Nyhet

Focals lukkede lekkerbisken

Elegias stilfulle arvtaker lover fantastisk lyd med masse trøkk.

Skrevet av / 28.01.21 - 10:47
Focals lukkede lekkerbisken

Med de lukkede hodetelefonene Elegia hadde Focal jobbet intenst med å løse problemene et høyttalerelement skaper i en lukket design. Nå kommer arvtakeren, Celestee, hvor teknologien er tatt til neste nivå.

Fordelen med lukkede

Lukkede hodetelefoner har fordelen av at lyd ikke lekker utover, men stenge den inne så kun den som har dem på seg hører musikken. Samtidig hindrer de støy utenfra. Bassresponsen i lukkede hodetelefoner er også ofte fyldigere enn i åpne hodetelefoner, og man slipper overhøring mellom høyre og venstre øreklokke – som gir et snevrere stereoperspektiv og som kan gå utover timing og dynamikk – fordi overhøringen blir tidsforsinket i sin ferd rundt hodet.

Focal Celestee
Focal Celestee ser virkelig bra ut i marineblått. Foto: Focal

Ulemper

Ulempen med lukkede kabinetter er at det hele tiden oppstå under- og overtrykk i takt med musikken. Dette vil igjen ødelegge for dynamikken, og dessuten skape stående lydbølger inne i hodetelefonene. Man har mindre kontroll på akustikken, og mye av den fylden man føler i bassen er rett og slett uønsket, kunstig forsterkning av enkelte bassfrekvenser.

Les også Den beste lukkede vi har hørt Focal Stellia er noe så rått som en high-end hodetelefon som funker med mobilen.

Dekompresjon er viktig

Derfor har Focal jobbet mye med dekompresjon av energien fra elementene. I en hodetelefon er oppgaven vanskelig, fordi det tilgjengelige rommet er så lite.

Med aktiv bruk av ventilering bruker Focal hele rommet bak elementet til dekompresjon. Ventilen er rett i bakkant av membranen og sørger samtidig for kontroll av dyp- og mellombass og er tunet for forlenget bassrespons. Ved å håndtere senterbølgen bak høyttalerelementet, som alltid er i motfase, fjerner man uønsket energi og forringing av lydgjengivelsen i selve koppen. Dette samtidig som man sørger for minimal akustisk motstand for høyttalerelementet.

Focal Celestee lifestyle
Foto: Focal

Lett og stivt element

I Focal Celestee sitter et lett og stivt 40 mm høyttalerelement i aluminium og magnesium. Elementet har Focals karakteristiske M-form, som de mener reduserer forvrengning og diffraksjoner (= renere lyd), og med et gummioppheng så tynt som 0,11 mm gir det et optimalt utgangspunkt for å reagere lynraskt på svingningene i musikksignalet. Som igjen gir økt dynamikk og lavere forvrengning. Og selv om andre produsenter gjerne har både 50 og 70 millimeters element, så veier Focal opp for dette med økt slaglengde. Det kan man gjøre når elementet er så stivt og lett som her, og med det suprelette opphenget i tillegg.

Focal Celestee exploded
Focals M-formede høyttaelrelement, med et gummioppheng på bare 0,11 mm gir det et optimalt utgangspunkt for å reagere lynraskt med musikken. Foto: Focal

Kvalitetsmaterialer

Focal Celestee har hodebøyle i skinn, lærputer i minneskum og en solid bøyle i aluminium. Dette for å gi en ekstra kvalitetsfølelse når man setter klokkene på hodet. Ekte stål i grillen gir god beskyttelse av høyttalerelementet når man er på farten, og tilfører dessuten noe eget rent utseendemessig. Den marineblå utførelsen med kobberdetaljer ser meget lekkert ut på bildene, og vi regner med hodetelefonene ser minst like bra ut i levende live.

Focal Celestee black background
Foto: Focal

Celestee minner utseendemessig om en marineblå utgave av den brune toppmodellen Stellia, som ga en enorm følelse av luksus og som er blant de diggeste lukkede hodetelefonene undertegnede har hatt på hodet noensinne. Og, enda viktigere, mest vellydende.

Dette virker svært lovende, og vi gleder oss til å få Focal Celestee til test!

Focal Celestee(2) Focal Celestee Focal Celestee Front Focal Celestee Coushin Focal Celestee Case open Focal Celestee Case Closed Focal Celestee Cable Focal Celestee black background Focal Celestee unboxed Focal Celestee woman Focal Celestee lifestyle(2) Focal Celestee profile
<
>
Foto: Focal

Focal Celestee: Pris og tilgjengelighet

Prisen på Celestee er satt til 11.995 kroner, og de første parene kommer i butikkhyllene i slutten av februar.

multirom.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

De beste hodetelefonene blir sandfarget

Bose QuietComfort Ultra: Boses nye flaggskip

Devialet Gemini II kan noe ikke andre ørepropper kan

Grisebillige ørepropper med støydemping

Shure Aonic 50 får spatial audio

En helt ny type hodetelefonforsterker

Scroll to Top