Search
Generic filters

Verdens første 4K kortavstands-projektor med laser

Sony viste frem verdens første 4K Ultra Short Throw laserprojektor på ISE.

Projektoren VPL-GTZ1 benytter en teknikk som Sony kaller SXRD, som er en LCD-teknikk hvor hvitt lys splittes fra lampen til sine tre primærfarger rød, grønn og blå ved å lede lampelyset til en LCD-overflate. Men i motsetning til vanlig 3LCD, hvor lyset ledes gjennom et fargefilter av flytende krystall, blir lyset med SXRD-teknologien i stedet reflektert av en krystallbrikke. Man kan se på det som en slags hybrid mellom LCD og DLP.

Laser
En annen viktig forskjell mellom VPL-GTZ1 og andre LCD-projektorer er at denne benytter laser som lyskilde, i stedet for vanlig halogen. Dette har fordelen av umiddelbar oppstart med full lysstyrke fra første sekund, og dessuten en meget lang levetid på lampen, 20.000 timer mot halogens +/- 3.000.

Ultrakort projisering
Og det stopper ikke med det. VPL-GTZ1 er nemlig en Ultra Short Throw-projektor, som betyr at den har en ekstremt kort kasteavstand. Du kan kline den helt inntil lerretveggen og likevel få et 106 tommers bilde! Ved å zoome helt ut, får du da et 66 tommers bilde, som er det minste som er mulig med denne. Flytt projektoren 17 cm ut fra veggen, og du får med full zoom et 147 tommers bilde!

Kino 4K
Som om ikke det var nok, har VPL-GTZ1 en oppløsning på hele 4096 x 2160 piksler, som er den profesjonelle kinovarianten av 4K.

Ikke for hjemmekino
Kortavstandsprojektorer er ikke mye brukt i hjemmekinosammenheng, da man gjerne opplever at bildet ikke er nøyaktig like skarpt over hele. Når det er sagt, var undertegnede ganske imponert over skarpheten presentert på ISE-messen. Der var to projektorer koblet sammen, til å vise et bilde på 8192 x 2160 piksler.

Sony demonstrerte med to VPL-GTZ1 projektorer ved siden av hverandre med tilsammen 8192 x 2160  piksler.
Sony demonstrerte med to VPL-GTZ1 projektorer ved siden av hverandre med tilsammen 8192 x 2160 piksler.
Resultatet var overraskende skarpt.
Resultatet var overraskende skarpt.

Lysstyrken er oppgitt til 2.000 lumen, som fungerer fint i installasjonssammenhenger hvor lokalet er temmelig opplyst. Og fordi laserlyset kan skru seg av og på med ekstrem hastighet, så er svartnivået oppgitt til uendelig, dersom dynamisk kontrast er valgt. Panelkontrasten har vi derimot ikke tall på.

Det foreligger for øyeblikket ingen pris på projektoren.

pro.sony.com

Kommenter

Legg igjen en kommentar

Les også

Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.
En mer kompakt og billigere modell av Sony Xperia 1 II. Men med nesten alle de samme spesifikasjonene.
Snart kommer nok en svensk originalserie fra strømmegiganten.
SteelSeries Arctis 9 er et trådløst hodesett med surroundlyd, som funker til både PC og PlayStation-konsollene.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kompakt high-end med nok krefter.
En nærmere kikk på både innsiden og utsiden av de nye Xbox-ene.
GoPro Hero9 Black har 5K video, enda bedre videostabilisering – og endelig selfie-skjerm.
30. oktober slipper Disney+ sesong 2 av The Mandalorian.
Og prisene blir relativt hyggelige.
Vidvinkelzoom og lyssterk 50mm til Nikon Z.
Med to nye iPads viste Apple ved gårsdagens lansering at verdens mest populære nettbrett, som har ti-års jubileum i år, er kommet for at bli.
Nå måler den også oksygennivået i blodet ditt.
United States Customs and Border Protection har beslaglagt et større parti OnePlus Buds trådløse ørepropper. Myndighetene vurderer at OnePlus har kopiert Apples AirPods.
De fleste spesifikasjonene vet vi allerede. Nå har det kommet nyheter om kameramodulen på den kommende smarttelefonen fra OnePlus.
Med Motorola Razr 5G og Motorola Moto G9 Plus er kinesiske Lenovo klar med mobiler til både store og små lommebøker
Sony lanserer a7C, det minste fullformatkameraet.