Projektor

W11000 har en imponerende bildeskarphet, takket være 4K-oppløsning.
Annonse
Annonse
forfatter

Projektorflaggskipet til BenQ lanseres i midten av november, men allerede i dag fikk vi en sniktitt i lokalene til AV Shop. Der var representanter fra BenQ, blant annet en av deres taiwanske ingeniører.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

BenQs nye 4K-teknologi jobber i prinsippet på samme måte som e-Shift-teknologien til JVC og lignende fra Epson. Det betyr at man har et bildepanel, hvor så et optisk linseelement diagonalforskyver hele bildet med en halv piksel. Linseelementet står og vibrerer lynraskt frem og tilbake, slik at det for øyet oppleves som et helvbilde med dobbelt så mange piksler. Der hvor JVC og Epson bruker et 1080 HD-panel, som til sammen gir 4,15 megapiksler, bruker BenQ et panel med native 4,15 megapiksler, som etter prosesseringen tegner opp et bilde med 8,3 megapiksler, altså ekte 4K UHD-oppløsning (3840 x 2160 piksler).

De ekstra pikslene er utregnet ved hjelp av avansert prosessering. Som vi har forstått, betyr det i prinsippet at vide med ekte 4K-oppløsning først skaleres ned til rundt 3K, og dermed opp igjen til 4K i bildeprosessoren. Ikke helt ekte 4K med andre ord, men et hakk hvassere enn e-Shift-teknologien til JVC og Epson.

Les: Test av JVC DLA-X5000 projektor: Det aller beste bildet

Annonse

Projektoren støtter ikke HDR (høy dynamisk rekkevidde) eller utvidet fargerom (Rec. 2020). Hvorvidt det betyr at HDR-innhold med utvidet fargerom vil skaleres ned til 1080p av projektoren, venter vi et klart svar på.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Derimot er projektoren forhåndskalibrert etter Rec. 709-standarden, som er den internasjonale standarden for HDTV-innhold. Med andre ord kan vi vente mer korrekte farger rett ut av esken, og dermed komme tettere på den filmopplevelsen som regissøren og etterproduksjons-teamet har tenkt.

Kontrast og lysstyrke
Projektoren er oppgitt med en lysstyrke på 2.200 ANSI Lumen, som er meget bra. Kontrastforholdet med dynamisk iris er oppgitt til 50.000:1, mens BenQs utsendte kunne fortelle at panelkontrasten er på rundt 2.000:1. Dette høres lite ut fordi man er vant til å lese høye tall på papiret, men er i virkeligheten ganske imponrerende.

THX-modus kan kalibreres
Der hvor en del projektorer har låst THX fargemodus, så fikk vi vite at den på W11000 kan kalibreres. Det kan være kjekt, da THX nok er et mer nøyaktig utgangspunkt å jobbe ut fra for en kalibratør.

Førsteinntrykket
Da vi fikk se bildekvaliteten på AV Shops 3,9 meter lange lerret, var det imponerende skarpt, det var ikke en piksel å se, og spesielt Revenant med Leonardo DiCaprio i hovedrollen hadde superbe landskapsbilder. Noe av det skarpeste jeg har sett!

Annonse
Linsejustering kan gjøres både horisontalt og vertikalt. (Foto: Produsenten)
Linsejustering kan gjøres både horisontalt og vertikalt. (Foto: Produsenten)

Fargene så nøytrale og fine ut, det ble helt klart at man ikke lenger kan si at film er best på kino. Hjemmekino er mye fetere!

Projektoren ble demonstrert uten dynamisk iris. Da kunne man tydelig se at svartnivået ikke er i klasse med den bekmørke JVC DLA-X5000; mørke scener opplevdes betydelig flatere fordi det mangler trøkk i skyggeområdene. Det var ikke dårlig, men det kan godt hende man vil ønske å ha på dynamisk iris for å strupe lyset litt i slike scener. Dette kommer vi tilbake til når vi etter hvert får eksemplaret til test.

Prisen kommer til å bli 59.995 kroner, 10.000 mer enn JVC DLA-X5000. Vi gleder oss til å få et testeksemplar til oss!

benq.no

Projektoren vi fikk se hos AV Shop. Foto: Geir Gråbein Nordby
Projektoren vi fikk se hos AV Shop. Foto: Geir Gråbein Nordby

For utvidet info, klikk bildet under.

Annonse
(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Elektrostatiske hodetelefoner og drivere fra Stax er bare begynnelsen.
Ryktet sier at Sony WF-1000XM4 er like rundt hjørnet
Sammen med Formlabs skal Sennheiser gi ørepropper perfekt tilpasset brukerens ører.
Xaiomi har lansert fire nye mobiler som de aller fleste har råd til. Den billigste har 5G, og den dyreste har 108 megapiksler.
Porsches elektriske crossover er endelig offisiell - sjekk ut lanseringsvideoen her!
Trådløse propper med Marshall-lyd og appstyring.
LG har patentert en ny type OLED-TV som kan skjules når du ikke bruker den.
Disney ryster i selve fundamentet til kinoenes eksklusive filmmonopol.
En ny, heftigere versjon av Samsungs superbrede gaming-monitor skal være på vei.
Lyngdorfs flaggskipsforsterker kan nå spille av de høyoppløste MQA-lydfilene fra blant annet Tidal.
Nå kan du snart høre Wharfedale og Leak Audio hos forhandlere.
Bare husk å velge utgaven med stereolyd.
Samsung slipper en rekke nye TV-modeller i løpet av mars/april.
0-100 km/t under 5 sek, firehjulstrekk og 420 km rekkevidde
Billig inngangsbillett til analog fotografering.