PlayStation 4 og Xbox 720 i 2013?

Det forventes at både Sony PlayStation 4 og Microsoft Xbox 720 skal lanseres i år.
forfatter

Det var Wall Street Journal som først var ute med nyheten om at Sony forventes å avduke arvtakeren til PlayStation 3 på et eget arrangement den 20. februar. De fleste tror den nye konsollen rett og slett vil hete PlayStation 4. Andre tror navnet kan bli PlayStation 4K. Dette fordi TV-skjermer med Ultra HD-oppløsning er på gang, oppløsningen som Sony selv markedsfører som 4K. Vi snakker 4 ganger HD-oppløsning, og det er virkelig fantastisk hvor skarpe bildene er på disse skjermene.

Det vil være veldig merkelig om den nye PlayStation-konsollen ikke får Ultra HD-oppløsning, spesielt etter Polyphony Digital allerede i fjor viste frem en spesialversjon av Gran Turismo med denne oppløsningen, på Sonys ”Dramatic 4K Experience” i Japan. Da ved å sammenkoble fire PlayStation 3-konsoller. Det er derfor nærliggende å tro at Gran Turismo 6 vil få Ultra HD-oppløsning.

gran-turismo-5-4k
Polyphony Digital viste i fjor frem en spesialversjon av Gran Turismo 5, med Ultra HD-oppløsning. Fire PS3-konsoller ble sammenkoblet for anledningen.

Ultra HD kan bli fremtiden
Kildemateriale med UHD-oppløsning er det derimot dårlig med, men det kan endres. Sony selv bundler en stasjonær avspiller med sin 4K-skjerm, hvor det er forhåndslagret 10 filmer i den nye superoppløsningen. Men for at 4K, eller UHD, skal bli noen suksess, er markedet avhengig av stor utbredelse. HD-formatet fikk sitt gjennombrudd med Blu-ray, som ble en suksess nettopp på grunn av PlayStation 3. Konsollen ble en så stor suksess, at plutselig ”alle” hadde en Blu-ray-spiller, og dermed var det bare å starte å kjøpe Blu-ray-filmer etter hvert som de ble tilgjengelige. Dersom den nye PlayStation-konsollen får Ultra HD-oppløsning, kan dette være det som skal til for at folk flest vil adoptere teknologien etter hvert som den blir rimelige. Og bare tenk hvor kult det blir med spill i Ultra HD-oppløsning! Så spørs det når dette vil bli dagligdags, når vi vet at særdeles mange konsollspill fremdeles ikke bruker potensialet i 1080p HD, men i stedet er 720p. Dette fordi 1080p krever mye prosessorkraft. Men teknologien går som kjent bare én vei, så det burde etter hvert være fint mulig med konsollspill i oppløsningen 3840 × 2160 piksler.

Sony vil også fokusere på sosial spilling med den nye konsollen, og vil implementere ulike tjenester som for eksempel Facebook. Det er også snakk om at håndkontrollene til konsollen vil ha en innebygd skjerm, slik at man kan reise på tur med bare kontrollen og spille ulike spill, på samme måte som med PlayStation Vita og tidligere PSP.

Ny Xbox
Det finnes omtrent nøyaktig like mange Xbox 360-konsoller som PlayStation 3 på verdensmarkedet, hver med over 70 millioner solgte enheter. Derfor er det like spennende hva Microsoft planlegger i nærmeste fremtid. Det er ingen offisiell info fra Microsoft ennå, men det begynner etter hvert å komme ganske mange rykter om en ny konsoll. Xbox 720 har blitt foreslått som et nytt navn, men det kan like gjerne bli noe helt annet. At Microsoft har tatt domenenavnet xbox8.com kan indikere noe helt annet. At konsollen vil hete Xbox 8 er ulogisk, ettersom det kun har vært to Xbox-modeller tidligere; Xbox og Xbox 360. Snur du derimot 8-tallet på siden, får vi symbolet ∞, for uendelig. At konsollen dermed kan bli hetende Xbox Infinity, skal vi ikke se bort fra. Eller, som Microsoft-blogger MS Nerd har vært ute med, Xbox Loop.

MS Nerd hevder konsollen vil bli langt mindre, billigere og med stort fokus på bevegelsessensoren Kinect.

Det er ingen rykter rundt den nye Xbox-en som snakker om Ultra HD-oppløsning.

Utstyr
Sett at både PlayStation 4 og Xbox 720 eller hva de skal hete, begge får standard 1080p-oppløsning, så skal ryktene ha det til at de begge vil bli ganske like på utstyrssiden. Begge med grafikkprosessor fra AMD (7000-serien), og med dataprosessor også fra AMD.

I følge Xbox World vil Xbox 720 få 16-kjerners prosessor. Andre rykter hevder 720 kommer noe bak PS4 i prosessorkraft, men vil derimot ha dobbelt så mye minne (RAM).

Lansering
Sony PlayStation 4 vil som nevnt etter all sannsynlighet å dømme lanseres den 20. februar. Da vil det også forhåpentlig komme info om når produktet kan forventes i butikkene.

Xbox 720 har ikke fått noen lanseringsdato, men i følge en rapport fra Bloomberg.com har kilder hos Microsoft indikert at Xbox 720 kommer i butikkene rundt Thanksgiving, som er i slutten av november. Vi får inntil videre ta dette med en god klype salt.

Det vi imidlertid kan regne med, er at begge konsoller slippes i USA og Japan får konsollene først, før Europa får sin versjon. Ulike rykter indikerer at begge konsoller kan komme til USA og Japan før jul, mens Europa kan bli nødt til å vente til første kvartal 2014.

Vil konsollene igjen erobre stuene?
Spørsmålet blir så om markedet er åpent for de kommende konsollene. Konsoll-spilling virker i dag litt gammeldags, hvor man må sette av tid og beslaglegge TV-en for å spille. Nå er det mobile spill som gjelder for hvermannsen, og man kan nå bare fiske frem smartmobilen for å få spilldosen sin. Kvaliteten har blitt riktig så bra på spill for smartmobil og nettbrett. Noe som gjenspeiles i det triste salget av Nintendos nyeste spillkonsoll Wii U. Konsollen som de forventet ville selge 5,5 millioner enheter mellom november i fjor og mars i år, er nå nedjustert til 4 millioner enheter. Firmaet ser samtidig et netto underskudd på over én milliard norske kroner. Til sammenlikning har det blitt solgt over 100 millioner enheter av den originale Nintendo Wii i løpet av sin levetid.

Dersom PlayStation 4 og Xbox 720 skal bli suksesser for Sony og Microsoft, må de tilby noe mer enn høyere regnekraft. Derfor forventer vi at de vil bli lansert som et knutepunkt som binder hele underholdningsnettverket sammen. De bør ha en smartere Smart TV-portal enn noen tilbyr i dag, så man faktisk får brukt den til noe vettugt. Og Ultra HD-oppløsning bør være en selvfølge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.