Årets beste hodetelfoner

Noen er store, andre små, det finnes eksemplarer i alle prisklasser. Ja, her handler det naturligvis om hodetelefoner i alle fasonger.
Annonse
Annonse
forfatter

Man behøver egentlig ikke anstrenge seg spesielt mye for å forbedre lydopplevelsen fra mobilen eller annen musikk-kilde, og trenger nødvendigvis heller ikke bli ruinert i prosessen. Legg noen hundrelapper i en hodetelefon og du merker en betydelig forbedring mot de hodetelefonene som følger med mobilen når du kjøper den. Vil du forbedre lyden ytterligere et steg eller ha et par hodetelefoner for litt mer eksklusiv bruk hjemme, kan det være verdt å spandere litt mer penger. For en del mennesker er dessuten hodetelefonen så mye mer enn bare en lydforbedrer, i mange tilfeller er den et viktig tilbehør som forteller om hvem du er. En hodetelefon som både låter bra, sitter bra, er pen og som dessuten har en overkommelig pris kan man faktisk finne i dag.

Ulike varianter
Avhengig av hva du foretrekker og i hvilket miljø hodetelefonen skal benyttes, finnes det ulike varianter å velge mellom. De små, som oftest diskrete, ørepluggene tar liten plass og finnes med eller uten propper. Velger du varianten uten propper stenges ikke bakgrunnsstøyen like godt ute som hos de med propper, og de sitter heller ikke spesielt bra i ørene, på den andre siden kan proppene gjøre vondt i øregangen etter en tids bruk. Benytter du musikk når du trener kan en plugg med en liten bøyle som festes rundt ytterøret være en god idé.

Foretrekker du en hodetelefon som ligger utenpå øret med hodebøyle kan du enten velge en som ligger på øret eller en som dekker øret helt. En klokke som dekker hele øret oppleves ofte som mer behagelig og stenger dessuten ute omverdenen på en mer effektiv måte. Prøv deg frem for å se hvilken hodetelefon som passer deg og ditt hode best, den skal verken sitter for hardt, for løst eller gnisse mot hodet. Dersom du planlegger å kjøpe hodetelefon for å forbedre lyden fra mobiltelefonen, bør du være nøye med å sjekke at hodetelefonen er kompatibel med akkurat din mobil.

Åpne, lukket eller midt i mellom?
I et lukket, halvåpent eller åpent kammer inne i klokkene på hodetelefonene sitter de elementene som skaper lydbølgene. Den lukkede varianten, hvor elementet sitter i en tett klokke, har den fordelen at den byr på god lydisolering, den hindrer med andre ord lyd fra å lekke så vel inn som ut. En annen fordel med den lukkede konstruksjonen er at den generelt gir bedre bassgjengivelse. Ulempen er at lyden ofte blir mindre åpen og luftig. Den åpne typen er åpen både omkring øret og utad. Helt åpne hodetelefoner kan gi en naturlig lyd og luftigere klang, derimot har bassen en tendens til å bli litt mindre spenstig. En ulempe med slike hodetelefoner er imidlertid at de lekker ganske mye lyd til omgivelsene, noe som kan oppfattes som forstyrrende om du benytter de på for eksempel bussen eller på arbeidsplassen for selv å få arbeidsro. Den halvåpne typen er en mellomting og ligger et sted mellom lukkede og åpne når det gjelder lekkasje til og fra omgivelsene. Hva du foretrekker er naturligvis en smakssak.

Støydemping
Man kan si at det finnes to ulike typer av støydemping, den enkleste og billigste, er hodetelefoner med meget tettsittende øreklokker eller propper (lukket hodetelefon), som arbeider med et meget lydabsorberende materiale som på så måte stenger ute den lyden som kommer utenifra. Denne teknikken er riktignok effektiv mot lyd med høy frekvens, men det lavfrekvente bulderet fra flymotorer, tåg- eller bilstøy slipper lett gjennom.

