Surroundprosessor og forsterker fra Marantz

Marantz slipper nye flaggskip til hjemmekinoen, nemlig 11.2.-prosessoren AV8801 og 7-kanals effektforsterkeren MM8077.
forfatter

Den nye AV8801 er en 11.2-kanals forforsterker med seriøs high-end-teknologi på innsiden. Deriblant en godt dimensjonert ringkjernetrafo, samt en diskret op-amp-konstruksjon med et stort antall JFET-transistorer. En teknologi Marantz kaller HDAM. Prosessoren har 4K video passthrough, altså den slipper et HDMI-signal med 4K oppløsning intakt gjennom – det nye HD-formatet, med fire ganger oppløsningen til ”Full HD”. Selvsagt er den også kompatibel med 3D-signaler.

Marantz AV8801 er en lekker og påkostet surroundprosessor.

Prosessoren har hele tre HDMI-utganger, to av dem til hovedsonen, slik at den for eksempel kan fôre bilder til en TV og en projektor i stua, i tillegg til en ytterligere TV i et annet rom. Musikkelskeren bør også merke seg Apple AirPlay, som lar deg strømme musikk trådløst fra din iPhone, iPad, iPod Touch eller en datamaskin med iTunes. Prosessoren kan også strømme musikk direkte fra en nettverkstilkoblet harddisk eller datamaskin, den har innebygget Spotify, internettradio, og den kan styres via en egen fjernkontrollapp for Apple- og Android-mobiler og -nettbrett.

Marantz AV8801 har både balanserte og ubalanserte utganger til samtlige kanaler.

Seriøs prosessering og lyd
Dette er i og for seg ikke noe spesielt, da selv billige surroundreceivere til 3-4.000 kroner har dette nå. Men AV8801 har selvsagt en langt bedre prosessering og lydkvalitet. I tillegg kan den skilte med 4-ports eternett-svitsj, slik at flere produkter kan kobles til nettverket. Dessuten kan prosessoren spille flere formater som nettverksspiller enn vi er vant med fra receiverne. WAV, FLAC (opptil 24-bit/192kHz) og Appla Lossless er alle akseptert, og digitalkonverterne på innsiden er av høy kvalitet, med 32-bit/192kHz oppløsning. Marantz har dratt det hele enda lenger, ved å gi plass til balanserte XLR-kretser til samtlige 11 kanaler! I tillegg til begge subwooferkanaler! Prosessoren har dessuten en balansert stereo analog XLR-inngang, hvor du kan koble til din high-end CD-spiller. Som et bonus er platespillerinngang også på plass.

Effektforsterkeren Marantz MM8077 byr på 7 x 150 watt, og matcher AV8801 utseendemessig.

Effektforsterkeren
Effektforsterkeren MM8077 er en 7-kanals effektforsterker. Denne har nødvendigvis en enda større ringkjerne, da det er her kraftverket sitter – med 7 x 150 potente watt (8 ohm). Marantz har satset på strømforsterkning i stedet for spenningsforsterkning, noe som kan sørge for bedre båndbredde ved høyere lydtrykk, enn spenningsforsterkere klarer. Strømforsterkning skal også ha raskere transientrespons, og dermed bedre dynamiske evner. Ulemper med strømforsterkning kan være noe dårligere signal-/støynivå, blant annet som følge av mer varierende inngangsoffsetspenning.

Både balanserte og ubalanserte innganger er på plass.

MM8077 er utviklet for å gi fleksibilitet til installatører så vel som stuebrukerne. For eksempel kan man velge mellom balansert og ubalansert signal individuelt for hver enkelt kanal.

Priser og tilgjengelighet
Prosessoren AV8801 og effektforsterkeren MM8077 vil koste henholdsvis 28.000 og 18.000 kroner, når de slippes på markedet mot slutten av januar.

marantz.com
akustikk.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.