Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Helt trådløse Oppo Enco X er tunet av Dynaudio

De helt trådløse øreproppene Oppo Enco X har aktiv støyreduksjon. Lyden er det Dynaudio som står for.

Skrevet av / 22.10.20 - 08:00
Helt trådløse Oppo Enco X er tunet av Dynaudio

Enco X er Oppos siste tilskudd i kategorien helt trådløse ørepropper (som ligner på Apple AirPods). En tokjernes prosessor styrer den aktive støyreduksjonen (ANC), og øreproppene bruker nyeste versjon av Bluetooth, nemlig 5.2.

Les også De ”alle” vil ha Folk lar seg ikke avskrekke av en merkelig design, når de flokker rundt Apples AirPods. Og Pro-utgaven er bedre enn noensinne, på alle måter.

Støykansellering

Oppo Enco X faser ut støy ved hjelp av nevnte prosessor og tre mikrofoner. Det same systemet tar bort støy ved mobilsamtaler for klarere stemmegjengivelse. I tillegg har Enco X en såkalt “transparency mode”, som gjør motsatt og i stedet forsterker lyder utenfra. Fint når man trenger å høre trafikk rundt seg eller når noen skal snakke til deg.

Bluetooth 5.2

Som nevnt bruker Enco X Bluetooth 5.2. Vi vet ennå ikke helt hva det vil si i dette spesifikke tilfellet, men den nye versjonen av Bluetooth åpner for en bedre lydkodek enn den halvtriste SBC-standarden som har vært brukt i “alle år”. Den nye kodeken heter LC3 og er en del av Bluetooth Low Energy Audio-standarden. Det betyr først og fremst at lyd nå krever mindre energi å sende over Bluetooth (økt batteritid), men også at man får økt lydkvalitet ved en gitt bitstrøm. Om Oppo har benyttet denne muligheten i Enco X gjenstår å se.

Men en annen lydkodek vi vet finnes, er såkalt LHDC. Ja, vi vet det blir mange bokstaver og forkortelser, men dette betyr at Oppo Enco X kan motta lyd i tilnærmet tapsfri kvalitet over Bluetooth. Båndbredden økes nemlig til hele 990 Kbps, samme som med Sonys LDAC-kodek som finnes i alle Android-mobiler. LHDC, derimot, er ingen utbredt standard men en som først og fremst frontes av Huawei. Nå også av Oppo.

oppo enco x dynaudio
Dynaudio har justert lyden på Oppo Enco X. Foto. Oppo

Lyd av Dynaudio

Oppo har åpenbart lyst til å tilby den aller beste lyden, for i denne avdelingen har de fått hjelp av ingen ringere enn Dynaudio. Den danske (kinesisk-eide) høyttalerprodusenten har hø anseelse i både hi-fi- og studiobransjen, som gjør oss spente på å høre hva de klarer å få ut av et par rimelige ørepropper rundt 1500 kroner.

Oppo ENCO X
Foto: Oppo

Planmagneter

Enco X bruker 11 mm store planmagnetiske høyttalerelementer, som Oppo hevder har “superledende egenskaper”. Dette er ganske villedende, da ingen materialer er i nærheten av superledende egenskaper i plussgrader, for ikke å snakke om romtemperatur (verdensrekorden hittil ligger på -22°C). Men vi kan gjette på at det er en keramisk sammensetning som i hvert fall har gode lederegenskaper.

oppo enco x colors
Oppo Enco X kommer i fargene bambusgrønn, svart og hvit. Foto: Oppo

Batteritid

Oppo Enco X har en batteritid på inntil 25 timer inkludert ladeetuiet, og rundt 5,5 timer i proppene alene.

Oppo har åpnet for forhåndsbestilling i Kina til 999 yan, som direkte oversettes til 1400 kroner. Prisen vil nok kunne bli noe høyere når produktet eventuelt kommer til salg i Norge.

Oppo Enco X kommer i fargene svart, hvit og bambusgrønn.

oppo.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dyson lanserer sine første hodetelefoner

Ørepropper for tøff bruk

Disse går i 100 timer

Creatives nyeste har et partytriks

Åpne propper fra Beyerdynamic

Vi kribler i magen etter disse

Vi er best - sier Huawei

Uhørt lang batteritid til prisen!

Jabras beste propper blir enda bedre

Head-fi: Sjekk disse hodetelefonene!

Nye produkter - og nye rykter - fra Creative

Hodetelefoner revolusjonerer måten du hører på

Scroll to Top