Annonse

Reiser du mye kan en hodetelefon med aktiv støydemping være en bra investering. Forenklet kan man si at øreklokkene (eller proppene) er utstyrt med mikrofoner som fanger opp den forstyrrende lyden som kommer utenifra (bulder, støy og så videre) og beregner frekvensene på lyden og skaper en ”motlyd”. Motlyden sendes så ut sammen med musikken og slår på den måten ut de uønskede og forstyrrende frekvensene. Denne teknikken gjør hodetelefonen litt dyrere, men er vel verdt pengene på et bråkete fly eller tåg.

Hodetelefoner budsjettklasse

Philips Citiscape ShL5205

Fra Philips design-linje (CitiScape Collection), inspirert av japansk popkultur, kommer denne flotte hodetelefonen, som til tross for at det meste er glansaktig plast ser meget tiltalende ut.

Tross den lukkede konstruksjonen har den et lydbilde som er tilstrekkelig luftig og åpent, og den har en god evne til å levere bass på en bra og nyansert måte uten å bli for grøtete eller flat. Mellomregister og diskant møter hverandre på en fin måte og helhetsbildet er meget bra. De myke øreputene er meget bekvemme og hodetelefonen har en fantastisk komfort som gjør at den kan benyttes over lengre tid. Ledningen er av den praktiske flate typen som hindrer at den tvinner seg. Et stort pluss for at det følger med en adapter som gjør at Philips CitiScape passer til de fleste mobiler og spillere på markedet.

Dette er en design hodetelefon for deg som vil synes, men likevel ikke være i fremste rekke. Hodetelefonen finnes i svart, hvitt eller trendy rosa, og både utseende, komfort og lyd, som sammen med den flate ledningen og adapteren resulterer i at Philips CitiScape føles mer verdt enn de 500 kronene det står på prislappen.

Annonse

Les hele testen her

 

Hodetelefoner støyreduksjon

AKG K 495 NC

Det er lurt å være klar over at hodetelefoner med støydemping, ikke alltid spiller så bra. Her er unntaket.

Reiser man mye, enten det er med buss eller tog til jobb, eller i fly over lengre distanser, er hodetelefoner med støydemping et must. Det er bare da man kan stenge ute all støyen, og få sovet i fred. Eller enda bedre, sett en film på iPad-en, hørt på en podcast, spilt musikk, spilt litt spill. Kort sagt, kost seg med aktiviteter som passer best i stille omgivelser.

Annonse

Da passer det fint med aktiv støydemping. Mange har prøvd, men får har fått det til. AKG hører til den siste gruppen. Med K 495 NC har de endelig lyktes med å kombinere god, balansert lydkvalitet, med et velfungerende aktivt støydempingssystem. At kvaliteten går utenpå det meste vi har sett av hodetelefoner i denne prisklassen, lar seg også høre. De kan også brukes om batteriet er tomt for strøm, i motsetning til mange av konkurrentenes hodetelefoner, men det er lydkvaliteten som er oppsiktsvekkende god her. Ikke å forglemme støydempingen, som helt klart er effektiv og velfungerende. Men det er lydkvaliteten kombinert med den gode støydempingen, som gjør at vi varmt anbefaler AKG K 495 NC.

Les hele testen her

 

Hodetelefoner toppklasse

Shure SRH1840

Hvis man stadig vekk ifører seg hodetelefoner når man virkelig skal lytte, er det vanskelig å finne et bedre kjøp enn Shure SRH1840.

Annonse

De må bare høres. De lette og åpne Shure hodetelefonene er så komfortable at man kan sove med dem, og lyder så guddommelig at man aldri vil ta dem av. Det finnes riktignok hodetelefoner med kraftigere bassgjengivelse, men du skal betale en del mer for å få et par seriøse hodetelefoner som matcher åpenheten og gjennomsiktigheten til disse.

