Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

High-end hodehøyttalere fra Focal

Focal lanserer spennende hodetelefoner i high-end klassen, inkludert en ny Utopia-modell!

Skrevet av / 14.06.16 - 14:36
High-end hodehøyttalere fra Focal

Hodetelefoner er det hotteste og absolutt mestselgende produktet i hi-fi bransjen for tiden. Derfor er det ikke rart at en ressursterk høyttalerspesialist som Focal vil ha en bit av kaka!

Den franske produsenten har hatt flere modeller som vi har vært godt fornøyd med, men i dag avslørte de nyheter av et helt annet kaliber.

Les også: Hodetelefoner som koster flesk – hva er det egentlig som gjør at de beste er så dyre?

Fabriqué en France
Noe av det som kjennetegner Focal som høyttalerprodusent er at de produserer nesten alt selv, inkludert høyttalerelementene som ofte lages av eksotiske materiale. Den tette dialogen mellom design, utvikling og produksjon har resultert i high-end serier som Sopra og Utopia, og det er tydelig at Focal har ønsket å utnytte denne ekspertisen til ”hodehøyttalere” også.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Focal har rett og slett ambisjoner om å bli et referansemerke innen high-end hodetelefoner, og for å oppnå det satser de stort: I dag kunngjorde de oppstarten av en ny produksjonslinje ved fabrikken i St. Etienne, og ikke minst tre spennende produktnyheter: Listen, Elear og Utopia.

Focal Listen

Focal Listen (Foto: Focal)
Focal Listen (Foto: Focal)

Den første modellen i Focals nye sortiment heter Listen og ser ut til å være en naturlig progresjon fra Spirit One S som vi har testet tidligere. Nykommeren bruker 40 millimeter elementer av mylar og tian, og er som forgjengeren sammenleggbar hodetelefon med lukkede øreklokker, laget for å være portabel og reisevennlig. Både øreklokkene og bøylen har rikelig med polstring, og ledningen kommer med multi-touch fjernbetjening.

Focal Elear og Utopia

Focal Elear (Foto: Focal)
Focal Elear (Foto: Focal)

De neste modellene i serien heter Elear og Utopia, og det er her ting blir riktig spennende for de ”head-fi” frelste: Det dreier det seg om to modeller basert på en helt ny konstruksjon, hvor Focal har forsket spesielt på hvordan lyden utarter seg så tett på ørene, og ikke minst hva som er avgjørende for lydkvaliteten. Det har resultert i noen helt spesielle drivere, som ikke har vært brukt i hodetelefoner tidligere.

Tweeter_Elear_Montage-2

Både Elear og Utopia er av åpen type, og bruker helt nyutviklede ”M-formede” høyttalerelementer med gummioppheng. Både selve membranen, opphenget og talespolen er laget for å være så lette som overhodet mulig, samtidig som det bevarer en lineær vandring. Så lenge dette gjøres riktig, behøver det ingen filtrering for å oppnå riktig frekvensrespons. Focal legger også vekt på den åpne konstruksjonen, som lar elementene spille fritt uten noen kompresjon. Alt resulterer i renest mulig lyd inn i øregangene.

Focal Utopia. (Foto: Focal)
Focal Utopia. (Foto: Focal)

Elear og Utopia har mange fellestrekk: Hovedforskjellene ligger i materialbruken, som er mer ekstrem for Utopia sin del. Mens Eleria bruker en membran av magnesium, mens Utopias membran er av ultralett (og ultradyr!) beryllium, kjent fra Focals dyreste høyttalere. Utopia har også en mer eksklusiv utførelse i karbonfiber og perforert skinn. Det skulle jo bare mangle!

Focal ser ikke ut til å ha spart på komforten heller: Øreklokkene sitter på en bøyle med konstant bøy som (sammen med skinn og polstring) skal sørge for å spre belastningen jevnt over hodet til den som bærer, samtidig som de lukker optimalt rundt øret.

Det neste vi lurer på er selvfølgelig: Når kommer de, og hva koster de? Svaret fra importøren er at de nye modellene skal være leveringsklare i Norge fra midten av juli, og norske priser blir som følger:

Focal Listen: 1.995 kr
Focal Elear: 10.995 kr
Focal Utopia: 41.995 kr

Les også: Test av 10 fantastiske hodetelefoner

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Uhørt lang batteritid til prisen!

Jabras beste propper blir enda bedre

Head-fi: Sjekk disse hodetelefonene!

Nye produkter - og nye rykter - fra Creative

Hodetelefoner revolusjonerer måten du hører på

Slik er det på innsiden av Sennheiser

Med kilopris som safran

Stax-elektrostater til en folkelig pris

Lukket hodetelefon for audiofile.

Hodetelefoner bygget som høyttalere

Budsjetthøyttalere fra Q Acoustics

Sjekk disse hodetelefonene fra Focal

Scroll to Top