket spesielt på hvordan lyden utarter seg så tett på ørene, og ikke minst hva som er avgjørende for lydkvaliteten. Det har resultert i noen helt spesielle drivere, som ikke har vært brukt i hodetelefoner tidligere.

Tweeter_Elear_Montage-2

Både Elear og Utopia er av åpen type, og bruker helt nyutviklede ”M-formede” høyttalerelementer med gummioppheng. Både selve membranen, opphenget og talespolen er laget for å være så lette som overhodet mulig, samtidig som det bevarer en lineær vandring. Så lenge dette gjøres riktig, behøver det ingen filtrering for å oppnå riktig frekvensrespons. Focal legger også vekt på den åpne konstruksjonen, som lar elementene spille fritt uten noen kompresjon. Alt resulterer i renest mulig lyd inn i øregangene.

Focal Utopia. (Foto: Focal)

Focal Utopia. (Foto: Focal)

Annonse

Elear og Utopia har mange fellestrekk: Hovedforskjellene ligger i materialbruken, som er mer ekstrem for Utopia sin del. Mens Eleria bruker en membran av magnesium, mens Utopias membran er av ultralett (og ultradyr!) beryllium, kjent fra Focals dyreste høyttalere. Utopia har også en mer eksklusiv utførelse i karbonfiber og perforert skinn. Det skulle jo bare mangle!

Focal ser ikke ut til å ha spart på komforten heller: Øreklokkene sitter på en bøyle med konstant bøy som (sammen med skinn og polstring) skal sørge for å spre belastningen jevnt over hodet til den som bærer, samtidig som de lukker optimalt rundt øret.

Det neste vi lurer på er selvfølgelig: Når kommer de, og hva koster de? Svaret fra importøren er at de nye modellene skal være leveringsklare i Norge fra midten av juli, og norske priser blir som følger:

Focal Listen: 1.995 kr
Focal Elear: 10.995 kr
Focal Utopia: 41.995 kr

Les også: Test av 10 fantastiske hodetelefoner

Annonse
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.