RELs nye toppmodell i S-serien, S212/SE ble lansert for litt siden, og nå har norsk importør Mono fått den inn til lager i Norge. I den anledning er de på en liten «turné» hos forhandlerne i hovedstaden, deriblant Stereofil og Oslo Hi-Fi Center.
REL alltid vært spesialister på subwoofere. Selskapet ble opprinnelig stiftet i Wales av Richard E. Lord, deretter overtatt av den amerikanske importøren Sumiko, men er i dag et selvstendig selskap igjen. Produksjonen er flyttet til Kina, mens utvikling og kvalitetskontroll foregår i henholdsvis USA og Storbritannia.
REL S212 henvender seg til entusiastene som vil ha «i pose og sekk», en musikalsk bass som også trykker maksimalt i hjemmekinoen. For å takle den oppgaven er den utstyrt med 2 aktive 12″ elementer, 2 passive bassmembraner (der 1 spiller ned mot gulvet, og en bakover) og en innebygd forsterker på 1000 watt (1800 watt peak). Tilkoblingene skjer på vante REL-vis med en høynivå Neutrik Speakon-kontakt direkte fra høyttalerutgangene på din forsterker, pluss en vanlig lavnivå inngang for LFE-signalet fra en surroundreceiver. Hensikten med dette er at man skal få en best mulig match mellom hovedhøyttalerne og subwooferen.
RELs utsendte medarbeider Kirill Nenarokomov tok oss gjennom deres faste oppsett-prosedyre: Man starter med subwooferen plassert i et hjørne, med alle kontrollene satt til laveste nivå. Med en basstungt demo-låt (Kirill brukte «Cosmo, Old Friend» fra Sneakers albumet) begynner man å justere opp volumet til man tydelig kan høre subwoofer-bassen, for deretter å redusere den et knepp eller to. Deretter justerer man delefrekvensen oppover til et punkt hvor man hører en jevn overgang mellom høyttalere og subwoofer. Hvor hjulet stanser vil avhenge av dine høyttaleres bass-kapasitet, men REL er nøye med å poengtere at så og si alle høyttalere vil nyte godt av drahjelpen en subwoofer kan gi i de laveste oktavene.
Tannoy og REL
Hos Stereofil spilte man på de relativt store Tannoy Prestige Kensington GR for anledningen, og det var imponerende hvor bra match man fikk til mellom høyttalere og sub. Overgangen fra høyttalernes egen bass til subwooferbassen var så godt som sømløs, uten den tunge og svampete sub-bassen man ofte opplever. Subwooferen gjorde veldig lite ut av seg i lydbildet, helt til man skrudde den av – da ble det plutselig flatt! Og låtene vi fikk servert var ikke en gang typisk subwoofer-musikk: I stedet fikk vi høre utpregede vokaltunge låter fra Mark Knopfler og Rachelle Ferrell. Det er påfallende hvor mye kropp og klang en subwoofer kan tilføre, selv til allerede store og gode høyttalere.
Les vår test av 6 subwoofere i toppklassen
REL-representanten påpekte også at det her var snakk om et rent stereo hi-fi oppsett, uten noen form for romkorreksjon eller avstandsjustering mellom høyttalerne. Dette var mulig fordi REL-subwooferne tilfører svært liten forsinkelse til signalet de får inn. Forsinkelsen skal være mellom 4 og 8 millisekunder, mens mange andre aktive subwoofere forsinker lyden så mye som 30-40 millisekunder. I tillegg til lette og sterke bassmembraner, skal dette være en viktig bidragsyter til den hurtige og presise bassen REL er kjent for.
I tillegg til den store, tunge og dyre S212 subwooferen (37.995 kr) og dagens modeller i S-serien, skal det også være en forbedret utgave av den mer prisgunstige T-serien på vei.