Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

En nytelse for ørene

Vi kjøper flere hodetelefoner enn noensinne, og utvalget av ulike typer og retninger gjør at mange i dag ikke nøyer seg med ett par.

Skrevet av / 06.11.14 - 06:00
En nytelse for ørene

Det er ikke altfor mange år siden hodetelefonmarkedet var ensrettet og stillestående. Hodetelefoner for hjemmebruk var svarte og kjedelige og ble produsert av samme gamle gjeng som har produsert hodetelefoner siden farfars tid. Og bærbare hodetelefoner var enten av typen klassiske Porta Pro eller det var noe billig skvip som man hadde fått med på kjøpet av sin musikkspiller eller som man hadde kjøpt på bensinstasjonen for noen tiere.

Når det gjelder de bærbare hodetelefonene var det iPod-ens inntog som fikk folk til å våkne. Helt plutselig var det folk på byen som hadde hvite ørepropper og som skilte seg ut fra mengden. Det varte ikke lenge før konkurrentene tok opp kampen, enten med bedre lydkvalitet eller med mer interessant formgivning. I dag finnes det utallige merker på markedet i alle prisklasser og farger. Selv om de fleste av en eller annen grunn fortsatt synes å foretrekke hvite propper. Eller man har flere ulike farger som kan matche klær og tidspunkt. Proppene har blitt motetilbehør.

De som endret markedet for hodetelefoner var Dr Dre med sitt varemerke Beats. De viste at hodetelefoner ikke behøver å se ut som de alltid har gjort, men kan være pent designet og ha sterke farger. En genial og aggressiv markedsføring gjorde at alle yngre kastet øreproppene og skaffet seg hodetelefoner som matchet sine sneakers. Og de viste at folk faktisk er villige til å bruke mer penger på hodetelefoner om man bare forteller hvorfor. Oppkomlingene var ikke sene om å kaste seg på trenden, og nå finnes det vanvittig mange merker og stiler på hodetelefoner i butikkene.

Til og med for oss gamlinger som sitter hjemme ved musikkanlegget med hodetelefoner har utviklingen spredd seg. Konservative produsenter har innsett at det ikke må være en motsetningen mellom at hodetelefonene ser bra ut og at de låter bra. Se bare på Sennheisers fargeglade Momentum eller Bowers & Wilkins sobre skinnkledde P7.

De ulike hodetelefontypene

Ørepropper (In-ear)
Den mest vanlige typen når man vil lytte på musikk utenfor hjemmet. De er lette å putte ned i lommen og koble til mobilen når man sitter på bussen og har det kjedelig. In-ear hodetelefoner følger ofte med mobiler, men den dårlige kvaliteten på disse gjør at de nesten har fått et litt dårlig rykte. Vi anbefaler virkelig at man oppgraderer dem og i hvert fall legger til et par hundrelapper. Man får en betydelig bedre lyd som er snillere mot hørselen, de sitter bedre og holder lenger. Avhengig av hvor langt inn i året de går og hvilken type av pute som sitter på kan de gi mer eller mindre lydisolering. For å få en bra bassgjengivelse er det viktig at de sitter tett, så velg et par propper hvor det følger med puter i ulike størrelser.

Halvdekkende hodetelefoner (On-ear)
Vil man ha skikkelige hodetelefoner med hodebøyle, men likevel ha de med seg er halvdekkende hodetelefoner det mest smidige valget. De gir en bedre lyd per krone enn ørepropper og har ikke samme problemet med komfort som mange opplever med ørepropper. Varianter som kan klappes sammen trenger dessuten ikke ta så mye plass i vesken. Så lenge hodetelefonene har en lukket klokke lekker de ikke spesielt mye lyd. Se imidlertid opp for komforten i lengden. Noen som ikke har tilstrekkelig myke puter eller hvis hodebøyle er for kraftig, kan resulterer i at det begynner å føles svett i ørene. Eller til og med gjøre ørene ømme ved lengre lytting. Teste!

Heldekkende hodetelefoner (Over-ear)
Disse er skikkelig saker som krever stor plass om man vil ha dem med seg. Dessuten er de ofte bare beregnet for å kunne benyttes hjemme sammen med musikkanlegget og kan være for tungdrevne til å fungere bra sammen med et bærbart musikkapparat. Om man ikke kjøper en portabel hodetelefonforsterker da, men det er nok overkurs for de fleste. Fordelen med de heldekkende hodetelefonene er at putene ligger mot hodet i stedet for øret, og at de er bekvemme selv ved lange lytteøkter. Dessuten er klokkene større slik at det er plass til større elementer i dem, noe som blant annet gjør det lettere å få en dyp bassgjengivelse.

