Search
Generic filters

Ultra HD Blu-ray i 2015?

Neste generasjons Blu-ray format med 4K oppløsning ventes mot slutten av året.

Elektronikkåret 2015 hadde sitt offisielle avspark under CES-messen tidlig i januar. Men med unntak av Panasonics avdukning av en ny prototype, var det lite nytt om et kommende Blu-ray format med 4K oppløsning.

Organisasjonen bak BD formatet, Blu-ray Disc Association, har imidlertid kunngjort noen av spesifikasjonene til det kommende formatet, som har fått det offisielle navnet Ultra HD Blu-ray.

Nytt fysisk diskformat
UHD BD platene vil med unntak av ny logo være utseendemessig like dagens 12 centimeters BD og CD plater. Forskjellen ligger i innhold og lagringskapasitet. UHD BD platene rommer fra 66 GB (dobbelt lag) til 100 GB (trippelt lag). UHD BD spillerne blir bakoverkompatible med standard BD, DVD og CD-plater.

Oppløsningen blir på 3840 x 2160 piksler med bildefrekvens opptil 60 fps (frames per second). Med andre ord åpnes det for at filmer som Hobbiten som er tatt opp med høyere bildefrekvens (også kalt HFR) kan vises i originalt format. Interessant nok ser ikke 3D ut til å være nevnt i de nye spesifikasjonene: Det er i så fall dårlig nytt for Avatar-regissør James Cameron, og andre tilhengere av 3D-film.

UHD BD åpner også for å vise et bredere fargespekter enn tidligere. Nærmere bestemt 10 bits fargedybde, med støtte for HDR (High Dynamic Range).

Spesifikasjonene for lyd er ikke bekreftet, men det ventes at et eller flere objektbaserte lydformater, som Dolby Atmos, Auro 3D og DTS-X blir del av den nye standarden.

HEVC videokompresjon
For å få plass til en helaftens spillefilm, lydspor og ekstramateriale på diskene, kreves en effektiv komprimering. Standarden for videokompresjon vil være HEVC, den samme som bl.a Netflix i dag bruker til streaming av sitt 4K innhold. UHD BD lover imidlertid en langt høyere bitrate (Over 100 mbps) sammenlignet med streaming (15-20 mbps), som kan oversettes til bedre bildekvalitet med mindre synlig komprimering.

De endelige spesifikasjonene for Ultra HD Blu-ray blir kunngjort senere i 2015. De første spillerne ventes lansert i USA julen 2015, med en påfølgende europeisk lansering tidlig i 2016. Erfaringsvis kan det drøye til 2016/2017 før formatet får ordentlig fotfeste med et bra utvalg av filmer.

Lanseringen kommer i en tid hvor streamingtjenester som Netflix og Amazon er i hurtig vekst, og hvor det også er mulig å laste ned 4K filmer til harddisk. Noen vil derfor hevde at det er i seneste laget å lanseret et nytt fysisk filmformat. UHD BD henvender seg imidlertid til entusiaster som ønsker høyest mulig kvalitet på bilde og lyd, og setter pris på å ha en fysisk filmsamling. Noe i alle fall BDA ser ut til å ha tro på vil gjelde også i fremtiden.

Hva mener du? Er nye Ultra HD Blu-ray filmer og spillere verdt å vente på?

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Les også

Etter å ha trukket tilbake første Sleepbuds på grunn av problemer med batteriene, er det nye propper på vei.
Med optiske brytere i stedet for mekaniske skal Roccat Vulcan Pro tastaturer være hele 40 ganger raskere enn konkurrentene.
Blir Canons billigste pro-videokamera.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Skal forbedre lyden betydelig med ny teknologi.
Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.
– Det eneste raskere enn Ludicrous er Plaid.
Men Volkswagen holder fortsatt tett om mulighetene for oppgradert lyd!
Panasonic starter utrullingen av sin første Android-TV i november!
Så er det offisielt. OnePlus lanserer sin neste mobil om tre uker.
Kun 50 par, og de blir ikke akkurat billige.
I tillegg til Elite 85t slipper Jabra aktiv støydemping til den eksisterende Elite 75t.
I dag slipper Netflix traileren til sin første norske originalfilm: Kadaver.
Med Netatmo Smart Videoringeklokke ser du hvem som ringer på og kan snakke med dem fra hvor som helst.
Bestill og spesifiser din egen Mustang Mach-E. Pris fra 412.000 kroner, mulighet for firehjulstrekk og rekkevidde opptil 610 km.
Snart får vi nordmenn nok en strømmetjeneste å velge imellom.