Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sony TA-AN1000: Sony overrasker med ny surroundforsterker

Fullspekket med Dolby Atmos, DTS:X og 3D-kartlegging av rommet, lover TA-AN1000 en oppslukende hjemmekinoopplevelse.

Skrevet av / 25.04.23 - 10:00
Sony TA-AN1000: Sony overrasker med ny surroundforsterker

Sony har i dag lansert TA-AN1000 – en splitter ny 7.2 kanalers surroundforsterker til sortimentet sitt. Den nye modellen byr på flere moderne finesser, deriblant Sonys avanserte 360 Spatial Sound Mapping-teknologi, som vi kjenner fra høyttalersystemet HT-A9.

Modellnavnet AN-1000 bør klinge velkjent i ørene hos Sony-fans: Det bringer minner om klassiske forsterkere som TA-E-1000ESD, som var en milepæl i sin tid. Så Sony mener åpenbart alvor med denne modellen, som kommer til våre breddegrader i begynnelsen av juni.

TA-AN1000__angle-Large TA-AN1000_rear-Large
<
>
Sony TA-AN1000 har seks HDMI 2.1 innganger og 2 ut. Men ingen multikanal pre-out, ser det ut til. (Foto: Sony) (Foto: Sony)

Lover en autentisk kinoopplevelse hjemme

For den som ønsker å ta steget til ekte fullblods hjemmekino med separate høyttalere, trengs det en surroundforsterker som er med på oppgavene. Sony TA-AN1000 støtter de seneste surroundlydformatene, inkludert Dolby Atmos, DTS:X, og håndterer video med opptil 8K/60 Hz og 4K/120 Hz i HDR-format.

Forsterkerdelen yter 7 x 85 watt (8 ohm, 120 W per kanal i 6 Ohm), og kan konfigureres for enten 7.1 surround eller 5.1.2 med høydekanaler.

Kanskje mest interessant er det at TA-AN1000 kommer lastet med Sonys patenterte romkorreksjon – Digital Cinema Auto Calibration (D.C.A.C. IX) i kombinasjon med 360 Spatial Sound Mapping.

D.C.A.C. IX kan korrigere avstanden, vinkelen, lydtrykket, fasen og frekvensresponsen til hver høyttaler ved hjelp av den medfølgende kalibreringsmikrofonen. Slik kan den kompensere for utfordrende høyttalerplassering, forsinkelse eller faseskift.

Ved hjelp av posisjonsinformasjonen målt av mikrofonen, kan systemet kartlegge rommet i 3D, og kreére flere «fantomhøyttalere» og plassere dem rundt i rommet – alt for skape en mer oppslukende lydopplevelse.

Vi har hørt teknikken i aksjon på de fullaktive, trådløse surroundhøyttalerne HT-A9, men nå blir det altså mulig å bruke den sammen med sine eksisterende, passive høyttalere. Om det vil fungere like bra, gjenstår å se/høre.

 

Les også Sony HT-A9: For en surroundlyd! Med HT-A9 har Sony tenkt helt nytt, og løst et stort problem innen hjemmekinolyd. Nemlig plassering av høyttalerne. Og som det funker!

Musikk i surroundformat

I tillegg til filmlyd er Sony-forsterkeren godt tilrettelagt for musikklytting i surround. Sonys eget 360 Reality Audio lydformat er selvsagt med, og TA-AN1000 støtter også direkte «native» avspilling av DSD (Direct Stream Digital) filer, uten konvertering involvert, slik at DSD-innhold kan nytes fullt ut.

TA-AN1000 støtter Bluetooth, Spotify Connect, Chromecast og Apple Airplay 2 for enkel musikkstrømming fra mobile enheter. I tillegg er Sony-forsterkeren  «Works with Sonos» sertifisert, slik at den også kan fjernstyres via Sonos-appen i multirom-oppsett.

Forberedt for høykvalitets video og gaming

Sony forteller at de har vært opptatt av å bevare den originale bildekvaliteten når den spilles av gjennom TA-AN1000. Forsterkeren har HDMI inn- og utganger med «passthrough» for HDR10, HLG og Dolby Vision, i tilegg til 8K og IMAX Enhanced.

Gaming er også ivaretatt med støtte for 4K120, Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM) i HDMI 2.1, for jevnere og klarere bevegelser for responsiv spilling.

TA-AN1000 støtter også PS5-finessene Auto HDR Tone Mapping og Auto Genre Picture Mode, i kombinasjon med kompatible Sony BRAVIA TV-er.

ttt

Elegant samspill med Sony TV-er og høyttalere

Sony-forsterkeren drar selvsagt nytte av å kunne fungere i symbiose med andre produkter fra Sony-stallen. Foruten å drive vanlige passive høyttalere, kan TA-AN1000 også kobles trådøst til Sonys aktive høyttalere, inkludert de trådløse bakhøyttalerne SA-RS5 og SA-RS3S og subwooferne SA-SW5 og SA-SW3. Dermed kan man potensielt unngå mye kabelkluss i hjemmekinoen.

Når den er koblet til en BRAVIA TV med Acoustic Center Sync, kan Sony-forsterkeren kombinere lyd fra TVen med lyden fra senterhøyttaleren. Dialogen vil da oppleves å komme direkte fra karakterene på skjermen.

Pris og tilgjengelighet

Sony TA-AN1000 vil være tilgjengelig i Norden fra juni 2023, og prisen blir cirka 12000 kroner (veil.)

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Rimeligere hjemmekino fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrike

Drømmer du om egen hjemmekino, lydstudio, gaming-rom?

Hjemmekino-råskinn er inne til test

Nå kommer den endelig

Råere surroundforsterker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nytt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarsalg på lydplanker

Sjekk den knøttlille 4K-projektoren

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Tar Sonos opp kampen mot Apple og Sony?

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top