Verdens første 4K kortavstands-projektor med laser

Sony viste frem verdens første 4K Ultra Short Throw laserprojektor på ISE.

Skrevet av / 12.02.15 - 13:53
Verdens første 4K kortavstands-projektor med laser

Projektoren VPL-GTZ1 benytter en teknikk som Sony kaller SXRD, som er en LCD-teknikk hvor hvitt lys splittes fra lampen til sine tre primærfarger rød, grønn og blå ved å lede lampelyset til en LCD-overflate. Men i motsetning til vanlig 3LCD, hvor lyset ledes gjennom et fargefilter av flytende krystall, blir lyset med SXRD-teknologien i stedet reflektert av en krystallbrikke. Man kan se på det som en slags hybrid mellom LCD og DLP.

Laser
En annen viktig forskjell mellom VPL-GTZ1 og andre LCD-projektorer er at denne benytter laser som lyskilde, i stedet for vanlig halogen. Dette har fordelen av umiddelbar oppstart med full lysstyrke fra første sekund, og dessuten en meget lang levetid på lampen, 20.000 timer mot halogens +/- 3.000.

Ultrakort projisering
Og det stopper ikke med det. VPL-GTZ1 er nemlig en Ultra Short Throw-projektor, som betyr at den har en ekstremt kort kasteavstand. Du kan kline den helt inntil lerretveggen og likevel få et 106 tommers bilde! Ved å zoome helt ut, får du da et 66 tommers bilde, som er det minste som er mulig med denne. Flytt projektoren 17 cm ut fra veggen, og du får med full zoom et 147 tommers bilde!

Kino 4K
Som om ikke det var nok, har VPL-GTZ1 en oppløsning på hele 4096 x 2160 piksler, som er den profesjonelle kinovarianten av 4K.

Ikke for hjemmekino
Kortavstandsprojektorer er ikke mye brukt i hjemmekinosammenheng, da man gjerne opplever at bildet ikke er nøyaktig like skarpt over hele. Når det er sagt, var undertegnede ganske imponert over skarpheten presentert på ISE-messen. Der var to projektorer koblet sammen, til å vise et bilde på 8192 x 2160 piksler.

Sony demonstrerte med to VPL-GTZ1 projektorer ved siden av hverandre med tilsammen 8192 x 2160  piksler.
Sony demonstrerte med to VPL-GTZ1 projektorer ved siden av hverandre med tilsammen 8192 x 2160 piksler.
Resultatet var overraskende skarpt.
Resultatet var overraskende skarpt.

Lysstyrken er oppgitt til 2.000 lumen, som fungerer fint i installasjonssammenhenger hvor lokalet er temmelig opplyst. Og fordi laserlyset kan skru seg av og på med ekstrem hastighet, så er svartnivået oppgitt til uendelig, dersom dynamisk kontrast er valgt. Panelkontrasten har vi derimot ikke tall på.

Det foreligger for øyeblikket ingen pris på projektoren.

pro.sony.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top