Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi bygger hjemmekino!

Etter flere ukers iherdig planlegging, skruing og snekring står vårt nye kinorom endelig ferdig. Les om byggeprosessen her!

Skrevet av / 21.02.14 - 14:30
Vi bygger hjemmekino!

Etter mange imponerende ”Hjemme hos” reportasjer er turen kommet til Lyd & Bildes eget testrom. Vi innså etter hvert at vårt eget lytterom så ganske spartansk ut sammenlignet med hva mange av selvbyggerne rundt om i landet har greid å få til! Det er imponerende hvor mye som kan gjennomføres med solid egeninnsats, kombinert med entusiasme og kunnskap fra nettsteder som avforum.no.

Ambisjonene var selvsagt skyhøye, men selv redaksjonen i Lyd & Bilde har budsjetter å forholde seg til, tro det eller ei. Derfor ble planen om å bygge et kompromissløst kinorom i millionklassen raskt ”normalisert” etter et møte med økonomisjefen. Byggekostnadene måtte holdes innenfor strenge rammer, men likevel, med nøye planlegging og god hjelp fra ulike leverandører og ressurspersoner har resultatet blitt veldig bra.

Plan for rommet
Et av målene med det nye kinorommet vårt var å oppnå en ryddig installasjon. Siden det jevnt og trutt går mye forskjellig utstyr inn og ut døra til testrommet, var det en stor fordel å holde det permanente utstyret ute av veien. Det innebar veggmonterte høyttalere, og i tillegg ønsket vi oss et enda større bilde. Valget var enkelt, det måtte bli en skjult høyttalerløsning bak et perforert lerret, akkurat som på kino!

Vårt eksisterende lytterom var allerede bygget som et ”rom i rom” med doble vegger, nedsenket tak og vibrasjonsdempende gulv. Vi kunne derfor konsentrere oss om å gjøre forbedringer innvendig i selve rommet. Øverst på ønskelisten sto installasjonen av et nytt høyttalersystem. Derfor startet prosessen med å planlegge et optimalt rom rundt disse høyttalerne, kombinert med god akustikk, komfortable sitteplasser og gigantisk bilde. Vi hadde på forhånd satt et fornuftig budsjett, som vi riktignok sprengte med glans – men det var verdt det!

Byggeprosessen tok ca tre uker med intensiv jobbing. På grunn av tidspress fikk vi hjelp av profesjonelle håndverkere, men jobben er ikke mer krevende enn at de fleste hjemmesnekkere og gjør-det-selvere med litt erfaring kan klare det. I tillegg har vi stort sett benyttet oss av lett tilgjengelige byggematerialer som stendere, gips, MDF-plater og steinull som er alle er lett tilgjengelig fra din lokale byggevareforhandler.

Svenske kinohøyttalere
Høyttalerne er kanskje den viktigste delen av et hjemmekinosystem. Antallet høyttalere, samt størrelse og kvalitet har stor innvirkning på sluttresultatet, siden det er disse som skal skape en den helomsluttende surroundlyden.

Vårt valg av høyttalere var allerede tatt: Det måtte bli P6/P15 høyttalerne fra svenske Procella. Disse kompakte, men kraftfulle høyttalerne  er ikke bare et av de råeste kinosystemene vi har hørt. De er i tillegg svært avslørende, og derfor et kjærkomment arbeidsverktøy når vi tester surroundreceivere og annet utstyr. Med 7 identiske satellitthøyttalere, kombinert med en stram og hardtslående subwoofer med 2×15” basser som deles ved 80Hz utgjør de en tøff referanse å måle annet utstyr med og mot.

Det er imidlertid lite poeng med påkostede høyttalere dersom de ikke blir riktig installert!  Korrekt plassering av høyttalerne er kritisk i en hver hjemmekino, enten det er et lite 5.1 system eller en fullblods THX-sertifisert hjemmekino.

Høyttalerplassering
Et dedikert hjemmekinorom handler om å gi alle tilskuere en best mulig filmopplevelse. Da er det avgjørende at både høyttalere,  lerret og sitteplasser er plassert nøyaktig i forhold til hverandre. Til denne jobben hadde vi alliert oss med Procella-konstruktør Anders Uggelberg, som har tegnet utallige offentlige og private kinoer. Basert på rommets vitale mål tegnet han en skisse for oss med nøyaktig plassering av høyttalere og lytteposisjon, etter norm fra godkjenningsorganet THX.