De store fløyelstrukne øreputene ligger mykt og komfortabelt rundt ørene, mens vektløs lyd toner ut av de åpne øreklokkene. Balansen i lydbildet er upåklagelig. Her hører du hvert hvisken, hver undertone, og hver nyanse. Krystallklart. Det er nesten skremmende realistisk, men så er Shure SRH1840 slett ikke som alle andre hodetelefoner. Når man ønsker seg det beste, er det ikke alltid at prisen, relativt sett, er så avskrekkende,. Noe disse ultrakomfortable og sublime hodetelefonen er et eksempel på. Med disse på hodet vil de færreste savne noe hva musikkformidling angår. Kanskje med unntak for de som krever at bassen får det til å knake i kraniet. For resten av oss, finnes det ikke en bedre hodetelefon der ute, til prisen.

Les hele testen her

 

Hodetelefoner high-end

Annonse

Stax SRS-4170

Å beskrive Stax SRS-4170 som high-end er en underdrivelse. Dette er blant verdens beste hodetelefoner.

Stax SRS-4107 består av de eleltrostatiske hodetelefonmodellen SR-407 og forsterkeren SRM-006ts, og koster nøyaktig det samme som om du kjøper komponentene løst.

Visst er 18.000 kroner dyrt, men her må man nesten sammenlikne mot hva man får fra høyttalere til samme pris. Og la det være sagt først som sist: det er ingen stuehøyttalere til denne prisen som er i nærheten av denne lyden!

For når det kommer til å gjengi musikken i sin fulle sannhet, er det ingenting som er som Stax. Det umåtelig sammenhengende lydbildet gir plass til alle instrumenter. Dynamikken er superb, med hvert lille fiolinplukk klart som dagen, omringet av mye luft. Bassen er dyp og luftig på én gang, og uansett hvordan man vrir og vender på det, låter det fantastisk. Hodetelefonene spiller ikke like høyt som tradisjonell dynamisk type, og siden de ikke farger noe, vil en spinkel musikkproduksjon låte nettopp det. Dagens loudnessbetente popmusikk kan dermed låte noe kjedelig. Men det er slettes ikke Stax sin skyld!

Er de så verdt prisen? Det må du selv avgjøre. Alt vi kan si, er at mer vellydende hodetelefoner på kompleks musikk har vi kanskje aldri hørt.

Annonse

Les hele testen her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Åsa Warme


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Aktiv støydemping i trådløse hodetelefoner, pleier å koste mer enn dette.
Det er Marshall Mode II man skal ha hvis man elsker at det trøkker litt i ørene når man ller musikk. Høyt, selvsagt.
Beoplay HX skal ta opp kampen i premiumklassen mot Sony, Bose og andre
De billige, trådløse hodetelefonene Sound Blaster JAM V2 gjør også jobben på hjemmekontoret.
Å forbedre en glimrende hodetelefon som Focal Clear kan ikke være enkelt. Men Focal mener at Clear MG er bedre på alle måter.
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
Med den største oppdateringen av Google Earth på mange år blir det nå mulig å se millioner av satelittbilder fra bl.a. NASA i timelapse. Disse viser tiårenes markante forandringer av kloden.
Den danske toppskuespilleren har landet nok en internasjonal megarolle.
Innstegsvarianten av Tesla Model 3 settes ned med 50.000 kroner, med umiddelbar virkning.
Blir ny FIA Formula E Safety Car
Den ser mye større ut enn den er, den nye 4309 Studio Monitor.
770 km rekkevidde, selvkjøring på nivå 3, og en overflod av luksus.
Der hvor andre jukser til et 4K-bilde fra et HD-panel, har Sony-projektorene ekte 4K-paneler. Nå kommer to viktige modeller med den nye X1-prosessoren for bildebehandling i toppklasse.
Strømmetjenesten Qobuz satser på musikk med høy lydkvalitet. Nå kommer den til Norge.
Urbanista Los Angeles lades med solceller.
Vakkert og oppsiktsvekkende fra Sony World Photography Awards 2021
Canons nye skrivergenerasjon har fyllbare blekktanker.
Audis nye el-SUV blir den første bilen med Sonos-lyd. Sjekk lanseringsvideoen her!