High-end hodehøyttalere fra Focal

Focal lanserer spennende hodetelefoner i high-end klassen, inkludert en ny Utopia-modell!
Annonse
Annonse
forfatter

Hodetelefoner er det hotteste og absolutt mestselgende produktet i hi-fi bransjen for tiden. Derfor er det ikke rart at en ressursterk høyttalerspesialist som Focal vil ha en bit av kaka!

Den franske produsenten har hatt flere modeller som vi har vært godt fornøyd med, men i dag avslørte de nyheter av et helt annet kaliber.

Les også: Hodetelefoner som koster flesk – hva er det egentlig som gjør at de beste er så dyre?

Fabriqué en France
Noe av det som kjennetegner Focal som høyttalerprodusent er at de produserer nesten alt selv, inkludert høyttalerelementene som ofte lages av eksotiske materiale. Den tette dialogen mellom design, utvikling og produksjon har resultert i high-end serier som Sopra og Utopia, og det er tydelig at Focal har ønsket å utnytte denne ekspertisen til ”hodehøyttalere” også.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Focal har rett og slett ambisjoner om å bli et referansemerke innen high-end hodetelefoner, og for å oppnå det satser de stort: I dag kunngjorde de oppstarten av en ny produksjonslinje ved fabrikken i St. Etienne, og ikke minst tre spennende produktnyheter: Listen, Elear og Utopia.

Annonse

Focal Listen

Focal Listen (Foto: Focal)
Focal Listen (Foto: Focal)

Den første modellen i Focals nye sortiment heter Listen og ser ut til å være en naturlig progresjon fra Spirit One S som vi har testet tidligere. Nykommeren bruker 40 millimeter elementer av mylar og tian, og er som forgjengeren sammenleggbar hodetelefon med lukkede øreklokker, laget for å være portabel og reisevennlig. Både øreklokkene og bøylen har rikelig med polstring, og ledningen kommer med multi-touch fjernbetjening.

Focal Elear og Utopia

Focal Elear (Foto: Focal)
Focal Elear (Foto: Focal)

De neste modellene i serien heter Elear og Utopia, og det er her ting blir riktig spennende for de ”head-fi” frelste: Det dreier det seg om to modeller basert på en helt ny konstruksjon, hvor Focal har forsket spesielt på hvordan lyden utarter seg så tett på ørene, og ikke minst hva som er avgjørende for lydkvaliteten. Det har resultert i noen helt spesielle drivere, som ikke har vært brukt i hodetelefoner tidligere.

Tweeter_Elear_Montage-2

Annonse

Både Elear og Utopia er av åpen type, og bruker helt nyutviklede ”M-formede” høyttalerelementer med gummioppheng. Både selve membranen, opphenget og talespolen er laget for å være så lette som overhodet mulig, samtidig som det bevarer en lineær vandring. Så lenge dette gjøres riktig, behøver det ingen filtrering for å oppnå riktig frekvensrespons. Focal legger også vekt på den åpne konstruksjonen, som lar elementene spille fritt uten noen kompresjon. Alt resulterer i renest mulig lyd inn i øregangene.

Focal Utopia. (Foto: Focal)
Focal Utopia. (Foto: Focal)

Elear og Utopia har mange fellestrekk: Hovedforskjellene ligger i materialbruken, som er mer ekstrem for Utopia sin del. Mens Eleria bruker en membran av magnesium, mens Utopias membran er av ultralett (og ultradyr!) beryllium, kjent fra Focals dyreste høyttalere. Utopia har også en mer eksklusiv utførelse i karbonfiber og perforert skinn. Det skulle jo bare mangle!

Focal ser ikke ut til å ha spart på komforten heller: Øreklokkene sitter på en bøyle med konstant bøy som (sammen med skinn og polstring) skal sørge for å spre belastningen jevnt over hodet til den som bærer, samtidig som de lukker optimalt rundt øret.

Det neste vi lurer på er selvfølgelig: Når kommer de, og hva koster de? Svaret fra importøren er at de nye modellene skal være leveringsklare i Norge fra midten av juli, og norske priser blir som følger:

Focal Listen: 1.995 kr
Focal Elear: 10.995 kr
Focal Utopia: 41.995 kr

Annonse

Les også: Test av 10 fantastiske hodetelefoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Spiller SACD/CD og har fem digitale innganger
Har du en Formation-høyttaler fra B&W, kan du glede deg over at B&W Music-appen endelig har kommet for musikkavspilling og multiromsstyring.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekoding og hodetelefonforsterker.
Det krever ikke spesielle super-ører for å høre forskjell på hi-fi-utstyret. Enhver med en noenlunde normal hørsel kan få det til. Det handler kun om teknikk og litt øvelse.
Canon oppgraderer EOS M50 Mark II med flere videofunksjoner.
Den nye, internasjonale, strømmetjenesten Paramount+ kommer snart til Norden. Nå er prisen (og litt av innholdet) klar.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Etter en fullstendig mislykket forhåndsreservering av den elektriske SUV-en IONIQ 5 tirsdag, var det ingen som kom igjennom og fikk reservert. Hyundai gjør nå et nytt forsøk.
Med radar og 3D-teknologi får du full kontroll med Ring Video Doorbell Pro 2. Men den har en stor ulempe for oss nordmenn.
Razer Kiyo Pro takler både Zoom-møter om dagen og stemningslys i gamingrommet.
Med lanseringen av Star kan Disney+ tilby 300 "nye" film- og serietitler - inkludert Die Hard og Big Sky.
Sony slipper FX3 for håndholdt proffvideo.
Det har ikke vært en god start for IONIQ 5-lanseringen.
Spotify melder at de snart vil øke lydkvaliteten for Premium-abonnenter.
Hyundais elektriske familie-SUV IONIQ 5 får god plass, og setter sikkerhet i fokus. Lyden er fra Bose!
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.