For optimal kinolyd anbefales det at hjemmekinoens ”sweet spot” (som regel det midterste setet i sofaen) sitter midt foran senterkanalen (0 grader), med 45 graders horisontal vinkel mellom venstre og høyre fronthøyttaler. Høyttalerne monteres høyt på veggen, nærmere bestemt 5/8 av høyden på skjermen. Dette samsvarer med plasseringen som brukes i profesjonelle kinoer og lydstudioer, og er en fordel også i hjemmekinosammenheng, spesielt om man vil ha ekstra seterader bakover. Surroundhøyttalerne på siden skal så monteres mellom 90 og 110 grader til siden for lytteposisjon, mens de bakre surroundhøyttalerne monteres symmetrisk med mellom 45 og 60 graders vinkel fra lytteposisjon.

Baffelvegg-prinsippet
For få maksimalt utbytte av Procella-høyttalerne ble vi anbefalt å installere front- og senterhøyttalerne i en såkalt baffelvegg. En baffelvegg er en ny , heldekkende vegg med utsparringer for høyttalere og subwoofere.

En baffelvegg har mange fordeler. Fordi høyttalerne installeres jevnt med veggoverflaten, unngår man mange av lydrefleksjonene og faseproblemene som ellers oppstår når høyttalerne står ute på gulvet. Veggen blir i praksis ett med høyttalerens baffel, og man oppnår en jevnere frekvensrespons. Baffelveggen bidrar i praksis til å skape et større, mer sammenhengende og fokusert lydbilde. I tillegg gir det en akustisk forsterkning på 6 desibel.

Innbyggingshøyttalere passer dessuten perfekt i kombinasjon med et akustisk transparent lerret. Lerretet monteres på veggen foran høyttalerne, og lyden oppleves dermed å komme direkte ut av skjermen – akkurat som på kino.

Oppskriften på en baffelvegg er som følger: Først bygger man et reisverk av 2×4” som strekker seg fra gulv til tak, med hyller for plassering av front og senterhøyttalerne, samt utsparring til subwooferen som skal stå på gulvet. Det trekkes korrugerte rør til høyttalerkabler, strøm og signal til subwooferen. Innsiden av veggen isoleres og dempes med Glava, Rockwool eller lignende. Ovenpå reisverket monteres det så minst to lag gips, og et tredje lag av sponplate, aller helst MDF. Det er viktig at rammeverket og veggen bygges solid for å unngå vibrasjoner. Deretter skal hele veggen tildekkes med akustisk dempemateriale, med utskjæring for høyttalerne. I vårt tilfelle brukte vi Paroc akustikkplater av 50mm steinull, som kan bestilles fra din lokale byggevareforretning. For få en fin overflatefinish dekket vi så veggen til med  scenemolton, et svart brannsikkert filtstoff som vi stiftet fast til stenderne. I tillegg bygde vi to ekstra rammer med akustikkplater for å dempe refleksjoner fra sideveggene.

Lydtransparent lerret
Når det kommer til lydtransparente, perforerte lerret vil det alltid være et kompromiss mellom lyd- og bildekvalitet. En duk som slipper gjennom mye lyd, vil også reflektere mindre lys fra projektoren, og vice versa. Vi fikk anledning til å teste prototypen av Dreamscreens nye lydtransparente duk, V5, som fremstår som et vellykket kompromiss. Den norskutviklede duken gir tilstrekkelig lysutbytte uten synlig mønster eller moiré-effekter, samtidig som den slipper lyden tilnærmet uhemmet igjennom. Således får man ”det beste av begge verdener” til en fornuftig pris.

Siden vi allerede hadde bestemt oss for å bygge inn høyttalerne i veggen bak lerretet, var disse også med på å diktere hvor stort lerret vi måtte ha. For å få plass til alle høyttalerne innenfor lerretet, måtte det være hele 3,3 meter bredt! Heldigvis hadde leverandøren en ramme som passet perfekt: Dreamscreen Acoustic ultraHD 330 cm buet rammelerret i 2,35:1 format. Projektoren vi bruker for øyeblikket er Epsons nye TW-9200. En meget lyssterk og kontrastrik projektor.

LoB_worksh P8190031 P9207064 P8190057 P8200065 P9207073 P9207088 P8270093 Dreamscreen P1020547 P1020527 PA047108
<
>
Prøvemontering av rammelerret: Rammen fra Dreamscreen kommer med solide braketter som gir god klaring til veggen bak, selv med 50mm ekstra demping. Vi valgte et lerret i 2,35:1 format for å få tilstrekkelig bredde til å gå utenpå høyttalerne. Det 3,3 meter brede lerretet går akkurat utenpå høyttalerne, og gir et kolossalt bilde.