Sportshodetelefoner
Skal man ut å springe eller svette på helsestudio og vil lytte på musikk samtidig kan det være direkte upassende å bruke sine vanlige hodetelefoner eller propper. Dels sitter de ikke skikkelig fast slik at de havner skjevt eller faller ut. Dels kan en regnskur eller rikelig med svette faktisk ødelegge dem. Sportshodetelefonene løser det ved dels å ha bøyler eller andre anordninger som holder dem på plass, dels ved å være vannavvisende. Dessuten er de ofte kraftigere bygd slik at de tåler et rykk i ledningen er en smell. Og så kan man skylle av dem når de har blitt skitne og fulle av svette.

 

 

Denon_AH-W150_BL_O_1_990

Årets treningspropper

Denon AH-W150

Trådløs triumf

Velsittende ørepropper med utmerket lyd og uten ledninger. Hva mer kan man begjære?

NO gullikon 2014.indd

Hvis man vil slippe flokete ledninger er Denons treningspropper med sin trådløse Bluetooth-tilkobling et forlokkende valg. Ledningen bak nakken er passe lang og har refleks slik at man synes i mørket. Konstruksjonen er utmerket og batteriet holder cirka syv timer. Bøylen har knapper for volum, telefonkontroll og svarknapp for telefonsamtale. I kartongen finner man en praktisk bæreveske samt ytterligere tre størrelser av silikonplugger. Exercise Freak kan fås i svart, blått, gult eller rosa.

Takket være at de er så justerbare sitter de deilig og sikkert. En medfølgende app, Denon Sport, sporer treningen din med GPS, holder greie på kalorier, måler dine resultater og kobler til mapmyfitness.com for å dele resultatene. Dessverre kan man ikke styre musikken eller justere lyden med den. Men det gjør ikke så mye for lydkvaliteten er riktig bra og takket være at proppene går inn i øret får man en bra bassgjengivelse. De fungerer utmerket til trening og riktig bra også hjemme.

Denons ørepropper prikker inn alle kriteriene på listen for en par bra treningspropper. De er robuste og svettsikre. Takket være at de er justerbare er de både behagelige og sitter fast når man mosjonerer. Man får med en treningsapp på kjøpet. De låter bra hjemme og har tilstrekkelig med bass for å motivere til hardere trening. Dessuten er de trådløse slik at man slipper å floke seg inn i ledninger. Når resten er så bra, kan vi faktisk tilgi at samtalekvaliteten ikke duger. Dette er våre nye favoritter blant treningsproppene.

(5/14) JE
Karakter: 5
Pris: 800 kr
Klikk her for å lese hele testen

 

Supra Nitro 008_2_Black_Plugs_With_Mic_990

Årets ørepropper

Supra Nitro In-Ear

Imponerende hodetelefondebut

Smarte funksjoner, praktisk bruk og utmerket lyd gjør Supras første hodetelefoner til vinnere.

NO gullikon 2014.indd

Fjernkontrollen, som sitter omtrent i halshøyde på den høyre ledningen, føles uvanlig godt bygd og har både volumkontroll og multifunksjonsknapp. Det som skiller den ut fra mengden er en omkobler på baksiden, hvor man velger Apple eller andre. Det er den eneste mobilfjernkontrollen vi kjenner til som dermed fungerer med iPhone, Android og Windows Phone. Ellers pleier det å være separate modeller, noe som er plagsomt for oss som benytter ulike mobiler.

Mikrofonen, som kommer fra MEMS Technology, har rundtstrålende opptak og er konstruert for forstyrrelsesfritt opptak i støyende miljøer. Man opplyser også at headsettet er kompatibelt med HD Voice. Det er en teknikk for bedre lydkvalitet i mobilnettet som de nordiske mobiloperatørene er i gang med å innføre. De fleste moderne smartmobiler har allerede støtte for dette, men da gjelder det å ha riktig abonnement og en bra mikrofon som denne.

Supras første forsøk med hodetelefoner kunne ikke vært mer vellykket. Man har satset på praktiske finesser som viklefri og slitesterk ledning, støydempende mikrofon som gir god telefonlyd og en multifjernkontroll som unikt nok fungerer med alle mobiler. Men man har ikke glemt lyden. Bra volumressurser, en avgrunnsdyp bass og et varmt mellomregister som gir herlig nærværelse til musikken. Dette er blant de aller best lydende in-ear proppene i prisklassen.

