Ultra HD Blu-ray i 2015?

Neste generasjons Blu-ray format med 4K oppløsning ventes mot slutten av året.

Skrevet av / 25.01.15 - 19:25
Ultra HD Blu-ray i 2015?

Elektronikkåret 2015 hadde sitt offisielle avspark under CES-messen tidlig i januar. Men med unntak av Panasonics avdukning av en ny prototype, var det lite nytt om et kommende Blu-ray format med 4K oppløsning.

Organisasjonen bak BD formatet, Blu-ray Disc Association, har imidlertid kunngjort noen av spesifikasjonene til det kommende formatet, som har fått det offisielle navnet Ultra HD Blu-ray.

Nytt fysisk diskformat
UHD BD platene vil med unntak av ny logo være utseendemessig like dagens 12 centimeters BD og CD plater. Forskjellen ligger i innhold og lagringskapasitet. UHD BD platene rommer fra 66 GB (dobbelt lag) til 100 GB (trippelt lag). UHD BD spillerne blir bakoverkompatible med standard BD, DVD og CD-plater.

Oppløsningen blir på 3840 x 2160 piksler med bildefrekvens opptil 60 fps (frames per second). Med andre ord åpnes det for at filmer som Hobbiten som er tatt opp med høyere bildefrekvens (også kalt HFR) kan vises i originalt format. Interessant nok ser ikke 3D ut til å være nevnt i de nye spesifikasjonene: Det er i så fall dårlig nytt for Avatar-regissør James Cameron, og andre tilhengere av 3D-film.

UHD BD åpner også for å vise et bredere fargespekter enn tidligere. Nærmere bestemt 10 bits fargedybde, med støtte for HDR (High Dynamic Range).

Spesifikasjonene for lyd er ikke bekreftet, men det ventes at et eller flere objektbaserte lydformater, som Dolby Atmos, Auro 3D og DTS-X blir del av den nye standarden.

HEVC videokompresjon
For å få plass til en helaftens spillefilm, lydspor og ekstramateriale på diskene, kreves en effektiv komprimering. Standarden for videokompresjon vil være HEVC, den samme som bl.a Netflix i dag bruker til streaming av sitt 4K innhold. UHD BD lover imidlertid en langt høyere bitrate (Over 100 mbps) sammenlignet med streaming (15-20 mbps), som kan oversettes til bedre bildekvalitet med mindre synlig komprimering.

De endelige spesifikasjonene for Ultra HD Blu-ray blir kunngjort senere i 2015. De første spillerne ventes lansert i USA julen 2015, med en påfølgende europeisk lansering tidlig i 2016. Erfaringsvis kan det drøye til 2016/2017 før formatet får ordentlig fotfeste med et bra utvalg av filmer.

Lanseringen kommer i en tid hvor streamingtjenester som Netflix og Amazon er i hurtig vekst, og hvor det også er mulig å laste ned 4K filmer til harddisk. Noen vil derfor hevde at det er i seneste laget å lanseret et nytt fysisk filmformat. UHD BD henvender seg imidlertid til entusiaster som ønsker høyest mulig kvalitet på bilde og lyd, og setter pris på å ha en fysisk filmsamling. Noe i alle fall BDA ser ut til å ha tro på vil gjelde også i fremtiden.

Hva mener du? Er nye Ultra HD Blu-ray filmer og spillere verdt å vente på?

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • LB+ Total i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

Smart og lyssterk 4K-projektor

Denon-receiver gir Atmos hjemmekino i mellomstore rom

8K-hjemmekinolyd til en fornuftig pris

Yamaha lanserer nye lydplanker

Sonys nye høyttalere kan noe helt spesielt

Dali lanserer ny senterhøyttaler i Oberon-serien

Scroll to Top