Forsterkere
Forsterkere til hjemmekino har en tøff oppgave. Det å gjengi heseblesende actionfilm på realistisk lydnivå, og fortsatt ha overskudd nok til de tøffeste eksplosjonene, krever stabile og strømsterke forsterkere med masse effekt. I vårt oppsett bruker vi en separat prosessor og forsterkerløsning for å kunne velge de rette forsterkerne for oppgaven.

Kraftleverandørene i kinoen vår kommer fra norske Hegel. De store og kompromissløse Hegel H30 monoblokkene er de mest vellydende stereoforsterkerne vi kjenner til – så hvorfor ikke benytte dem i hjemmekinoen også? En bonus er at monoblokkene også har muligheten til å brukes som stereoforsterker. Vi bruker derfor en stykk stereokoblet H30 (2 x 350 watt) til fronthøyttalerne, mens en brokoblet monoblokk  (1 x 1100 watt) driver senterkanalen. Disse suppleres av to stykk Hegel H20 (2 x 200 watt) forsterkere til surroundkanalene. Dermed har vi i overkant av 2600 watt tilgjengelig effekt i hjemmekinoen vår! Dette sikrer fremfor alt en ren og uforvrengt lydgjengivelse med massevis av ”headroom” til de tøffeste filmsekvensene. Vi er i gang med å teste ulike prosessorer, og bruker inntil videre Yamaha CX-A5000 som er en topp moderne surroundprosessor med balanserte XLR lydutganger.

Høyttalerkabler: Lengden og tykkelsen teller
I et optimalt hjemmekinorom ønsker man gjerne å holde elektronikk separat, enten i en hylle eller adskilt teknisk rom, med ledningene trukket skjult i veggen. Fordelen er en ryddig installasjon – ulempen er at det blir mange meter med høyttalerkabel! I vårt tilfelle gikk det med totalt 70 (!) meter med høyttalerkabel av god kvalitet.

Det viktigste med kabelen er at den er lang nok, men man skal heller ikke glemme tykkelsen: For jo lengre kabelstrekk, jo mer øker også den elektriske motstanden i kabelen, noe som i verste fall kan føre til signaltap (i desibel) samt avvik i frekvensresponsen. For å unngå dette er det viktig å velge kabler med tilstrekkelig tverrsnitt. I spesifikasjonene til høyttalerne vi har valgt anbefaler produsenten minimum 2,5mm2 tverrsnitt opp til 25 meter, 4mm2 tverrsnitt fra 25-45 meter og 6mm2 fra 45-75 meter. I vårt tilfelle helgarderte vi oss med Monster M1.2s høyttalerkabel, som har rikelig med tverrsnitt og praktisk isolasjon.  Monster leverer dessuten høyttalerplugger som man enkelt terminerer selv. M1.2 s kabelen er imidlertid relativt tykk, så det er viktig å ikke bruke for tynne rør – da blir jobben med å trekke unødvendig tung og kronglete. Om mulig bør du derfor bruke rør som er dobbelt så tykke som kabelen du skal trekke. Vi snakker av erfaring…

Kinostoler
Med lydanlegget vel på plass, var det på tide å tenke på lytteposisjonen: Komfortable sitteplasser er alfa og omega i en respektabel hjemmekino. Samtidig er det en fordel med ekstra plass til snacks, drikke, fjernkontroller og for vår del, skrivesaker! Stressless-serien fra Ekornes treffer blink på alle disse punktene. I treseteren Legend SC111 sitter hver og en av oss komfortabelt i individuelle reclinere. Armlenene har vippbare bord med oppbevaringsrom.

Lydopplevelsen
Med ferdigmonterte høyttalere, forsterkere, projektor, lerret og noen særdeles komfortable kinostoler, er det på tide å nyte hjemmekinoen fra første rad. Og resultatet er ikke til å kimse av: Baffelveggen har definitivt sørget for et stort lydmessig løft. Lyden fra front- og senterkanalene smelter sammen til et lydbilde som virker vesentlig større enn før, men er likevel meget godt fokusert og direkte. Dialogene får en besnærende autoritet og klarhet. For ikke å snakke om bassen! Anslagene fra subwooferen er blitt vesentlig mer kontante, samtidig som det er nesten umulig å lokalisere hvor bassen kommer fra. Hele lydbildet smelter sammen med det som skjer på skjermen, og vi har oppnådd det vi ønsket: En tettere og mer engasjerende filmopplevelse!

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

Dolby Atmos - uten Atmos-høyttalere

0
Scroll to Top