(6/14) JE
Karakter: 5
Pris: 900 kr
Klikk her for å lese hele testen

 

Audio technica ATHANC7b_990

Årets NC hodetelefoner

Audio Technica ATH-ANC7b

En forretningsmanns beste venn

Ikke noe tull, bare bra lyd og velfungerende støydemping til en rimelig pris.

NO gullikon 2014.indd

Hodetelefonene sitter deilig på hodet uten altfor mye trykk takket være den myke bøyelige bøylen. Øreklokkene er relativt små, så hvis man har store ører er det mulig at de trykker på og ikke sitter så tett som de burde. Ledningen kan ikke fjernes, så om man bare vil benytte dem for å få det stille er den dessverre litt i veien. Derimot er det lett å finne knappen for å slå på støydempingen slik at man ikke må ta de av og famle.

Støydempingen fungerer helt utmerket for de frekvenser man normalt sett vil dempe, altså suset fra flyet og irriterende motorlyd. Hyggelig nok introduserer hodetelefonene ikke noe påtagelig eget lydbilde med støydempingen på. Derimot blir lyden litt hvassere når den aktiveres. Lyden er balansert og har en tiltalende varm og fyldig klang. Diskanten er presis, mellomregisteret rent og åpent, og bassen er potent uten å blir overdreven. Derimot er hodetelefonene tungdrevne og man kan ikke spille overdrevet høyt.

Audio Technicals hodetelefoner er direkte konkurrenter til Bose klassiske Quiet Comfort. Det er hodetelefoner for businessmannen som vil ha noe diskret og praktisk uten en masse problemer. De sitter bekvemt på hodet og er lette å bruke. Man får med de adaptere man trenger, men bærevesken tar plass da hodetelefonene ikke kan klappes sammen. Lyden er godt balansert og passer bra for dynamisk musikk selv om man ikke kan dra på spesielt høyt. Støydempingen fungerer utmerket og påvirker ikke musikken nevneverdig.

(3/14) JE
Karakter: 5
Pris: 1.700 kr
Klikk her for å lese hele testen

 

bwp7_990

Årets hodetelefoner

Bowers & Wilkins P7

Enestående lydkvalitet

Bedre lyd for pengene er det ikke lett å finne. B&W P7 er rett og slett de blant de beste hodetelefonene du kan plugge i smartmobilen din.

NO gullikon 2014.indd

Tretusen kroner kan synes mye for et par hodetelefoner, men du skal betale en del mer for å få bedre lyd enn fra B&W P7. De er nemlig gode nok til å hamle opp med langt dyrere hodetelefoner.

Dette er altså bærbare hodetelefoner for feinschmeckere. P7 er nydelig laget. De minner mer om et håndlaget sveitsisk armbåndsur. Skinnkledte øreputer legger seg rundt øret, og gir rikelig med åpning til 40 mm store membraner. Putene er laget slik at de holder membranene akkurat langt nok unna øret, til at luftrommet mellom øreklokkene og øret, får hodetelefonene til å oppføre seg som et par høyttalere i et akustisk miljø. Også kalt rom.

Man blir slått over hvor åpent og levende musikken lyder. Detaljrikdommen er enorm, men samtidig er lydbildet balansert og sammenhengende. De leverer kanskje ikke den samme kick ass-bassen som et par Beats, men de er divisjoner over i raffinement og gjennomsiktighet. Sammenlignet med Sennheiser Momentum( 2200 kr), er lydbildet åpnere i P7, og sammenlignet med Grado PS500, er det bedre sammenheng her.

B&W har laget en vinner i P7. Som er den mest oppsiktsvekkende hodetelefonen på lenge. Strøken kvalitet og superb lyd, gjør P7 vel verdt pengene. Man kan spørre seg hvorfor man skal betale mer, eller på den annen side, om man skal strekke budsjettet opp til 3.000 kr. Det kan være det beste kjøpet du har gjort på lenge.

(01/14) LS
Karakter: 6
Pris: 2.998 kr
Klikk her for å lese hele testen

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Forbedre hørselen med AirPods Pro

Lykke til med å få kjøpt disse

De beste øreproppene får en etterfølger

Skullcandy: GROM lyd til små barneører

Enda bedre Accentum fra Sennheiser

Forsterkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic feirer 100 år med spesialutgave

Bruker solen som krafstasjon

Støyreduserende ørepropper fra OnePlus

Rimelige ørepropper fra Redmi

Ørepropper: Audio-Technica lover kremlyd

Hodetelefoner leser hjernen din

0
Scroll to Top